DESTINACIJA KOJU NE SMIJETE PROPUSTITI

Otkrijte povijest, gastronomiju kulturu i skrivene oaze prekrasnog Raba

 Promo
Osim što je prepun šarolike arhitekture, arheoloških nalazišta, pjeskovitih uvala i zabavnih festivala, ovaj je otok idealna točka polazišta za nautičare spremne za avanturu

Rab je jedan od najzanimljivijih otoka sjevernog Jadrana. Prepun tradicije, povijesti, kulture i raznih običaja, Rab je nezaobilazan dio Jadrana savršen za avanturizam, istraživanje i aktivni odmor. Sama činjenica da je lani proslavljeno 130 godina organiziranog bavljenja turizmom zasigurno ga čini destinacijom koju ne smijete propustiti!

Otok se proteže od krševitog i ogoljelog jugoistočnog dijela karakterističnog za Podvelebitski kanal, do središta i sjeverozapadnog dijela s obiljem raslinja karakterističnog za Mediteran te pješčanih plaža na sjeveru.

Dolazak na sam otok je vrlo jednostavan - 15-minutnom vožnjom trajektom iz polazišnog pristaništa na kopnu u Stinici do pristaništa Mišnjak na otoku ili malo dužom vožnjom trajektom s Krka. Sam otok također je jedinstvena polazišna točka za nautičare koji se žele upustiti u istraživanje obližnjih otoka te kopnenih naselja i uvala.

Bogata povijest otoka još od vremena prije Krista na jednome mjestu u malom priča priču bogate povijesti Hrvatske, od doseljavanja Ilira i vladavine Rima pa sve do Mletačke Republike i kasnijeg Napoleonova dolaska. Stoga entuzijastima istraživačkog turizma otok Rab nudi velik broj arheoloških nalazišta, šarolike arhitekture i uskih kamenih uličica u povijesnoj jezgri grada Raba ili po starorimski Felix Arba, te pregršt crkvi i zvonika, dvorova, samostana i palača. Ovaj aspekt otoka je sam po sebi dovoljan da svakom posjetitelju izvuče barem malu dozu strahopoštovanja i divljenja.

image
Promo

Prolazeći prelijepim putom kroz Banjol i Barbat, nailazimo na glisere, jedrilice i druge nautičarske entuzijaste kako plove gore-dolje po Barbatskom kanalu te u nastavku dolazimo do unutrašnjosti otoka koji, pak, u proljetnim i ranoljetnim mjesecima ostavlja dojam nabujale šumovite egzotike i zbog toga s ponosom nosi titulu najzelenijeg otoka.

Prekrasne pjeskovite uvale, njih čak tridesetak, nezaobilazan su dio svih nautičarskih entuzijasta. Preporučamo posjet barem jednoj uvali kako biste osjetili pravu čar otoka i odvažili se na pokoju igru picigina ili se prepustili popodnevnom drijemežu na pijesku, luftiću ili u hladovini vlastite brodice. Najpoznatija od pjeskovitih uvala je velika Rajska plaža u Loparu koja se proteže i u širinu i u daljinu u susret dubljem moru. Jugozapadni dio otoka krasi šumoviti, zeleni poluotok Kalifront koji svojim duguljastim, predivnim tajnovitim uvalama već dugi niz godina privlači mnoge nautičare i svaki put ih ostavi bez daha. Na drugoj strani stjenovitog jugoistočnog dijela otoka nalazi se zanimljiva i neočekivana sitnošljunčana i pjeskovita uvala Mag koja još i dandanas ima funkcionalnu stazu za motokros.

image
Promo

Na otoku su dostupne razne aktivnosti, od interaktivno-edukativnih biciklističkih i pješačkih staza, otkrivanja dugogodišnje tradicije brodogradnje, raznih sajmova i tradicionalnih plesova, poput rapskog tanca, do bogate lokalne svježe gastronomske ponude diljem otoka, koja uključuje sve - od riba, školjki, rakovica i glavonožaca pa do lokalnih slatkih specijaliteta rapske torte i rapskih muštaćona. Pregršt jedinstvenih događanja i festivala upotpunjuje ljetnu sezonu. Najpoznatija je Rapska fjera, prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, koji godinama privlači tisuće posjetitelja.

Rab je otok koji nudi sveobuhvatno i nezaboravno iskustvo, otok koji na jednome mjestu pruža doživljaj za koji biste inače morali obići niz različitih lokacija diljem svijeta, otok pun priča, povijesti, znamenitosti, kulture, gastronomije i nasmijanih ljudi, otok pun sreće!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:31