MUZEJ BEĆARCA U PLETERNICI

Najraspjevaniji hrvatski muzej: Bilo da ste pojedinac ili grupa, ovo mjesto vas neće ostaviti ravnodušnima

Muzej bećarca

 Promo/

Kako “izmjeriti” dobru ideju ili proizvod, uzimamo li u obzir broj prodanih ulaznica, napisanih tekstova ili interesa javnosti za istu?! Čak i kada bi postojala ljestvica na koju bi mogli mjerljivo postaviti ideju ona u slučaju pleterničkog Muzeja bećarca nije niti potrebna. Razlog tome je vrlo jednostavan, u svim kategorijama nalazi se zasigurno u top 3 ovogodišnjih hrvatskih događaja, Englezi bi to lijepo rekli “a place to be”. Nismo previše sigurni kada smo imali priliku svjedočiti nečemu poput najraspjevanijeg hrvatskog muzeja, a posebice u kontekstu kontinentalnog turizma i zato pravo pitanje nije gdje je, jer je u vrhu, nego što ga je tamo smjestilo?!

Smješten podno plodnih slavonskih polja mudro skriva svoju veličinu, jer dolazeći na ulazna vrata vidite tek maleni svijet koji na prvu ostavlja, pa čak i razočaravajući dojam. No, ulaskom unutra i početkom ture, koja usput rečeno može biti vođena, ali i samostalna, shvaćate da ploče koje su na Trgu bećarca, a za koje predstavljaju plodne slavonske njive skrivaju pravi rudnik novih informacija, tradicije, pjesme, a s obzirom da je bećarac u pitanju u dobru količinu smijeha.

Postavljen je u nekoliko cjelina, a zajedno čine potpunu priču slavonskog načina života opisanog kroz interpretaciju bećarca. Tako ćete se prvo susresti s neizbježnom graševinom, sortom koja svoje najbolje rezultate daje upravo na obroncima Požeško-slavonske županije te kutjevačkog, pleterničkog, pakračkog i požeškog vinogorja. Graševina je kao i bećarac, sveprisutni element svih životnih aktivnosti u šokačkom životu. Završetkom ove cjeline, očekujte iznenađenje, jer ulazite u skriveni svijet bećarca.

Teško je riječima opisati što vas ondje očekuje. Možda bećarac poput ovoga “dođeš tamo pa se iznenadiš, puno toga tamo nadoknadiš” može opisati ostale cjeline. Interpretacija koja vas tamo očekuje povest će vas kroz život Slavonca od kolijevke do groba. Iako sam Muzej sadrži jako malo standardnog postava u fizičkom obliku, moći ćete vidjeti predmete koji su obilježili takav način života. Ipak, najviše u čemu ćete uživati je multimedijalni i interaktivni sadržaj kojeg ovaj Muzej ima u izobilju.

Nakon života očekuje vas drugačiji prikaz, onaj kalendarski pa ćete tako upoznati u kojim dobima godine se što događa, a nakon toga uz bećarsku radionicu nalazi se Kuća slavnih. Bilo da ste pojedinac koji voli putovati ili grupa, Muzej vas neće ostaviti ravnodušnima jer kako kaže gradonačelnica grada domaćina Pleternice, Muzej bećarca je muzej cijelog područja u kojem se bećarac rado pjeva.

- Svoju povijest smo ponosno istaknuli kako bi ju sačuvali i prezentirali svijetu. Ponosni smo na velik interes koji smo do sada ostvarili, ali i na međusobnu suradnju sa svim akterima iz svih dijelova Hrvatske. Ipak najsretniji smo jer smo Hrvatskoj i svijetu izgradili i ponudili nešto što je nedostajalo, a na što smo ponosni - ističe Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Iako velik, Muzej bećarca je samo jedna točka od pregršt njih koje vas očekuju u Pleternici i Požeško-slavonskoj županiji. I neka vam ne bude teško, kada ste već u Slavoniji, ostanite prespavati i odite na večeru, poslušajte tamburaše ili čak uz pomoć lokalnih turističkih zajednica organizirajte drugačiji posjet. Doživjet ćete potpuni dojam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:01