Zelena destinacija

Održivi turizam postao nova mantra putovanja, Međimurje je definitivno predvodnik u tome

Međimurje, Štrigova

 Denis Perčić Tz Međimurske županije/
Proglašeno je "green destination" regijom, prvom takvom u Hrvatskoj i četvrtom u svijetu u toj kategoriji, a tu su i Mali Lošinj i Lika

Međimurje, jedna od najmanjih hrvatskih županija smještenih u sjevernom dijelu zemlje, danas je itekako prepoznata kao zelena destinacija koja ispunjava očekivanja ljubitelja prirode i ekoturizma. Poznata je po svojim prekrasnim rijekama, kao što su Mura i Drava, te slikovitim brežuljcima, a ovdje se mogu pronaći brojni šumski putevi i staze koje vode do skrivenih jezera, slapova i vidikovaca s kojih se pruža prekrasan pogled na okolicu. Turisti mogu uživati u pješačenju, biciklizmu ili jahanju kroz očuvane prirodne krajolike. Posebno popularna aktivnost je vožnja kanuima ili kajacima, dok je jedna od glavnih atrakcija Međimurja naselje Žabnik, koji je nezaobilazna destinacija za posjetitelje. Ovo područje karakteriziraju močvarne šume, veliki broj jezera, te raznoliki biljni i životinjski svijet.

S obzirom na to da je održivi turizam postao nova mantra putovanja, Međimurje je definitivno predvodnik u tome. Proglašeno je "green destination" regijom, prvom takvom u Hrvatskoj i četvrtom u svijetu u ovoj kategoriji.

Aktivnosti na otvorenom

Ta oznaka inače predstavlja svjetski priznatu markicu koja posjetiteljima kraja koji je zasluži ima za cilj pokazati kako se tu provodi održivi turizam, kako se živi s prirodom, pazi na ekologiju, štiti okoliš te da je ljudsko djelovanje na "zeleni" život smanjeno na najmanju razinu.

Ova turistička destinacija nudi savršen spoj aktivnosti na otvorenom i prirodnih ljepota, što je čini nezaobilaznim mjestom za avanturiste i zaljubljenike u prirodu. Dok putujete kroz Međimurje, možete uživati u prostranim vinogradima i poljima, ali isto tako i pomno čuvanim prirodnim staništima za brojne vrste biljaka i životinja.

image

Biciklizam

Terme Sveti Martin Tz Medjimurske županije/

Jedna od hit postaja prilikom posjeta Međimurju je atraktivan Mađerkin breg. Oduševljava turiste svojim vidikovcem s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na čak četiri države: Sloveniju, Austriju, Mađarsku i Slovačku. Ovaj vidikovac ne samo da pruža posjetiteljima spektakularan prizor, već je i osmišljen na ekološki prihvatljiv način, koristeći obnovljive izvore energije i održive materijale u izgradnji.

image

Mađerkin breg

Julien Duval/

Ovo mjesto oduzima dah u svako doba godine: zimi pod snježnim pokrivačem, u proljeće kada sve propupa, ljeti kada su ovdje zlatna i zelena boja u svim svojim tonovima servirane i u jesen kada se vidi smiraj koje ovo godišnje doba donosi.

Tradicionalna jela i vrhunska vina

Županija se također ističe svojom ponudom održivog smještaja. Posjetitelji koji žele doživjeti istinski održivi turizam imaju mogućnost boravka u eko-kućama i ruralnom smještaju, gdje mogu uživati u autentičnom iskustvu života na selu. Međimurje je bogato kulturnom baštinom i tradicijom. Selo Sveti Martin na Muri poznato je po svojim vinskim podrumima, koji posjetiteljima omogućuju da uživaju u degustaciji vrhunskih vina proizvedenih na ovom području. Tu su i brojni festivali tradicijske kulture, poput Festivala kajkavske popevke, koji oživljavaju bogatu kulturnu baštinu županije.

Uz sve navedene atrakcije, Međimurje je regija koja predstavlja idealno odredište za ljubitelje biciklizma i aktivnog odmora. S mnoštvom biciklističkih staza koje vode kroz prekrasne krajolike, posjetitelji imaju priliku istražiti netaknutu prirodu i uživati u svježem zraku.

Da bi doista doživjeli ono najbolje što ova šarmantna županija može ponuditi, posjetitelji bi trebali kušati neka od tradicionalnih jela ovog kraja, poput poznate međimurske gibanice, složenog tijesta od jabuka, sira i maka. Osim kulinarskih užitaka, Međimurje je dom nekoliko vinarija koje proizvode vrhunska vina, poput graševine i traminca. Posjetitelji mogu krenuti u obilazak i kušati lokalna vina dok uživaju u prekrasnom pogledu na okolni krajolik.

image

Vinski podrum Sv. Martin

Marko Vrdoljak/

Osim Međimurja, tu su još Mali Lošinj i Lika, mjesta koja također vode brigu o očuvanju prirodnih ljepota i uvrštene su u zelene i održive destinacije diljem svijeta prema izboru Green Destination. Gdje kod krenuli, od mističnog Velebita, zelene Slavonije ili plavog Jadrana, dočekat će vas prekrasan krajolik. Ovdje ljudi stoljećima žive u skladu s prirodom i žele je sačuvati za buduće generacije.

image
HTZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:06