ZAGREBAČKI PRSTEN

Odmorite se i doživite digitalni detoks na zelenom Žumberku

 Josip Skof
Zagrebačka županija njeguje svoj identitet, kulturno naslijeđe i netaknutu prirodu

Pojas Zagrebačke županije okružuje Zagreb sa zapada, juga i istoka. Unatoč gospodarskom razvoju i gravitiranju Zagrebu, Zagrebačka županija nije izgubila svoj identitet, kulturno naslijeđe i ponajprije netaknutu prirodu. Ovo područje od 3060 km² prepuno je raznolikosti, svaka od živopisnih regija kao što su Pokuplje, Turopolje, Prigorje ili Moslavina njeguje svoje naslijeđe i nudi svoje posebnosti.

Htjeli to priznati ili ne, zasićeni smo digitalnim sadržajima i vijestima. Mediji i društvene mreže puni su negativne energije i bespotrebnih podataka. Čak i umjereni konzumenti nerijetko se požele odmoriti od virtualnog svijeta i vratiti u izravan dodir sa stvarnošću i okolinom. Potrebno je samo imati volju i donijeti odluku, odrediti vrijeme koje ćete provesti bez digitalnih pomagala, opuštajući se sami, s prijateljima ili obitelji. Nazovimo to digitalnim detoksom, pražnjenjem od svega suvišnog da biste se povezali sami sa sobom i napunili dobrom energijom.

image
Josip Skof

Proces će biti lakši i uspješniji ako imate pravo mjesto. Idealno bi bilo na svježem zraku, dovoljno blizu da put nije naporan i dovoljno daleko da odmak bude osvježenje. Stanovnicima Zagreba i središnje Hrvatske savršeno odredište za digitalni detoks mogu biti zelena prostranstva Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje. Na površini od 350 km2 živi samo oko 4000 stanovnika, a visinska razlika penje se od 180 do 1178 metara. Žumberak ima mnoštvo aduta, od šarolike flore i faune, vodenog bogatstva, prirodnih atrakcija kao što su kanjon Slapnice ili Sopotski slap, netaknutih šuma i planinskih vrhova, do arheoloških nalazišta i etnološke baštine. Mjesta, mira i mogućnosti ima za sve. Šetači će uživati u obilascima unutar mreže od 88 planinarskih staza, a dodatnu vrijednost daju četiri tematske poučne staze spretno uklopljene u okoliš. Zahtjevniji planinari izazov će naći u osvajanju vrhova kao što su Japetić, Plešivica, Oštrc, Okić i onaj najviši, Sveta Gera. Za predah i okrepu tu su dobro raspoređeni planinarski domovi i izletišta. I bicikl je dobro došao, a šest označenih staza provest će vas uzduž i poprijeko parka. Kojim god načinom i tempom se kretali, otvorite oči i naćulite uši, jer Žumberak je dom mnogim vrstama biljaka i životinja, od kojih su neke ugrožene i zaštićene. Možda ugledate rijedak cvijet blagajev likovac ili neobičnog crnog daždevnjaka.

Iako rijetko naseljen, žumberački kraj obiluje poviješću. U pretpovijest vodi nalazište Budinjak, na srednji vijek podsjećaju ostaci utvrda stari grad Okić i Žumberak, a na razdoblje borbe protiv Turaka i uskoke Žumberački uskočki muzej i neuobičajene grkokatoličke crkve. Od nekadašnjeg velikog broja mlinova ostalo je tek nekoliko, seoski život pokušat će dočarati kurija obitelji Medven ili Etno kuća pod Okićem. Ukopčani na prirodu u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje nećete trebati Wi-Fi signal, a jedina notifikacija koju ćete čuti bit će cvrkut ptica i žubor potoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:58