AKTIVNI ODMOR

Ne želite samo ležati na plaži? Imamo sedam ideja za zabavu i adrenalin!

Jahanje na plaži u Strožancu
 Ante Čizmić/Cropix
Bilo da volite upoznavati svijet na dva kotača, penjati se na najljepše vrhove, istraživati podmorje, naša obala ima ponudu za vas!

JAHANJE
Konjičkih klubova i štala ima u svim hrvatskim regijama, no ističe se Bjelovarsko-bilogorska županija. Imaju sve uvjete za održavanje većih konjičkih događanja i natjecanja, a za rekreativce tu su kilometri i kilometri uređenih staza. Prva međunarodno certificirana konjička turistička staza u Hrvatskoj nalazi se upravo u ovoj županiji i dugačka je 90 kilometara, a danas je certificirano 300 kilometara staza u pet susjednih županija. Po užitak na leđima četveronožnog prijatelja dobro je zaputiti se i na istok. Slavonija je poznata po konjima, a u Đakovu se nalazi i državna ergela lipicanaca.

image
Biciklističke staze u Međimurju
TZ Međimurje

BICIKLIZAM
Sve hrvatske regije razvijaju biciklističke staze i ulažu u cikloinfrastrukturu, no posebno ćemo istaknuti Istru i Međimurje. U Istri se na dva kotača mogu obići sva najljepša mjesta, naizmjence uživajući u pogledu na brdašca, vinograde i more. Zeleni bregovi i kvalitetan asfalt Međimurja odavno privlače bicikliste. Ne samo što su ceste posebno dizajnirane i za automobile i za bicikliste, nego se turisti na dva kotača imaju gdje odmoriti, oprati, popraviti bicikl i napuniti mobitel.

image
Biciklistička staza Parenzana u Istri
Barbara Ban


PLANINARENJE
U Hrvatskoj je niz atraktivnih planina i nezahvalno je bilo koju izdvajati. Od pitomih i šumovitih na sjeveru i istoku zemlje, do kamenitog Velebita i Biokova. Izdvojit ćemo ipak Dinaru, koja će uskoro biti proglašena dvanaestim parkom prirode u Hrvatskoj. Ona se može pohvaliti i najvišim hrvatskim vrhom - na 1831 metar nadmorske visine nalazi se vrh koji nosi isto ime kao i planina, ali se naziva i Sinjal. Iako prekrasna i moćna, Dinara je veliki zalogaj i za ozbiljne planinare, pa na nju ne krećite bez dobre pripreme i sve potrebne opreme!

image
Tulove grede na Velebitu.
Robert Fajt/Cropix


PENJANJE
Dvije su glavne adrese kad se radi o alpinizmu u Hrvatskoj - prva je Nacionalni park Paklenica, a druga je Omiš. Nacionalni park Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, poznat i izvan granica Hrvatske. Posebnu draž ovom penjalištu daje i blizina morske obale, pa je Paklenička rivijera idealno mjesto za kombinaciju penjanja i sportova na vodi.
Danas na pakleničkom penjalištu, koje je uređeno u karbonatnim stijenama, postoji oko 590 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina.


Omiš je nadaleko poznat kao jedna od dvije najbolje lokacije za slobodno penjanje u Hrvatskoj, a ljubitelje adrenalina posebno privlači činjenica da do gotovo svih smjerova mogu stići za samo nekoliko minuta iz centra grada. Neovisno o tome jeste li početnik ili iskusni penjač, u Omišu ćete pronaći smjer za sebe.

image
Penjanje na Paklenici
Jure Mišković/Cropix


RONJENJE
Duž prekrasne jadranske obale mnoštvo je podvodnih lokacija koje možete istražiti, od koralja, flore i faune, do zanimljivih olupina davno potopljenih brodova. Ronioci posebno hvale lokacije oko Lošinja i Cresa na sjeveru te Visa na južnom dijelu Jadrana, no gdje god zavirite pod more nećete pogriješiti. Ako nemate vlastitu opremu i iskustvo, pod more možete zaviriti uz pomoć instruktora u ronilačkim klubovima, "discovery" zaron dostupan je svima.

image
Ronjenje
Ivana Nobilo/Cropix


RAFTING I KANUING
Razni izvori u planinskim vrletima Gorskoga kotara, Velebita i Dinare prerastaju u brzice neopisive ljepote. Bez obzira na to jesi li samac u kajaku, imate li jednog partnera u kanuu ili dio tima u čamcu za rafting, hladna voda i nestvarno zelena priroda uvjerit će vas da ne postoji baš ništa bolje. Spustiti se možete niz Cetinu, Mrežnicu, Zrmanju...

image
Rafting na Zrmanji
Jure Mišković/Cropix

ZIPLINE
Posljednjih godina sve je popularniji spust niz osigurane čelične žice na kojima imate osjećaj da letite preko nekih od najljepših krajolika. Neki od najpoznatijih su u Istri, kod Pazina, kod Plitvica, u Omišu, iznad kanjona Cetine... Poletite i gledajte prekrasnu Hrvatsku iz zraka!

image
Zip line
Božo Radić/Cropix

Specijalno izdanje Like! putovanja preuzmite OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:42