POSTSEZONA

‘Niže cijene, nema gužve na plaži... To se isplati pričekati!’

 Danijel Soldo/CROPIX
Zbog brojnih prednosti mnogi biraju ljetovanje nakon turističke špice

Vrući srpanj ste još nekako preživili, ali kolovoz se vuče sporije od teretnog vlaka kroz Slavoniju. U gradu nema ni psa, na Facebooku vas bombardiraju slikama morske pučine i statusima iz raznih bisera hrvatske obale.

Mirniji odmor

Tješi jedino što parking nalazite bez problema, jer, eto, svi su na moru pa metropola napokon broji onoliko ljudi koliko njen asfalt može podnijeti.

Bilo da ste izvukli kraću slamku kada su se dodjeljivali termini za godišnji odmor ili su recesija i prazan novčanik spriječili da se pokažete na nekoj jadranskoj plaži u elitnom terminu, nema mjesta za očajavanje.Kraj kolovoza i početak rujna idealno su vrijeme za ljetovanje, prvenstveno za one koji od godišnjeg odmora traže zaista odmor, s obzirom na to da su špicerska mjesta i razvikani klubovi u to vrijeme, ipak, poluprazni.

Putovanje bez zastoja

Sve ostalo ide u prilog ovog terminu - vrijeme je redovito krajem kolovoza i u rujnu ljepše nego na prijelazu iz srpnja u kolovoz. Na plažama nema borbe za komadić pijeska, bez problema se i na najatraktivnijima od njih uspijeva raširiti cijeli ručnik, pa čak i uloviti hlad za bijeg od popodnevne žege.

Nema plivanja među smećem i udaraca loptom u glavu od obližnjeg društva koje igra picigin. Putovanje na more i s mora je ugodnije jer nema stajanja u nepreglednim kolonama i višesatnog čekanja trajekata, a naplatne kućice prolaze se u času. I naposljetku, najvažniji argument - ljetovanje u postsezoni je osjetno jeftinije. Smještaj u hotelima na nekim od najljepših hrvatskih otoka redovito je i preko 50 posto povoljniji od udarnog termina, a hotelske kuće izlaze u susret obiteljima s predškolskom djecom pa mališane primaju besplatno ili po simboličnoj cijeni.

Apartman ili hotel?

Privatni apartmani na vrhuncu sezone, ovisno o veličini i lokaciji, stoje od nekoliko desetaka do više od stotinu eura po danu, a u rujnu spuštaju cijene kako bi iskoristili kraj sezone pa cijela četveročlana obitelj može ljetovati već za 2500 kuna. Uostalom, kada naposljetku i vi stavite status s opisom dalmatinske plaže i mirisa ribe s gradela, oni isti kolege i prijatelji već će zaboraviti da su opće bili na godišnjem.

Miro Peretić iz Osijeka: Uvijek ljetujem nakon špice, u rujnu je i more nekako čišće

Umirovljeni časnik HV-a, Miro Peretić (60) iz Osijeka, već 11 godina odmara se u autokampu Preluk između Rijeke i Opatije, a omiljeni termin ljetovanja oduvijek mu je kraj kolovoza.

- Čak je možda najbolje u rujnu, a razloga za to je mnogo. Prije svega puno je manje ljudi, manja je gužva na plažama pa se čovjek može bolje odmoriti. Uz to, more je u rujnu nekako čišće, a opet sasvim dovoljno toplo za kupanje - govori Miro odmarajući se u hladu, te nastavlja kako ne treba zanemariti i da su cijene smještaja osjetno manje.

- Još ako se ‘potrefi’ lijepo vrijeme onda je to savršen odmor za dušu i tijelo - zaključuje Miro. S obzirom na poslovne i školske obveze, smatra, u postsezoni su najbrojniji ipak turisti starije dobi. ( Alen Kurbanović)

U hotelima popusti i besplatni smještaj za manju djecu

RAB

Hotel Rab***,

od 4. do 18. 9.,

7 polupansiona - 1490 kn

Popusti: - dijete 2-12 g. na

pomoćnom ležaju besplatno

CRES

Hotel Kimen***,

od 28. 8. do 4. 9.,

7 dana, 1900 kn

Depadansa i Villa 2*,

7 dana, 1495 kn

PAG

Hotel Meridijan 4*,

od 18. 9., polupansion od 189 kn, od 25. 9. PP od 169 kuna

LOŠINJ

Mali Lošinj:

Hotel Aurora 4* i

hotel Vespera 4*,

od 11. do 25. 9.,

7 polupansiona, 2035 kn; od 25. 9. do 28.12. - 1670 kn

Veli LoŠinj:

Hotel Punta 3*,

od 11. do 25. 9., 7 dana, sve uključeno, 1880 kn; od 25. 9. do 28.12. - 1535 kn

HVAR

Hotel Amfora 4*,

od 28. 8. - 9.10., 5 dana, 4 noćenja s doručkom, od 1520 do 2190 kn

Hotel Riva 4*,

od 28. 8. - 9. 10., 5 dana, 4 noćenja s doručkom, od 1685 kn do 2025 kn

Popusti: Dijete do 14 godina na pomoćnom ležaju besplatno

POREČ

Apartman za 3 osobe,

od 28. 8. do 15. 10., 35,2 eura po danu (591 kuna za 7 dana po osobi)

OPATIJA

Hotel Ambasador 5*,

od 24. 8. do 5. 9., noćenje s doručkom + večera gratis, 76 eura po osobi i danu

Popusti: spa i animacija gratis, djeca do 14 godina u sobi s dvije odrasle osobe - 100% popusta!

Povoljnije na Mediteran

Kraj kolovoza i početak rujna idealno je vrijeme i za “potegnuti” preko granice te istražiti ljepote Mediterana. Posljednje ljetne mjesece možete, primjerice, provesti u prekrasnom Egiptu, zemlji koja se s pravom naziva i kolijevka civilizacije. Kultura i bogata povijest ovdje će svakoga ostaviti bez daha, a pogled na slavne piramide upisat će se u najdraže uspomene u životu. Sedmodnevni boravak u domovini piramida i Doline kraljeva, dugih plaža, bogatog podvodnog svijeta, te drugih skrivenih blaga, možete naći po cijeni već od 2790 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:38