‘OVO JE NAŠ RECEPT‘

Mnogi su bankrotirali, milijuni su ostali bez posla, ali jedan otok usred Mediterana prošao je neokrznut

Spiaggia della Pelosa in Stintino, northern Sardegna
 Andreas Solaro/AFP
Regionalni ministar za turizam dosjetio se kako spasiti sezonu te je relativno rano je poduzeo prave mjere

Hoteli, restorani i svi koji žive od turizma su veliki gubitnici pandemije koronavirusa. Mnogi su hotelijeri na početku pandemije strahovali za svoju egzistenciju. No, na talijanskom otoku Sardiniji se takva zastrašujuća vizija nije ostvarila.

U turističkom kompleksu su u kratkom roku uveli poseban higijenski koncept. Svaki gost je morao napraviti PCR test, liječnici su bili 24 sata u hotelu, a sobe i sva dostavljena roba su temeljito dezinficirani. Zauzvrat su se turisti unutar objekta mogli kretati bez gotovo ikakvih ograničenja, piše Deutsche Welle.

"Iznenađeni smo i vrlo sretni što su neki gosti produžavali boravak kod nas. Produžavali bi ga 7 dana nakon dolaska jer su ovdje mogli uživati u nekoj vrsti normalnosti. To prije nisu radili", izjavio je Paolo Mancuso, direktor Forte Villiage Resorta, za Deutsche Welle.

Vodstvo Resorta je svojim zaposlenicima, kojih je preko tisuću, relativno brzo moglo obećati da nitko od njih neće dobiti otkaz.

Tijekom pandemije nitko u turističkoj branši nije bio siguran da će zadržati svoj posao niti kada će sezona započeti, a to je ključna stvar u ovoj branši, napomenula je šefica recepcije Assunta Carta.

Ipak, manjim restoranima i hotelima na Sardiniji bilo teško procijeniti posljedice pandemije jer je i ovdje zbog ograničenja putovanja i sigurnosti bilo manje turista.

No, srećom regionalni ministar za turizam Giovanni Chessa dosjetio se kako spasiti sezonu te je relativno rano je poduzeo prave mjere. Na teniske turnire koji su se igrali na otoku doveo je međunarodne teniske zvijezde, organizirao je i biciklističke i auto utrke neposredno prije ili nakon srca turističke sezone i tako sezonu znatno produljio.

"Ulagao sam u brojne velike sportske događaje, a zahvaljujući direktnim prijenosima i izvještajima na društvenim mrežama u nacionalnome, međunarodnom turizmu se vrlo brzo pročulo da je Sardinija dobra destinacija za odmor u ovim vremenima", rekao je Chessa za Deutsche Welle.

Sardinija je kroz pandemiju prošla puno bolje od drugih gradova i regija koje ovise o turizmu. Ne samo u Italiji, već i u drugim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:34