StoryEditor
PUSTOŠ U RAJU

Najživopisnije europsko selo konačno je ‘prodisalo‘: ‘Turisti nam ne fale, neka tako i ostane!‘

Otkako je Austrija ublažila mjere, na parkiralištu ima ponešto zauzetih mjesta, ali radi se uglavnom o Austrijancima
Hallstatt
 Joe Klamar

Prije samo nekoliko mjeseci stanovnici nevjerojatno živopisnog austrijskog sela Hallstatta raspravljali su o tome kako smanjiti priljev turista u njegove uske uličice, stiješnjene između visokih planina i blistava jezera.

Pazite što želite, kaže se. Kolapsom međunarodnog turizma zbog pandemije, nestale su i grupe koje su gušile uličice. U Hallstatt je dnevno dolazilo stotinu autobusa, a sada gotovo da nema nijednog.

U predvirusna vremena glavna zabrinutost mještana svodila se na to da će im selo biti pretvoreno u tematski park na otvorenom i da će postati još jedan simbol prekomjernog turizma.

S milijun posjetitelja godišnje na 750 stanovnika, selo je u broju turista po glavi stanovnika bilo u rangu Venecije i Barcelone. Na primjer, na Instagramu ima više od 600.000 fotografija Hallstatta.

Prošle godine u selo je stiglo više od 21.000 autobusa s turistima, a mnogi od njih bili su iz Azije.

Hallstatt je, naime, bio poprište jedne južnokorejske televizijske serije, a njegova replika od 2012. postoji u kineskoj pokrajini Guangdong što je pridonijelo rastu njegove slave u tom dijelu svijeta.

Dronovi zabranjeni

Stanovnici novonastalu situaciju iskorištavaju za raspravu o  budućnosti turizma nakon otpuštanja mjera i njegovoj održivosti. 
"Ako ne možete hodati ulicom zbog gužve, ako ljudi jedu dok ih drugi u njih zure čekajući svoj stol, to postaje neugodno", kaže mještanka Sylvia Skrilec. Iako je vlasnica suvernirnice i ovisi o turistima, smatra da je njih broj pretjeran.

image
Joe Klamar

Osamdesetogodišnja Verena Lobisser vodi hotel i također živi od turizma, ali se slaže da je turista prije virusa bilo "daleko, daleko previše".

"Hrlili su kao pčele na med", kaže i nada se da je ova kriza ljudima otvorila oči da je Hallstatt postao žrtva vlastita uspjeha. 
Razni znakovi oko sela svjedoče da zbog pretjeranog turizma ima i napetosti. "Dronovi su zabranjeni", piše na jednom, a drugi podsjeća da "Hallstatt nije muzej".

Selo kakvo je nekad bilo

Otkako je Austrija ublažila mjere u svibnju, na gradskom parkiralištu ima ponešto zauzetih mjesta, ali radi se uglavnom o Austrijancima i posjetiteljima iz susjednih zemalja.

image
Joe Klamar

"To nas podsjeća na to kako je Hallstadttu nekada bilo i željeli bismo da tako i ostane", rekao je jedan mještanin penjući se stubama do svoje kuće na rubu planine.

Načelnik Alexander Scheutz razmišlja slično i misli da bi selo trebalo kvantitetu zamijeniti kvalitetom kad je turizam u pitanju. "Ali jednostavno napraviti taj prijelaz", dodaje.

Slava je pomogla da Hallstadtt izbjegne depopulaciju koja pogađa mnoge druge ruralne zajednice i donijela mu je radna mjesta i prihode. Uz to, mnoge socijalne politike zapravo plaćaju turisti.

Unatoč tome, mjesni vijećnik i aktivist Friedrich Idam nije uvjeren u korsiti masovnog turizma i šali se da čak ne bi trebao razgovarati s novinarima. "Svaki novi članak o selu samo pogoršava situaciju", kaže s osmijehom.

On smatra da bi se ulaz u selo trebao naplaćivati. "Znam da zvuči grubo, kao da smo muzej, ali mislim da bi to moglo biti rješenje".

image
Joe Klamar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2020 10:51