Šarmantan i živahan

Maribor je treća najbolja europska destinacija i najbolja europska kulinarska destinacija 2023. godine

Najstarija loza na obnovljenom Lentu

 Klemen Golob/Arhiv Visit Maribor/
Drugi najveći slovenski grad poznat je, među ostalim, po najstarijoj vinovoj lozi na svijetu, Festivalu Lent i iznimnoj gostoljubivosti

Jednodnevni izlet ili višednevni city break u prijestolnici Štajerske obećavaju doživljaje za svačiji ukus. Maribor postaje nova zvijezda slovenskog turizma privlačeći svake godine sve više posjetitelja iz Slovenije i inozemstva. Ništa neobično, jer nudi izuzetnu raznolikost, a sve na dohvat ruke. Vinski brežuljci vrlo su blizu centra grada, a do podnožja Pohorja odvest će vas čak i gradski autobus. Maribor je jedinstveni turistički biser u kojem u jednom trenu možete uživati ​​u urbanoj raznolikosti, a već u drugom se izgubiti u ljepoti netaknute prirode.

Cijeli grad je pozornica

Maribor je festivalski grad. Živahno središte grada Europske prijestolnice kulture 2012. nudi vrhunska kulturna iskustva. Tijekom cijele godine ovdje se održavaju brojni festivali - najpoznatiji je znameniti multikulturalni Festival Lent za vrijeme kojeg je grad pun koncerata, predstava, nastupa uličnih kazališta i šarolikih programa za obitelji.

image

Bend Joker Out

Marko Pigac/Arhiv Visit Maribor/

Maribor je također domaćin najvećeg slovenskog kazališnog festivala Borštnikovo srečanje, međunarodnog lutkarskog festivala Poletni lutkovni pristan i festivala klasične glazbe Festival Maribor. Ne propustite ni druga značajna kulturna događanja: Festival šetnji, Opernu noć u Gradskom parku i Balet pod zvijezdama na Glavnom trgu.

Za gastroentuzijaste

Štajerska prijestolnica postala je pravi hit za sve ljubitelje vina i kulinarstva, koji ondje mogu uživati ​​bilo u domaćim gostionicama, trendovskim bistroima ili vrhunskim restoranima – a sve to izvrsno dopunjuju brojna događanja: Međunarodni festival Čili i čokolada, Baršunasta večera među vinogradima i Festival stare loze uz svečanu berbu. A vinsko-kulinarski vrhunac godine tradicionalno je i najprepoznatljivije Martinje u regiji.

Upoznajte Guinnessovu rekorderku

Veličanstveni simbol Maribora nedvojbeno je i Guinnessova rekorderka, najstarija loza na svijetu. U Hiši najstarejše trte (Kući najstarije loze) pronaći ćete pravu riznicu najboljih štajerskih vina s više od 200 etiketa 50 domaćih vinara, a ponudu upotpunjuju i obližnji Muzej najstarije loze na svijetu te nova kulturna četvrt Minoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 16:26