NAJBOLJE DELICIJE

OKUSI KOJI PODIŽU DOŽIVLJAJ HEDONIZMA NA VIŠU RAZINU Ovo su specijaliteti koje morate kušati kada se idući put otisnete u Slavoniju i Baranju

 Denis Despot
Malo koji osjećaj može se usporediti s uživanjem u slavonsko-baranjskim delicijama u autentičnom ambijentu ovdašnjih seoskih domaćinstava. Učenjaci bi rekli "sinestezija", a mi kažemo - na nepcu kulen, u nosu miris čobanca koji "samo što nije", u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama... pa dobro, još malo kulena, ali i sira, svježih salata, vina i neodoljivih slastica! Budite sigurni da bi u ovakvom okruženju Beckett dočekao Godota, a ni Proustu ne bi trebalo sedam svezaka da pronađe izgubljeno vrijeme. Štoviše, u jednom od najslikovitijih sela, baranjskom Karancu, ono bi ga već čekalo - za punim stolom, u Ulici zaboravljenog vremena.

Istočna je Hrvatska prepoznata kao kraj u kojem gosti, osim u prirodnim ljepotama i povijesnim građevinama, ponajviše mogu uživati u prepoznatljivoj gastronomiji. Kvaliteta hrane i namirnica od kojih se proizvodi danas više nije uobičajena i svakodnevna.

Dapače, sve su rjeđa područja na svijetu u kojima ćete pronaći namirnice tako visoke kvalitete. Uvijek i svugdje jela su vrhunski spremljena od najkvalitetnijih i svježih namirnica, svejedno nude li se kao dnevna jela ili specijaliteti, za domaće goste ili strance, po izvornoj ili moderniziranoj recepturi, servirana u seoskom, urbanom ili prirodnom ambijentu.

I sve to još je začinjeno širokom dušom domaćina, koja svakom gostu dodatno jamči nezaboravan užitak u jelu, piću i posjetu našoj Slavoniji i Baranji.

Što se to kuha u Slavoniji i Baranji?

Slavonci i Baranjci su bogatstvo njiva, šuma i rijeka oduvijek znali pretvoriti u slastan zalogaj i podičiti se obiljem dobrog jela. Malo se koja naša regija može pohvaliti tolikim šarenilom receptura, pa se tako uživa u tradicijskim jelima poput daleko poznatog čobanca, perkelta i raznih vrsta paprikaša, nezamislivih bez crvene mljevene baranjske paprike.

Denis Despot

U obilju izvornih jelovnika nešto za sebe mogu pronaći i oni koji nisu veliki ljubitelji mesa, tako su svoje mjesto u raznolikoj gastro ponudi zasluženo osvojila i jela od ribe poput fišpaprikaša, ali i težačka hrana, poput graha u ćupu.

A ono što je zajedničko nabrojanim delicijama su lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, tarana… teško možemo nabrojati koliko naziva i tehnika tradicionalne šokačke tjestenine postoji u bogatoj baranjskoj trpezi!

Ni na desertima od tijesta se ne štede kalorije - langošice, poderane gaće, šufnudle, salenjaci, gomboci, rezanci s makom, gužvara s orasima, štrudle, i neodoljive - taške.

Autentičnu kuhinju bogatu spojem stilova i namirnica koji dominiraju istokom Hrvatske teško možete pronaći igdje na svijetu, stoga ne odgađajte nezaboravnu hedonističku pustolovinu - HeadOnEast i već danas počnite planirati putovanja u Slavoniju i Baranju!

Dok istražujete i planirate, otkrijte novo iskustvo i vještinu, naučite pripremiti tradicionalne taške i oduševite svoje ukućane čarolijom okusa koja se nastavlja na prvom sljedećem putovanju.

TAŠKE S PEKMEZOM

Mislav Matišić

SASTOJCI:

- 1 kg mekog brašna
- 0,5 l mlake vode
- 600 g tvrdog pekmeza od šljiva
- 25 dg mljevenih oraha
- 25 dg maka
- 20 dg šećera
- posoljena voda za kuhanje

PRIPREMA:

1. Od mekog brašna i vode zamijesiti tvrdo tijesto i ostaviti malo da odstoji.
2. Za to vrijeme zakuhati posoljenu vodu u posudi u kojoj će se taške kuhati.
3. Podijeliti tijesto na dva dijela, svaki još dobro izgnječiti i ostaviti malo da odstoji.
4. Razviti vrlo tanko komad tijesta i jednu polovicu razvijenog tijesta ravnomjerno, u redovima posuti hrpicama pekmeza.
5. Tijesto s pekmezom prekriti s drugim dijelom tijesta i prstima utisnuti tijesto oko svake hrpice pekmeza.
6. Oblikovati taške s kotačićem za rezanje tijesta.
7. Kuhati u posoljenoj vodi dok ne omekšaju.
8. U jednoj posudi pomiješati mljevene orahe sa šećerom, a u drugoj mak sa šećerom.
9. Vruće taške uvaljati u orahe i u mak.

Čestitamo na vašim prvim taškama, želimo vam hedonistički dobar tek i vidimo se u Slavoniji i Baranji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:24