AUTOSTOPISTI

Palac u zrak i na put dug 1200 km. Spava se na tuđem kauču

Prošao sam stopirajući već 20-ak država i prešao oko 12.000 kilometara i do sada mi se nikada ništa ružno nije dogodilo, kaže Tomislav

Što biste rekli nekome tko tvrdi da je proveo čak 50 dana godišnjeg odmora na prekrasnom jugu Španjolske, u divnoj Andaluziji, te da ga je cijeli odmor koštao oko 300 eura? Ili da sa stotinjak eura namjerava otići do Istanbula, provesti na putu dva tjedna, spavati, jesti, zabavljati se... Rekli biste mu da izmišlja. Možda i da je lijepo maštati. I da se ni najpovoljnije avionske karte i najskromniji hostelski smještaj ne mogu uklopiti u tu računicu. I ne mogu, u pravu ste, ali postoje drugi načini.

Cilj je što više se zabaviti

Tomislav Perko, 25-godišnji apsolvent ekonomije iz Zagreba, pronašao je svoj način putovanja i u posljednjih godinu dana počeo ostvarivati svoje snove. Prošao je Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, središnju Europu i španjolski jug, s prosječnim dnevnim budžetom od sedam eura. I nije bio gladan ni žedan, stigao je svugdje gdje je htio, imao je krevet ili šator u kojem će spavati, a zabavio se kao nikada do tada. Doduše, Tomislavov način putovanja pomalo je nekonvencionalan. Njegova “karta” za prijevoz do odredišta je palac u zraku i ljubazan osmijeh, a njegov smještaj je kauč u domovima nepoznatih ljudi.

Svoja iskustva sada želi podijeliti sa svima i uvjeriti ih da su autostopiranje i pronalaženje besplatnog prenoćišta preko stranice couchsurfing.com, internetskog servisa za backpack putovanja, odlično rješenje za ljude koji si ne mogu priuštiti putovanje koje bi željeli. Stoga je na svojoj Facebook stranici Thomas Love’s adventures obožavateljima predložio utrku autostopista do Istanbula, kojoj je zapravo jedini cilj da se svi što bolje zabave.

- Kreće se 8. listopada iz Zagreba prema Istanbulu. Ruta će biti Zagreb - Beograd - Skoplje - Thessaloniki - Xanthi - Istanbul - Sofia - Zagreb, ali možda ćemo ubaciti još neka usputna odredišta. Iako je to utrka autostopista, nije jedini zadatak doći najbrže do cilja. Dodatni bodovi dijelit će se i onome tko doživi najzanimljiviju priču na putovanju, kao i onome tko prođe najjeftinije u tom danu. Bit će i negativnih bodova, primjerice, ako netko odustane od autostopiranja i kupi kartu za autobus - objašnjava Tomislav “pravila” neobične utrke. No, ističe, njegova uloga nije organizatorska, svi putnici do Istanbula zajedno će odlučivati o svemu.

Muško-ženski parovi

- Neće to biti neke velike nagrade, a i moram ih još dogovoriti s potencijalnim sponzorima. Jedna turistička agencija platit će za sve hrvatske natjecatelje putno osiguranje. Smisao utrke i nije u nagradama, najveća nagrada je neponovljivo iskustvo te druženje s ljudima i sklapanje prijateljstava. Za sada se javilo 15-ak natjecatelja, većinom iz Hrvatske, ali i jedan Nijemac i Kanađanin - kaže Tomislav, pozivajući i dalje sve zainteresirane da mu se jave preko Facebook stranice.

Iako ova avantura duga oko 1200 kilometara zvuči i pomalo opasno, posebice za žene, omjer prijavljenih za put do Istanbula trenutno je pola-pola. To je, čini se, i idealno, jer će se putovati u muško-ženskim parovima.

- Najbolje je tako, jer će se cure osjećati sigurnije, a dečkima će prije netko stati ako su u ženskom društvu. Prošao sam na ovaj način 20-ak država i prešao oko 12.000 kilometara i do sada mi se nikada ništa ružno nije dogodilo, ali to je moje iskustvo i ipak treba biti oprezan te procijeniti kome ući u auto - ističe Tomislav.

Na ovu avanturu odlučila se i 24-godišnja Pamela Konjevod, studentica turističkog menadžmenta. Do sada je imala iskustva s couchsurfingom, ugošćivala je u svom domu ljude iz cijelog svijeta, no ovo će joj biti prvi autostoperski doživljaji.

Pamet u glavu

- Ne bih nikada stopirala sama niti samo u ženskom društvu. No, strašno me privlači ovakav način putovanja i kada sam otkrila utrku do Istanbula, shvatila sam da to moram napraviti još ove godine. Neki skuplji aranžman trenutno si ne mogu niti priuštiti pa me veseli što ću na ovaj način upoznati nove ljude i zemlje. Uostalom, počela sam se baviti borilačkom vještinom Krav Maga, a i uvijek nosim suzavac pa valjda neće biti problema - kroz šalu i s iščekivanjem govori Pamela. Možda ova utrka i Tomislavov način putovanja nisu za svakoga. Ipak treba imati dovoljno slobodnog vremena i avanturističkog duha. No, ako je nekom nedostajalo odvažnosti i novca da se otisne u svijet, ovo je sjajna prilika da mu se pridruži. Treba samo zapamtiti, palac u zrak i pamet u glavu!

10 pravila za autostopiste

1. Svaki autostopist mora pomno odabrati mjesto za stopiranje. Najbolje je stajati na mjestu gdje se automobil može nesmetano zaustaviti, poput ugibališta i autobusnih stanica. Treba voditi računa i o tome da automobili ne prolaze prebrzo.

2. Nikada nemojte hodati po autocesti! Osim što je zakonom zabranjeno, iznimno je opasno, a postoji velika šansa da platite kaznu. Stopira se na ulazu na autocestu, naplatnim kućicama ili benzinskim postajama uz autocestu.

3. Ponesite zemljopisnu kartu sa sobom. Osim što će vam dobro doći ako se izgubite, možete i ljudima koji ne govore vaš jezik pokazati kamo idete.

4. Svoj ruksak uvijek držite na vidljivom mjestu. Bolje je da vozači odmah vide da ste backpacker, bit će spremniji zaustaviti se i povesti vas. Probajte izgledati uredno, smijte se i budite ljubazni.

5. Unaprijed isplanirajte rutu kojom ćete putovati. Postoje stranice na internetu na kojima možete pronaći savjete gdje stopirati i kako izaći iz velikih gradova, provjerite gdje se nalaze benzinske postaje na autocestama gdje vas mogu iskrcati.

6. Uvijek se vežite u autu i pazite gdje vas voze. Nekada ni vozači ne znaju kojim točno putem trebaju voziti pa možete završiti na krivoj lokaciji.

7. Ako se želite osjećati sigurno, zapamtite model i registraciju auta u koji ulazite i pošaljite nekome SMS s tim podacima. Također, ako vam netko ponudi prenoćište i vi ga prihvatite, javite nekom od rodbine ili prijatelja gdje se nalazite.

8. Kad vidite policiju, nabacite osmijeh na lice i odmah im pružite putovnicu, prije nego što vas i pitaju za nju. Budite simpatični i surađujte, tko zna, možda vas i odbace do odredišta.

9. Uvijek nosite mobitel te kreditnu ili debitnu karticu, nikad ne znate u kakvoj se situaciji možete naći. Imajte uz sebe šator, tako da možete negdje prespavati ako vas noć uhvati na cesti.

10. Većina ljudi koji vas povezu htjet će razgovarati s vama, zanimat će ih otkud ste, što radite te kamo i zašto putujete. Uživajte u razgovoru s njima, ipak vam čine uslugu. Nikad ne zamjerajte nekom što vas neće povesti, to je slobodna volja vozača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:12