ESKAPIZAM

NAJVEĆI VODIČ ZA LJETNE FESTIVALE Sezona je otvorena ovaj vikend, a traje dok god je sunca na nebu. Iskoristite što vam je nadohvat ruke!

 iStock
Počinje sezona tuluma pod vedrim nebom pa smo napravili pregled onih najboljih, od istoka Hrvatske sve do samog juga. Festivali počinju već u lipnju i trajat će do druge polovice rujna

Ljeto je na vratima i vrijeme je da brige ostavimo u uredima i zaputimo se na neka bolja i bezbrižnija mjesta. More i sunce itekako su ljekoviti za takve probleme, no oni kojima to nije dovoljno ne moraju se brinuti jer ima mnogo dodatnih sadržaja. Svijet je ljepše mjesto ako ste na festivalu i upravo su takva događanja mnogima najdraži način da se prepuste eskapizmu bez imalo grižnje savjesti.

Hrvatska je odavno poznata po brojnim takvim događanjima, svjetski nas mediji redovito odabiru u selekcijama najboljih festivalskih destinacija pa bi zaista bila šteta ne iskoristiti činjenicu da nam je sve to nadohvat ruke, ali i da smo nerijetko privilegirani kada se govori o cijenama ulaznica - većina festivala strane produkcije daje posebnu cijenu za posjetitelje iz Hrvatske i regije.

Zato donosimo najveći pregled festivalskih događanja u našoj blizini, kojima se sezona otvara već idući vikend, a traje dok god je sunca na nebu.

We Love Sound

Mjesto: Jarun, Zagreb

Vrijeme: 1. lipnja

Ulaznica: 200 kuna

Festivalska se sezona već tradicionalno otvara jarunskom feštom na otvorenom, koja obalu jezera pretvara u šarenu oazu bespredmetno ravnopravnu onoj morskoj. Sonusov mlađi brat We Love Sound sa slavljem počinje već u četiri poslijepodne i proteže se preko idiličnog zalaska sve do ranojutarnjih sati kada se zabava seli na after party. Headlineri su Seth Troxler, Sonja Moonear, Dyed Soundorom, Shaun Reeves, Luca Cazal i naš Andrea Ljekaj.

Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Pannonian Challenge

Mjesto: Osijek

Vrijeme: od 5. do 9. lipnja

Ulaznica: besplatan ulaz

Pannonian je najjače hrvatsko okupljanje ekstremnih sportaša s dugom tradicijom - baš ove godine slave 20. rođendan - i svima poznatom dobrom vibrom. Osim što ćemo gledati što rade najbolji inline, skate i BMX sportaši, od kojih će neki iskoristiti ovu priliku i za skupljanje bodova za Olimpijske igre, na osječkoj Copacabani uz obalu Drave zabavljat će nas Silente, Hladno Pivo, Let 3, Gužva u 16-ercu, Debeli Precjednik, Atheist Rap, Maika i Bad Copy.

Lastovo u zvijezdama

Mjesto: Lastovo, više lokacija

Vrijeme: od 20. do 25. lipnja

Ulaznica: 150 kuna

Na Lastovu garantiraju pet dana uživanja na obalama otoka uz odličnu glazbu i zanimljive popratne sadržaje. Spremaju se radionice za djecu i odrasle u sjeni borova, za koje će biti zaduženi Zero Waste Croatia, zatim kino predstave pod zvijezdama pod okriljem kina Mediteran, a bit će i romantičnih izleta u skrivene kutke njihova parka prirode. Od glazbenika su zasad najavljeni Ana Antonova, Allan, NT Wave i FEN, DJ-i Adriatic Social Cluba, Soul Ting DJ-i, Suni te Zilla.

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

INmusic

Mjesto:Jarun, Zagreb

Vrijeme: od 24. do 26. lipnja

Ulaznica: 549 kuna, kampiranje dodatnih 265 kuna (može se kampirati sedam dana)

Apsolutni headlineri ovogodišnjeg izdanja su ikone The Cure, kojima je ovo prvi nastup u Hrvatskoj, a koji na turneji u sklopu koje dolaze slave 40. obljetnicu postojanja. Uz jedan od najutjecajnijih alternativnih rock bendova svih vremena, dolaze izvanredna LP, jedan i jedini Johnny Marr, hvaljeni bend Foals, osvajači top-lista Suede, kreatori hita “Young Folks” Peter Bjorn and John, kao i brojni drugi: Skindred, Thievery Corporation, The Hives, Garbage… U svakom slučaju, INmusic se ne propušta.

Neja Markičević / HANZA MEDIA
INmusic

Croatian Summer Salsa Festival

Mjesto: Rovinj

Vrijeme: od 24. lipnja do 1. srpnja

Ulaznica: varira po danima

Petnaesto izdanje raja za ljubitelje latino ritmova dolazi uz osvježenja u vidu boat partyja. Festival se održava na nekoliko lokacija, od samog centra Rovinja do nekadašnje tvornice duhana Adris. Osim glazbenog programa, nude i hrpu radionica, tako da oni koji još nisu naučili plesati, a privlači ih ova glazba, nikako ne moraju oklijevati.

Love International

Mjesto: The Garden Resort, Tisno

Vrijeme: od 3. do 10. srpnja

Ulaznica: 700 kuna

Intimni festival kojemu ime savršeno oslikava atmosferu. Krosžanrovski raj sanjivih melodija u koji ove godine, među ostalima, dolaze Peggy Gou, DJ Harvey, A Love From Outer Space, Nicolas Lutz, Crazy P Soundsystem, Ben UFO, Roman Flugel, Horse Meat Disco, Optimo i Young Marco. Slatke melodije na ovom festivalu prezentirat će i neki domaći aduti - Olive Groove stage na jedan će dan preuzeti ekipa iz RatCata, a zasjat će i kolektiv Metz Attack. U programu su i ove godine i Jan Kinčl i Regis Kattie sa svojim live nastupom. Za one koji idu na Love International ili neki drugi festival koji se održava u The Garden Resortu, apsoltni must have su i afteri u čarobnom klubu Barbarella’s u Pirovcu, koji se redovito pojavljuje na listama najboljih klubova u svijetu, kao i poznati boat partyji.

Danijela Peračić / HANZA MEDIA

Exit

Mjesto: Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad

Vrijeme: od 4. do 7. srpnja

Ulaznica: 485 kuna (trenutačno vrijedi četiri plus jedna gratis)

Nije u Hrvatskoj, ali je relativno blizu (pogotovo onima koji žive istočnije) i jednostavno je nezaobilazan. Svatko bi na Exit trebao otići barem jednom u životu, kako zbog festivala tako i zbog neodoljivog živopisnog duha Novog Sada, fantastične hrane i nevjerojatne ljubaznosti domaćina. Na Exitu svatko tko uživa u nekoj vrsti glazbe može naći nešto za sebe. Od uličica na tvrđavi koje su pretvorene u pozornice za tribute bendove, preko velikih travnjaka na kojima ekipa sluša reggae, preko udubljenih manjih arena u kojima tutnje salsa ili metal pa sve do gigantskih pozornica na kojima sviraju najveće rock ili elektroničke zvijezde. Dolaze The Cure, Skepta, The Chainsmokers, Greta Van Fleet, Chase & Status, Amelie Lens, Carl Cox, Boris Brejcha, IAMDBB… A posebno nas je zaintrigiralo da ćemo čuti čak i Zvonka Bogdana!

Tabor film festival

Mjesto: dvorac Veliki Tabor, Desinić

Vrijeme: od 11. do 14. srpnja

Ulaznica: 150 kuna

Iako je primarno filmski festival, Tabor bez zadrške može ići i u kategoriju glazbenih festivala jer uvijek ima bogat program. Uz kratkometražne slatkiše, u bajkovitoj atmosferi nadaleko poznatog dvorca čeka nas i program Food & Jazz, kao i glavni glazbeni program koji predvode The Marshmallow Notebooks, Širom te Fujiya & Miyagi, a čeka nas još imena koja će biti objavljena. Onima koji kupe ulaznicu kamp je besplatan.

Regius

Mjesto: Martinska, Šibenik

Vrijeme: od 12. do 14. srpnja

Ulaznica: 120 kuna

Regius garantira užitak za sva osjetila, najbolju alternativnu glazbu te slavlje slobode, tolerancije i uživanja u životu. Od live bendova i pojedinaca dolaze im Električni orgazam, Eyesburn, Zoster, Sajsi MC, Stoka, Cold Snap, Them Moose Rush i Piknik Park. DJ setove će prezentirati Daboo, Dreger Rofellos, Radio Los Santos, Babilonska te Škalja & Sokol. Za one kojima imena nisu poznata, dodatno pojašnjenje - bit će svega, od rocka, punka, rapa, reggaea, grimea do duba i dubstepa. Dodatni bonus: besplatan kamp.

Ultra Europe

Mjesto: Poljud, Split

Vrijeme: od 12. do 15. srpnja

Ulaznica: 799 kuna, s kampom 1200

Svima poznat hrvatski megaevent koji je lokalni ogranak svjetske Ultra franšize. Festival o kojem se uvijek govori u superlativima i najvećim brojkama. Carstvo EDM-a ove godine ugošćuje imena kao što su Afrojack, Alesso, Armin van Buuren, Axwell, Carl Cox, David Guetta, DJ Snake, Eric Prydz, Galantis, Hardwell, Marco Carola, Marshmello, Steve Angello i The Chainsmokers. Osim splitske špice, zabava se za tri dana produžuje i na Hvaru gdje ogranak Ultra Beach dovodi Feddeja Le Granda, Nickyja Romera, Olivera Heldensa, Jonasa Bluea te DJ-a San Hola. Za one koji su željni golemih pozornica, najjačih lasera i scenografije, Ultra je nezaobilazna destinacija.

Seasplash

Mjesto: Martinska, Šibenik

Vrijeme: koncert otvorenja na tvrđavi sv. Mihovil 17. srpnja, festival od 18. do 21. srpnja

Ulaznica: 319 kuna (kamp uključen), koncert otvorenja 90 kuna

Jedan od dugovječnijih hrvatskih festivala ove godine seli se iz Pule u Šibenik. Orijentiran je oko reggae, dub, drum’n’bass, dancehall, jungle, ska, ali i ostale srodne elektronske glazbe. Dolazi legendarni Lee Scratch Perry, veliki prijatelj Boba Marleyja i Petera Tosha, prava živuća legenda i čovjek koji je utjelovljenje reggaea i duba. Dobitnik je Grammyja, a Rolling Stone ga je uvrstio na listu najvećih glazbenika ikada. Na svoj prvi Seasplash dolazi u 80. godini. Uz njega će nastupiti također dva ponajveća autoriteta ove scene, Mad Professor te Scientist, a na festivalu će se izredati i druge senzacije poput Dub Pistolsa, Ras Mc Bean & Soulcrafta, New York Ska-Jazz Ensemblea, Vibronicsa, Cause4Concerna…

Danijela Peračić / HANZA MEDIA
Seasplash

Forestland

Mjesto: Brezje

Vrijeme: od 19. do 21. srpnja

Ulaznica: 100 kuna, s kampom 160

Radi se o žanrovski prilično neobičnom i svestranom festivalu koji u bajkovitoj međimurskoj šumi (po čemu je i dobio ime) okuplja ljubitelje EDM-a, trancea, pa i melodičnog techna. Neka od top-imena su Mauro Picotto, Ruben de Ronde, Lawrence Klein, Saberz i Ferreck Dawn. Predstavit će se i cijeli niz lokalnih artista, kao i onih iz regije, posebice Slovenije. Za sve one koji nisu upoznati s glazbenom ponudom ovoga kraja, nema bolje opcije da to konačno učine.

Kanal Fest

Mjesto: Martinska, Šibenik

Vrijeme: od 26. do 28. srpnja

Ulaznica: još nema informacija

Punk nije mrtav, barem ne na Kanal Festu. Anarhisti okupljeni oko udruge Lješnjaci zasad su najavili da im u goste dolaze Sabotaža, Stepped Out, Krešo i Kisele Kiše, SpokOi, Pokret Otpora te Accident. Više informacija na njihovoj Facebook stranici kako se event bude približavao.

Fuliranje na moru

Mjesto: The Garden Resort, Tisno

Vrijeme: od 31. srpnja do 4. kolovoza

Ulaznica: 360 kuna

Svima poznato zagrebačko Fuliranje prvi se put seli na more. Zagrebačku inačicu sveukupno je posjetilo više od dva milijuna ljudi, pa ne sumnajmo da će interes biti velik i za ovu verziju na plaži. Koncept je isti: sve se vrti oko dobre hrane i još bolje glazbe. U The Garden Resortu okupit će se najbolji od lokalnih restorana i u pop-up varijanti predstaviti svoje slasne specijalitete. Što se tiče glazbenog dijela, zabavljat će nas Darko Rundek&Ekipa, Damir Urban&4, Detour, Massimo, Boa II, Kuzma & Shaka Zulu, Goran Bare & Majke, Psihomodo pop, Pavel, Parni valjak, Vojko V te Ljetno Kino.

Ferragosto Jam

Mjesto: Orahovačko jezero, Orahovica

Vrijeme: od 1. do 5. kolovoza

Ulaznica: 135 kuna

Vjerojatno najpoznatije kontinentalno ljetno slavlje koje ima kultni status. Često im se znalo dogoditi da nemaju sreće s vremenom, no avanture su tim bile veće, a i danas se pamti kako je prije nekoliko godina Josipa Lisac emotivno pjevala pod kišobranom. Dolaze najjači hrvatski i regionalni predstavnici brojnih žanrova. Za trash će se pobrinuti I Bee, Minea i Ella, repat će Edo Maajka, Vojko V, Nered i Stoka, jedinstveni folk-punk zastupat će Brkovi, M.O.R.T., Goran Bare i Majke, Partibrejkersi i Letu štuke će pokazati što je pravi rock, a tu su i brojni drugi: Helem Nejse, Them Moose Rush, JeboTon, Porto Morto, Čovek Bez Sluha…

Nox

Mjesto: Martinska, Šibenik

Vrijeme: od 2. do 4. kolovoza

Ulaznica: 160 kuna

Prvo izdanje Noxa čini se itekako obećavajuće već samom činjenicom da iza njega stoji ekipa iz RatCata koja je ove zime odradila maestralnu klupsku sezonu i učinila Šibenik epicentrom melodične elektroničke glazbe u Hrvatskoj. Line-up festivala ide u dva smjera i ostavlja dojam prave edukacijske platforme. Prvi je smjer progresivni, suvremeni, melodičan, pa i pomalo sanjiv. Predvode ga Red Axes, izraelski post punk inovatorski tandem kojemu mediji tepaju da su katalizatori rock’n’roll i rave revolucije, zatim sjajna Brazilka Terr, novi regionalni dijamant Coeus te domaćin festivala Lawrence Klein. Drugi će stage biti više okrenut korijenima techna, pa će na njemu zasvirati legende Juan Atkins i Kenny Larkin, nezaobilazni Petar Dundov te Jock. Tu su i Beepolar, Dee, Forniva, Roof AW, a uskoro se objavljuju i nova imena. U cijenu ulaznice uključeno je pet dana besplatnog kampa. Organizatori obećavaju da će biti top topova, vrh vrhova i sve sveova.

Voi’sa

Mjesto: Supetar, Brač

Vrijeme: od 2. do 4. kolovoza

Ulaznica: nema informacija, no cijena se kreće od 8 do 10 eura

Festival urbane glazbe koji, doduše, još nije objavio detaljnije informacije za deseto izdanje. No, ne sumnjamo da će biti za deset i prepuno dnevnih i noćnih sadržaja.

Membrain

Mjesto: Martinska, Šibenik

Vrijeme: od 8. do 11. kolovoza

Ulaznica: 250 kuna

Kažu da su obiteljski i prijateljski festival s golemim srcem. Okupit će više od 50 DJ-a koji štuju bass kulturu, koje su “skupili” u underground klubovima europskih metropola. To su, među ostalima, Loxy, DLR, Pessimist, Overlook, Clarity, Ruffhouse, The Untouchables, Genotype, Mako, Beressi, Kolectiv…

Defected

Mjesto: The Garden Resort, Tisno

Vrijeme: od 8. do 13. kolovoza

Ulaznica: 500 kuna (trenutačno vrijedi i akcija 3+1 gratis)

Najjači house label na svijetu kojim kormilari legendarni Simon Dunmore opet se vraća u Hrvatsku. Šest dana house hedonizma garantira da ćete čuti najbolje od produkcije tog žanra te da jednostavno nećete moći stati s plesom. Osim odličnim line-upom, Defected se ponosi toplom atmosferom na festivalu i posebnim duhom zajedništva koje njeguju, a nude eskapizam pod sjajnim suncem i blistajućim zvijezdama. Stižu Armand van Helden, Dennis Ferrer, Honey Dijon, Sam Divine, Purple Dico Machine, Tod Terry, Claptone, Luke Solomun, Eli Escobar, Jess Bays, šef Simon Dunmore i mnogi drugi. Od domaćih poslastica, tu je PEZNT, već neko vrijeme istaknuti duo koji ima stalnu suradnju s velikim Defectedom, a baš je sada na turneji po SAD-u. Festival je rasprodan, no regionalnih ulaznica još ima.

Blast Fest

Mjesto: Martinska, Šibenik

Vrijeme: 16. i 17. kolovoza

Ulaznica: besplatno/slobodne donacije

Da je kod njih zaista sve stvar pozitivne energije, dobre zabave, druženja i razmjene iskustava i znanja, ekipa iz Blasta pokazuje već samom činjenicom da za svoj festival uopće ne naplaćuju upad. Još nisu objavili line-up, no preferiraju elektroničku glazbu. Festival je osmišljen i djeluje kao platforma za predstavljanje afirmiranih i neafirmiranih umjetnika s područja glazbenih i vizualnih umjetnosti. Osim glazbene i vizualne komponente, ponudit će i različite edukativne radionice te kreativni kutak.

Lost in the Renaissance

Mjesto: Korčula

Vrijeme: od 16. do 18. kolovoza

Ulaznica: još nisu krenule u prodaju

Dva dana, dvije lokacije, drugi izdanje ovog intimnog, slatkog i neodoljivog festivala, koji za svaki ukus nudi ponešto. Prvi dan pleše se i pjeva u starom gradu Korčuli, dok se drugi seli u Lumbardu. Sviraju Svemirko, Naduve, Felver, Kristijan Molnar, Pepi Jogarde, Chorbika, Ante Matas, Fabian Mateša, Manipolato, Bozo, Boy An, Nikola Bibić te Haschmat.

Zvonimir Krstulović
Zrće

Sonus

Mjesto: Zrće, Pag

Vrijeme: od 18. do 22. kolovoza

Ulaznica: 800 kuna

Ako postoji festival koji okuplja crème de la crème svjetske elektroničke scene, onda je to definitivno Sonus. Kako se knjigu ne prosuđuje po koricama, tako se ni festival ne prosuđuje isključivo po line-upu, no u slučaju Sounsa već jedan pogled na imena govori sve. Na partyjima pod otvorenim nebom i ploveći po paškom arhipelagu svirat će, među ostalima, zvijezde poput Adriatiquea, Amelie Lens, Andree Olive, Apollonije, Borisa Brejche, I Hate Modelsa, Pan-Pota, Ricarda Villalobosa, Richieja Hawtina, Solomuna i Tale of Usa. Sveukupno će se okupiti 70-ak najaktualnijih glazbenika ovoga trenutka. Ako vam je Ibiza daleko, nema potrebe za žaljenjem, možete otići i na Sonus, bit će vam vjerojatno još i bolje. Nikako se ne smije zaboraviti naglasiti da su jedan od najjačih aduta ovog festivala i slavni afterpartyji.

Špancirfest

Mjesto: Varaždin

Vrijeme: od 23. kolovoza do 1. rujna

Ulaznica: još nisu u prodaji

Još se čeka program za ovaj veseli i raznoliki festival koji Varaždinu svake godine daje novo lice i transformira staru jezgru grada u jednu gigantsku pozornicu. Ulični performeri, ljudi koji prezentiraju što su radili stari obrtnici, gastronomske delicije, brojne kreativne radionice i izložbe te vrhunski glazbeni program uvijek su najjači aduti ove manifestacije.

Dimensions

Mjesto: tvrđava Punta Christo, Pula

Vrijeme: koncert otvorenja 28. kolovoza (Arena Pula), festival od 28. kolovoza do 1. rujna

Ulaznica: 400 kuna, 450 kuna kamp, koncert otvorenja 320 kuna

Nema dijela svijeta u kojem se ne zna za Dimensions, a hitno treba provjeriti zašto je tako jer je ovaj ples najavljen kao posljednji na ovoj lokaciji. Savršen ambijent tvrđave iz 19. stoljeća, s pogledom na Brijune i Pulski zaljev, obogaćen je s 11 životopisnih dnevnih i noćnih pozornica, više od 30 zabava na brodovima i kampom odmah uz plažu. Glavne zvijezde su čarobnjak Jeff Mills, Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda, Objekt u live izdanju, Hunee jedno od interesantnijih imena u posljednje vrijeme, koje elektroniku čarobno kombinira s discom, soulom i srodnim žanrovima. U pulsku rajsku oazu dolaze i Ben UFO, Pearson Sound i Pangea, zatim Peggy Gou, Nina Kraviz, Helena Hauff, Andrew Weatherall, Vladimir Ivković, Identified Patient, Blawan, Call Super, Craig Richards i Nicolas Lutz sviraju “back to back”, Octave One u ima live set... Valja spomenuti i svojevrsne domaćine festivala - od samog početka tu je Petar Dundov, drugu godinu zaredom sviraju Jan Kinčl i Regis Kattie, a čut ćemo i ABOP, Mimija, Labuda, The Fogsellerse, Igora Komlinovića, Mislava, Volstera, Iliju Rudmana i Pytzeka.

Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Outlook

Mjesto: tvrđava Punta Christo, Pula

Vrijeme: koncert otvorenja 4. rujna, festival od 5. do 9. rujna

Ulaznica: 400 kuna, 450 kuna kamp, koncert otvorenja 320 kuna

Najveći europski festival bass glazbe i soundsystem kulture, koji se ove godine održava 12. put. Koncert otvorenja predvode Mala & The Outlook Orchestra, legenda drum’n’bassa Andy C, reper Loyle Carner, Shy FX njegov Ragamuffin Soundsystem, miljenici festivalske publike Gentleman’s Dub Club te zvijezda u usponu Flohio. Na festival dolaziefantastičan drum’n’bass duo Chase & Status, koji debitira sa svojim RTRN II JUNGLE DJ setom, manchesterski brzi reper Bugzy Malone, drum’n’bass plemić i nositelj Ordena Britanskog Kraljevstva - Goldie, koji će nastupiti uživo slaveći tako 25 godina etikete Metalheadz, kao i mnogi drugi izvođači, poput Kabaka Pyramida, Flava D-ja, DJ Zinca, dua My Nu Leng, Dread MC-ja, Grooveridera, LTJ Bukema, Calibrea, Randalla, dBridgea… Kao i kod Dimensionsa, neizvjesno je hoće li se Outlook održati i iduće godine, a ako da, u kojem izdanju i na kojoj lokaciji tako da - trk po ulaznice.

Goulash Disko

Mjesto: Komiža, Vis

Vrijeme: od 11. do 15. rujna

Ulaznica: 600 kuna

Posebnost je ovog festivala da ga na neki način organiziraju oni koji ga i pohode, barem financijski - sva su sredstva za umjetnike i ostalo skupljena preko crowdfunding kampanje, što znači da tamo nećete vidjeti nijedan oglas, što je prava rijetkost ovih dana. Okupljaju se zanimljvi glazbenici iz raznih dijelova Europe. Tu je Hugo Kant, francuski multiinstrumentalist koji na neobične načine spaja jazz i hip hop, Auntie Flo, Britanac s neobičnim afro futurističkim zvukom, Voilaaa Soundsystem, Francuz afričkih korijena koji svira afro funk, grupa King Prawn koja miješa ska, punk, hip-hop, metal i hardcore… Relativno visok datum festivala ne treba brinuti - Vis je nadaleko poznat kao naš najsunčaniji otok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:54