NEOTKRIVENI BISERI

MEĐU SKRIVENIM EUROPSKIM DRAGULJIMA I DVA HRVATSKA MJESTA U preporuke za ljetovanje ove godine ušli Cavtat i Preko na Ugljanu

 Tonci Plazibat / eph / cc / Wikimedia

Otkako se posljednjih desetak godina Hrvatska redovito nalazi na ‘naj listama’ turističkih destinacija u Europi i svijetu, što zbog vlastite promocije, što zahvaljujući ‘Igri prijestolja’, svako malo naiđemo na neku preporuku koja nas iznova iznenadi.

Tako je stranica European Best Destinations objavila veliki članak o ‘skrivenim europskim draguljima’. Radi se o manjim mjestima za koje turisti možda i ne mogu čuti, no ništa manje vrijednim.

Kako pišu u uvodu: ‘Europa je puna nevjerojatnih destinacija koje su poznate širom svijeta, poput Amsterdama i njegovih kanala, Londona poznatom po šopingu, muzejima i atmosferi ili Pariza. No, Europa ima i niz skrivenih dragulja. Od Rothenburga u Njemačkoj do Preka u Hrvatskoj i Faiala na Azorskom otočju u Portugalu, otkrijte najljepša nepoznata mjesta u Europi!’

Nakon ovog uvoda uslijedio je popis na koji su uvrštena dva hrvatska mjesta - Cavtat i Preko na otoku Ugljanu.

Opisi mjesta uglavnom su preuzeti sa stranica turističkih zajednica pa stoga i ne donose nikakve novitete. Preko je opisano kao spoj tipične stare, dalmatinske arhitekture i modernih ljetnikovaca ‘u kojem ćete najbolje osjetiti mediteransku atmosferu s pogledom na zadarski kanal’.

Cavtat ističu kao jedno od rijetkih mjesta koje posjetiteljima nudi toliko mnogo - od kulturnih znamenitosti i povijesnih lokaliteta do ponude koja će zadovoljiti moderne turiste.

European Best Destinations objavljuje ovakve popise svake godine, a u preporuci za ovu godinu našli su se i Bohinj u Sloveniji, Civita di Bagnoregio, Tellaro, Alberobello i Positano u Italiji, Rothenburg u Njemačkoj, Samos u Grčkoj, Rocamadour i Menton u Francuskoj, te Faial i Santana u Portugalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:59