PREMIJERA

NAJVEĆA EUROPSKA NISKOTARIFNA AVIOKOMPANIJA STIGLA U HRVATSKO SUSJEDSTVO Uspostavili letove za Stockholm, Memmingen i Charleroi

 Andrew Yates / REUTERS

Najveći europski zračni niskotarifni prijevoz Ryanair obavio je u utorak prvi let ka Banjoj Luci i time uvrstio ovaj grad u mrežu svojih redovitih odredišta u zimskom redu letenja.

Sukladno ranijim najavama, prvi zrakoplov Ryanaira sletio je iz Stockholma, a Banja Luka je postala prvo odredište u Bosni i Hercegovini s kojega će irski prijevoznik obavljati svoje operacije.

U zimskom razdoblju Rayanairovi zrakoplovi će između Banje Luke i Stockholma letjeti dva puta tjedno, a ista frekvencija letova najavljena je za belgijski Charleroi i njemački Memmingen.

Direktor banjolučke zračne luke Duško Kovačević kazao je kako očekuju da će ove tri linije tijekom godine koristiti oko 100 tisuća putnika, što bi zajamčilo njihovu ekonomsku isplativost. Dodao je kako su u tijeku i pregovori o otvaranju još nekih linija.

Zračna luka u Banjoj Luci sagrađena je u bivšoj Jugoslaviji prvenstveno za vojne potrebe. Nakon rata u BiH prenamijenjena je za civilnu uporabu, no svi dosadašnji pokušaji njezinog stavljanja u funkciju nisu dali rezultate zbog slabe zainteresiranosti zračnih prijevoznika.

Banju Luku je u svom redu letenja imala jedino "Air Serbia" na liniji ka Beogradu.

Vlada Republike Srpske morala je osigurati tri i pol milijuna eura za preinake i nabavku dodatne opreme za zračnu luku u Banjoj Luci, jer je to bio Ryanairov uvjet za uspostavu linija prema tom gradu.

Tuzla je ranije postala bazom drugog najvećeg niskotarifnog prijevoznika Wizzaira, koji taj grad sada povezuje s čak petnaest europskih destinacija. Očekivanja su kako bi kroz tuzlansku zračnu luku ove godine moglo proći rekordnih 600 tisuća putnika.

Najprometnija zračna luka u BiH i dalje je ona u Sarajevu, koja godišnje opslužuje više od milijun putnika, no zbog posebnih taksi koje se tamo naplaćuju ona je neatraktivna niskotarifnim prijevoznicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:45