Green destination

Međimurje, lider održivog turizma

 

 

 Promo/
Ovdje se jede i pije, prema ETIS istraživanju, 70 posto domaćih proizvoda, s lokalnih OPG-ova. Gastro kultura je na visokoj razini, zajedno sa visokokvalitetnim, nagrađivanim vinima

Ekologija i održivost međimurska je turistička mantra. Najmanja hrvatska županija na krajnjem sjeveru zemlje promovira se pod sloganom doŽIVI ZELENO pa je Turistička zajednica Međimurske županije, na čelu s ekološkim entuzijastom Rudi Grulom, odradila već puno posla u tom smjeru. Prepoznao je to i Financial Times koji je čak četiri puta nagradio Međimurje kao „malu regiju budućnosti za strategiju privlačenja investicija“.

Teško je pisati o međimurskom turizmu, a da ne zvuči kao promocija. Jer, u mnogo čemu je Međimurje daleko ispred drugih destinacija. Primjerice, prva je to i jedina regija u Hrvatskoj i tek četvrta u Europi nositeljica certifikata Green destination. Također, Međimurje je jedina europska regija triput nagrađena priznanjem EDEN – European Destination of Exelence – za održivi turizam u ruralnom prostoru, za turizam i lokalnu gastronomiju te za wellness i zdravstveni turizam.

image
Promo/

Mađerkin breg s raritetnim vidikovcem Gorička svirala, jedinim svjetskim orguljama koje osim što muziciraju na vjetar, na njih se mogu prikopčati i klavijature te koncertirati pomoću mjeha koji upuhuje zrak, jaki je turistički adut, koji su dosad obišli tisuće turista.

Povezanost Međimuraca i ekologije poznata je ne samo na europskoj, nego i na svjetskoj razini. Međimurska županija je prva u Hrvatskoj pozvana u članstvo globalne asocijacije za promociju održive poljoprivrede i održivosti – Bio District. Zato se u Međimurju jede i pije, prema ETIS istraživanju, 70 % domaćih proizvoda, s lokalnih OPG-ova. Gastro kultura je na visokoj razini, zajedno sa visokokvalitetnim, nagrađivanim vinima. S osvojenih 35 Decantera dvije godine zaredom, međimurska Vinska cesta po hektaru je vinograda najnagrađivanija vinska cesta u Europi.

image
Artist/

Ekologiju i domaće kao prepoznatljivost međimurske turističke ponude prihvatili su svi županijski turistički dionici pa Međimurje prvo u Hrvatskoj ima 15 objekata, komercijalnih ponuđača turističkih usluga s Good Travel certifikatom. Također, Terme sv. Martin jedine su u Hrvatskoj višestruko nagrađivane EU Ekolabel certifikatom. održivo i društveno odgovorno poslovanje. Vrijedan certifikat, i opet jedini u Hrvatskoj za kategoriju obiteljskog smještaja, ima i ruralna kuća za odmor Lina iz Pleškovca.

- Imamo najgušću mrežu uređenih biciklističkih ruta u Hrvatskoj, čak 888 km na 750 četvornih metra površine, među kojima su i poznate međunarodne rute - EuroVelo 13, Amazon of Europe bike trail, Drava ruta, Mura ruta, Cycle in a network i Happy bike. Prva smo i jedina hrvatska Regija sporta – kaže Rudi Grula.

Na prošlogodišnjim Danima turizma Međimurska županija dobila nagradu za Najuspješniju destinaciju održivog, pametnog i inovativnog turizma. Nagradi je zasigurno pridonio i Ekomuzej za prostor cijele županije, kao integrirani i održivi kulturno turistički proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:06