STIGLA I KORONA

Mirni gradić na obali Mediterana pretvorio se u seks prijestolnicu Europe: ‘Poharali su nas svingeri!‘

Cap D'Agde
 Eman Kazemi/Alamy/Alamy/Pr
Ova nekad jedinstvena oaza čistih naturista, posljednjih je godina počela puniti naslovnice zbog svoje rastuće industrije za odrasle

Sa svojim netaknutim pješčanim plažama i obiljem sunca, Cap D'Agde izgleda kao savršeno odredište za mran obiteljski odmor - no ondje će vas dočekati nešto posve drugo, piše Mirror.

Poznato odmaralište uz obalu južne Francuske, provano i 'Golim gradom', smatra se najvećim nudističkim gradom na svijetu - gdje posjetitelji mogu goli ući u supermarkete, restorane, frizere, pekarnice, pa čak i banke.

No ova nekad jedinstvena oaza čistih naturista, posljednjih je godina počela puniti naslovnice medija zbog svoje rastuće industrije za odrasle, uključujući trgovine s otkačenom odjećom, saune, noćne klubove za odrasle i barove za swingere.

Prošli tjedan par koji je ondje proveo svoj medeni mjesec, dokumentirao je vrijeme provedeno u 'prijestolnici seksa', te usput otkrio kako svoj brak žele započeti 'avanturama'.

Međutim, tijekom pandemije odmaralište je opustošio koronavirus, a vlasnici tvrtki priznaju da njihovi turisti nisu baš slijedili pravila socijalnog distanciranja.

Poharan ogorčenim ratom između naturista i swingera, a čak i ugrožen od jednog ogorčenog džihadista, evo kako je Cap D'Agde stekao svoju reputaciju mjesta zabranjenog za mlađe od 18.

Nudistički raj gdje možete goli otići do supermarketa

Nudistički kamp u odmaralištu postoji od 1958. godine, ali 1970-ih godina njegovi vlasnici, braća Oltra, pomogli su provesti u djelo svoje planove da se čitavo mjesto pretvori u 'grad golaća'.

U današnje vrijeme na plaži je obavezno biti gol, dok posjetitelji grada moraju izdvojiti oko sedam eura za 'goli porez' kako bi kao od majke rođeni mogli lutati njegovim ulicama.

Za razliku od mnogih naturističkih odmarališta, slobodno možete šetati po cijelom području potpuno goli, bilo da se radi o odlasku u banku, optiku ili čak poštu.

image
Cap D'Agde
Pascal Guyot/Afp/Profimedia

Slikovito mjesto koje privlači i do 50.000 turista dnevno, ima vlastitu plažu dugu dva kilometra, luku i marinu koja je ograđena od ostatka grada.

U skladu s naturističkim idealima, predviđa se pozamašna novčana kazna od 15.000 eura ako vas uhvate u kakvoj nevaljalštini, a navečer se svi moraju pristojno odjenuti za večeru.

Međutim, posljednjih godina noćni život postao je malo manje kulturan ...

Swingeri i klubovi za odrasle odmaralište su pretvorili u 'prijestolnicu seksa'

Od ranih devedesetih, u Cap D'Agdeu počeo je bespoštedni rat između naturista i sve većeg broja swingera koji se slijevaju u grad.

U središtu odmarališta, Heliopolisu, nekada su se nalazili obiteljski park i bazen, ali 2005. godine srušeni su i zamijenjeni noćnim klubovima i swingerskim barovima 'samo za parove'.

Odmaralište je postalo poznato kao 'prijestolnica seksa' zahvaljujući usponu swingerskih klubova, razuzdanih hotela i trgovina za ljubitelje fetiša - za koje stanovnici prigovaraju da su privukli razne 'slobodnjake' i voajere.

Turisti ludi za seksom odlaze na poznata mjesta poput noćnog kluba Le Glamour, koji organizira gole zabave od pjene za tisuću partijanera, koji potom mogu otići u hotelske bazene na golo kupanje do kasno u noć.

'Svi znamo zašto smo ovdje', rekao je jedan swingerski par za BBC prošle godine. 'Drugdje na obali je puno tradicionalnih, obiteljskih naturističkih kampova u kojima nema seks-klubova.'

image
Cap D'Agde
Pascal Guyot/Afp/Profimedia

Stvari su se zakomplicirale 2009. godine kada je za požar u jednom klubu za odrasle okrivljen 'naturistički terorizam'.

Na usijanom sastanku gradskih vijećnika, jedan se vijećnik požalio da se razni 'devijanti' slobodno šepure u javnosti: 'Kad zasja sunce, postoji područje Cap d'Agde koje se pretvara u europsku prijestolnicu slobodnog seksa.'

Prosvjednici nudisti također su se požalili da ih swingeri sada gledaju kao čudne, jer swingeri više vole hodati uokolo odjeveni.

Jedan je to ovako objasnio: 'Često ima više ljudi koji šetaju odjeveni nego goli. Ako ste samo obični nudist, zure u vas kao da ste nešto bizarno.'

Nakon posjeta toj regiji, novinarka Deirdre Morrissey ispričala je kako su pravila ponašanja prilično popustila kako bi se ustupilo mjesto novoj vrsti 'libertinaca'.

'Libertinci vjeruju u čisti hedonizam, uključujući egzibicionizam, kao što smo otkrili kada smo analizirali noćni život', napisala je za Independent.

'Dok smo večerali, s iznenađenjem smo gledali kako se nabildani momak odjeven u policijsku uniformu svađa oko mjesta u restoranu i gnjavi vlasnike.

'Na kraju je mahao svojim privatnim dijelovima oko dvije žene koje su upravo završile s večerom, poput nekakvog bizarnog, hedonističkog digestiva.'

Neobuzdani turisti potaknuli su zarazu Covidom

Međutim, swingeri nisu jedina prijetnja Cap D'Agdeu. U novije vrijeme odmaralište je izazvalo bijes jednog ogorčenog terorista, a opustošio ga je i koronavirus.

Francuski je džihadist 2016. zaprijetio da će izvesti teroristički napad na nudističku koloniju jer mu se nisu sviđale 'stotine golih guzica'.

Čovjek, koji je prešao na islam, odslužio je 18 mjeseci zatvora zbog veličanja terorizma nakon što je u južnoj Francuskoj otvorio restoran s temom oružja.

No kolege zatvorenici prijavili su ga vlastima nakon što je ponovio prijetnje da će postaviti eksploziv u Cap d'Agde nakon što izađe iz zatvora.

image
Cap D'Agde
Eman Kazemi/Alamy/Alamy/Profimedia

'Rekao je drugim zatvorenicima da ga je motivirao nemoralni prizor golog mesa, a posebno svih tih golih guzica u Cap d'Agdeu. Zatvorenici su se također žalili da ih je pokušao radikalizirati, davao antisemitske primjedbe i bio je vrlo bučan kad se molio', kazala je policija.

Prošlog ljeta, u jeku epidemije, odmaralište je poharao koronavirus, a gotovo 100 turista je bilo pozitivno.

Menadžeri su priznali da je socijalno distanciranje među naturistima gotovo nemoguće, jer su stope zaraze narasle na gotovo četiri puta više u odnosu na okolne zajednice.

Krajem kolovoza dvoje zaposlenika u hotelu bilo je pozitivno na virus nakon što se na krovnoj terasi održala raskalašena zabava.

Philippe Barreau, koji vodi niz prodavaonica odjeće u tom gradu, rekao je za BBC da su lokalna poduzeća pogođena zatvaranjima i strožim pravilima u turizmu.

'Izuzetno smo važni za lokalno gospodarstvo: otpušteno je 300 od naših 800 zaposlenika koji ovdje rade', rekao je. 'Izgubio sam 80 posto prometa i nisam jedini. Trenutno ovdje boravi samo 5.000 ljudi. U ovo doba godine trebalo bi ih biti 25.000. Nitko nije raspoložen za zabavu', kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:44