NETKO ZAINTERESIRAN?

Popularni otok se otvara za strance, svi su zgroženi planom: ‘Možda da stavite kaveze na plažu‘

Phuket, Karon plaža
 -/Huber Images/Profimedia
Očekuje se da će ukupan broj turista ove godine u Tajlandu biti oko 6.7 milijuna, što je pad od 83 posto odnosu na prošlu godinu

Jedna od zemalja koju je možda najviše pogodila koronakriza je Tajland. Iako je u toj zemlji jugoistočne Azije situacija sa zarazom puno bolja nego u ostatku svijeta, a gotovo tri mjeseca nisu zabilježili lokalnu transmisiju, njihova ekonomija je pred velikim iskušenjima.

Naime, u drugom kvartalu ove godine tajlandski BDP je pao za čak 12.2 posto što je najveći pad još od 1998. godine. Jedan od razloga takvog strmoglavog pada je činjenica da turizam, najvažnija grana tajlandske ekonomije, zapravo više ne postoji. Tajland je još od travnja zatvoren za sve strane turiste, a s obzirom na to da uskoro na tom području počinje prava sezona, a naznaka da će se nešto promijeniti još nema, prave nedaće za njih tek počinju.

Očekuje se da će ukupan broj turista ove godine u Tajlandu biti oko 6.7 milijuna, što je pad od 83 posto odnosu na prošlu godinu kada je 'zemlju osmijeha' posjetilo skoro 40 milijuna ljudi.

Vlast kao da ne shvaća ozbiljno te brojke, neke turističke destinacije poput Phuketa i Koh Samuija, potpuno su zamrle, a sve više i više turističkih djelatnika okreće se drugim poslovima.

Međutim, posljednjih dana konačno se počelo šuškati o otvorenju granica za strane turiste, a prijedlog o kojem se naveliko priča, najblaže rečeno, jako je upitan.

Plan je otvoriti otok Phuket za dio gostiju iz Australije i Novog Zelanda. Strani turist koji se za odluči put morat će u Tajland doći s negativnim testom za covid. Nakon toga gost odlazi u hotel na otoku Phuketu gdje će biti u karanteni puna dva tjedna. Ako nekim slučajem turist poželi vidjeti i neke druge dijelove Tajlanda osim zidova svog hotela, morat će se ponovno testirati i ako test bude negativan, ostati još tjedan dana u karanteni u provinciji u koju je poželio otići.

Naravno, taj plan nije baš najbolje sjeo ni turističkim djelatnicima ni potencijalnim gostima. Postavlja se pitanje tko bi potrošio toliko novca da bi završio u 'zatvoru'. Neki su sarkastički još dodali da bi se na plažama mogli instalirati kavezi u kojima bi turisti mogli 'uživati'.

Kako god bilo, taj plan je trebao zaživjeti u rujnu, ali je odgođen zbog prvog slučaja lokalne transmisije nakon punih 100 dana. Naime, pozitivan je bio jedan DJ koji je u međuvremenu završio u zatvoru zbog droge...

Sada se nadaju da će se turisti vratiti u listopadu, ali čini se da je pravi povratak turizma u Tajland još daleko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:17