TALIJAN MAURO

Na pustom otoku proveo je 32 godine, a sada je njegova idila završena: ‘Oduvijek je bio buntovan‘

Mauro Morandi
 Facebook, Profimedia
Mauro Morandi (81) morat će napustiti idilični otočić jer su ga potjerali vlasnici otoka.

Vremešni Talijan koji je prije više od 30 godina doselio na Budelli morat će napustiti idilični otočić s prekrasnim plažama jer su ga potjerali vlasnici otoka.

- Napuštam otok u nadi da će vlasnici štititi Budelli kao što sam mu ja pružao zaštitu zadnje 32 godine, napisao je na Facebooku u nedjelju.

Mauro Morandi (81) doselio se na otok poznat o ružičastoj plaži 1989. godine, a za BBC je izjavio da je oduvijek bio pomalo buntovan.

- Puno stvari mi je smetalo u našem društvu: konzumerizam i politička situacija u Italiji, odlučio sam se preseliti na pusti otok u Polineziji, daleko od civilizacije. Htio sam započeti novi život blizu prirode, rekao je bivši učitelj tjelesnog.

Odmah na početku putovanja, Morandi i brojni prijatelji stigli su do talijanskog arhipelaga La Maddalena. Ondje su planirali zaraditi novac kako bi financirali ostatak putovanja.

No nakon što je stigao na Budelli i upoznao zaštitnika otoka, koji se planirao umiroviti, odlučio je ostati u domovini. Otada nije napuštao Budelli, preuzeo je brigu o otoku i družio se s turistima.

Tijekom godina suočavao se s brojnim prijetnjama o deložaciji.

Prošle godine je predsjednik Nacionalnog parka La Maddalena Frabrizio Fonnesu, rekao za CNN da je Morandi imao nezakonite radove na svojoj kolibi, koja je u Drugom svjetskog ratu bila radio stanica.

image
Ružičasta plaža
Oliviero Olivieri/Robertharding/Profimedia

Peticija kojom se talijanska vlada poziva da Morandiju dopusti ostanak na otoku prikupila je više od 70.000 potpisa.

No u nedjelju je gospodin Morandi objavio da je odlučio otići rekavši za The Guardian da će se preseliti u stančić na obližnjem otoku La Maddalena.

- Moj život neće se previše promijeniti, još uvijek ću vidjeti more, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:45