GRAD NA DRAVI

Osijek - zeleni grad beskrajnih mogućnost

Grad Osijek

 Davor Javorovic/
Okružen netaknutom prirodom, Osijek se s pravom predstavlja kao grad skladnog života po mjeri čovjeka

Ovaj pitoreskni grad, koji je stekao reputaciju najzelenijeg grada u Hrvatskoj, ne samo da se može pohvaliti bogatom poviješću, već i obiljem prirodnih i rekreativnih blagodati koje ga čine atraktivnim odredištem za posjetitelje i stanovnike.

Osijek ima mnogo toga za ponuditi kada je u pitanju prirodna ljepota i aktivan način života. Grad je okružen brojnim utabanim biciklističkim stazama i šetnicama koje omogućavaju stanovnicima da se povežu s prirodom i vježbaju na svježem zraku. S 21 parkom koji se proteže na širem području grada te rijekom Dravom koja živi s gradom i čini dio UNESCO-ova zaštićena rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, Osijek se ističe kao grad koji čuva svoju prirodnu baštinu.

Osim prirodnih ljepota, Osijek također nudi niz sportskih manifestacija i raznovrsnih rekreacijskih prostora. Povijest sporta u ovom gradu bogata je, a Osijek je domaćin mnogobrojnih važnih sportskih događanja. Nije bez razloga što je Osijek domaćin najstarijeg sportskog društva u Hrvatskoj. Osim toga, Osijek se može pohvaliti i činjenicom da je imao prvi hrvatski tramvaj.

Pandemija je dodatno naglasila važnost rekreacije i pristupa velikim otvorenim prostorima koji pozivaju na fizičku aktivnost. Osijek je prepoznao ovu potrebu te provodio je brojne projekte usmjerene na unapređenje javne infrastrukture. Gradski sustav bicikala privukao je brojne korisnike, a sportske manifestacije koje se održavaju na lokalnoj, europskoj i svjetskoj razini, bez sumnje ponovo će dovesti do „rekordnih“ turističkih brojki. No, unatoč modernizaciji, Osijek čuva svoju povijest i nasljeđe.

Osječki parkovi, te zelene oaze bogate hortikulturom, ugodno su iznenađenje posjetiteljima koji od grada očekuju samo hvaljenu baroknu i secesijsku arhitekturu. Posebno su impresivne krošnje drveća koje se mijenjaju tijekom različitih godišnjih doba, a koje ujesen ostavljaju bez daha.

Osijek je proglašen najboljom kontinentalnom destinacijom gradskog turizma 2022. godine. Osim toga, grad se može pohvaliti raznolikom smještajnom i enogastronomskom ponudom. No, ono što Osijek izdvaja od drugih destinacija je njegova prostranost, neprekidan niz puteva uz rijeku i pod krošnjama, lijeva obala gdje se kriju šumski puteljci, trek staze i površinom najveći ZOO vrt, eko-skela kompa koja prevozi putnike pomoću strujanja Drave te brojni drugi detalji koji čine ovaj grad po mjeri čovjeka 21. stoljeća.

U kombinaciji s energičnom mladeži koja obogaćuje baroknu Tvrđu i brojnim fakultetima, Osijek se pozicionira kao grad koji njeguje prirodu, promiče aktivan način života, razvija infrastrukturu i pruža mladima priliku da oblikuju svoju budućnost. Osijek je grad u kojem su prošlost i budućnost usklađeni, a prirodne i rekreativne blagodati zajedno s bogatom poviješću čine ga gradom koji svatko treba doživjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:52