VRIJEDI OD NEDJELJE

Njemačka skida veći dio Hrvatske s crvene liste: Putovanje na Jadran više se ne smatra rizičnim

 Tonci Plazibat/Cropix
Sve hrvatske županije, osim Međimurske i Varaždinske, od nedjelje se smatraju sigurnim destinacijama za putovanje

Njemačka će u nedjelju ukloniti s liste rizičnih područja neke države i regije, među kojima su Sjedinjene Države, Kanada, Austrije te većina županija u Hrvatskoj, objavio je Institut Robert Koch u petak.

Na listi je 19 država i regija koje se više ne smatraju rizičnim područjima obzirom na stopu zaraze koronavirusom. Države koje više nisu na listi rizičnoj za putovanja su Armenija, Austrija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Kanada, Cipar, Kosovo, Libanon, Moldova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Ukrajina i Sjedinjene Države.

Sve hrvatske županije, osim Međimurske i Varaždinske, od nedjelje se smatraju sigurnim destinacijama za putovanje. Isto se odnosi na neka područja u Portugalu, Norveškoj, Grčkoj i Švicarskoj.

Bez obzira na novu listu, njemačka savezna vlada i dalje savjetuje građanima da izbjegavaju turistička putovanja u inozemstvo.

Očekuje se da bi do 1. srpnja Njemačka trebala većinu ukinuti korona-upozorenja za putnike.

Njemački ministar: 'Putovanje uz razboritost i odmjerenost: to je slogan ovog ljeta'

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je ukidanje općeg upozorenja od putovanja u rizična područja sa sedmodnevnom incidencijom ispod 200.

Ministarstvo vanjskih poslova i dalje odvraća od putovanja koja nisu iznimno nužna za zemlje koje slove kao visokorizične ili kao područja s raširenim varijantama koronavirusa.

„Ovaj korak je moguć jer u Europi ubuduće vrijede zajednička pravila za odnos prema cijepljenima, onima koji su preboljeli koronavirus kao i onima s negativnim testom“, priopćio je ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

On je istodobno upozorio na to da ukidanje upozorenja ne znači „poziv na potpunu bezbrižnost“.

„Putovanje uz razboritost i odmjerenost: to je slogan ovog ljeta“, poručio je Maas. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2021 21:05