ODLIČNA PREPORUKA

Poznati blogeri i turističke agencije na popis 100 nerazvikanih otoka iz cijelog svijeta koje svatko mora posjetiti uvrstili čak pet hrvatskih

Plaža Stiniva na otoku Visu
 Nino Marcutti / Alamy / Profimedia
 

U trenutku kada značajan dio Europe nakon uspješne borbe protiv koronavirusa ponovno otvora svoje granice, poznati internetski portal Business Insider objavio je popis 100 otoka koje bi svaka osoba željna putovanja trebala posjetiti, a na popisu se našlo čak pet hrvatskih otoka.

U izboru otoka sudjelovali su poznati blogeri i turističke agencije iz cijelog svijeta, a u nastavku teksta pročitajte što su rekli za svaki hrvatski otok koji se našao na popisu.

Vis

Vis, 220319. 
Na otoko Vis stiglo je proljece.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barisin / CROPIX
Otok Vis

"Biser među hrvatskim otocima, Vis je tijekom većeg dijela svoje recentne povijesti bio zatvoren za turiste jer je sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća bio vojna baza", kaže Renee Sundgren, upraviteljica društvenim mrežama u Topdeck Travel. "Kako se otok polako počeo otvarati, putnici iz cijelog svijeta na Vis su došli kako bi uživali u kulturi, autentičnom ambijentu i kulinarskim delicijama. Vis je savršena destinacija za one koji traže mir, a ima i prelijepe plaže te skrivene uvale."

"Vis je prelijep i miran otok, najudaljeniji nastanjeni otok u Jadranskom moru, daleko od apartmana koji nalikuju stambenim kompleksima. Izolacija je Visu pomogla jer ga je zaštitila od betonizacije i pretjerane apartmanizacije. On je sada atrakcija za sve koji traže autentičnost, prirodu i kulinarske delicije. No, mir i tišina su njegove najveće boljke."

Šolta

Stomorska, 210814.
Goste i mjestane Stomorske na otoku Solti izludjuju pjetlovi u vlasnistvu dviju sestara Novakovic, koje ih ne zele premjestiti van naselja, unatoc kazni koju im je komunalni redar vec ispisao.
Foto: Marijo Basic / CROPIX
Marijo Basic / CROPIX

"Na Šoltu se zaputite kako biste osjetili tradicionalni otočni život i kako biste pobjegli od gužve", rekla je Emma Grimster, glasnogovornica internetskog portala za uspoređivanje cijena TravelSupermarket. "Na ovaj brdovit otok strmih obala i rustikalnih sela može se doći trajektom iz Splita. Šolta je poznata pa medu od divljeg ružmarina i maslinovom ulju koje se pravi od plodova stabala koja su stara više od tisuću godina. Svi koji dođu na otok trebali bi probati lokalnu kuhinju."

Mljet

Mljet, 310114.
Podjela zemlje na otoku Mljetu izmedju opcinske vlasti, drzave i crkve.
Na fotografiji: Mjesto Sobra na otoku Mljetu.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
CROPIX

"Mljet je najjužnije i najistočniji veći otok u Dalamciji i jedan od najzavodljivijih jadranskih otoka", rekao je Michel Karam, direktor tvrtke müvTravel. "Ustanovljivanje nacionalnog parka na otoka učinilo ga je atraktivnijim, ali na Mljetu nema gužvi. Posjetitelji uglavnom gravitiraju ka turističkoj enklavi oko Pomene. Ostatak otoka praktički je netaknut i nudi dozu mira koja stvarno oduzima dah."

Brač

Bol, otok Brac, 090317.
Reportaza iz Bola na Bracu povodom natjecaja za koncesiju na plazi Zlatni rat.
Na fotografiji: plaza Zlatni rat.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

"Hvar i Vis su jako lijepi, ali jako su popularni među turistima. Ako tražite nešto malo mirnije, ja bih vam definitivno preporučio Brač", rekao je izvršni direktor KAYAK Europe John-Lee Saez. "Malo je jeftiniji od Hvara i pokazuje prirodnu ljepotu Hrvatske. Uživat ćete na bijelim kamenim plažama i autentičnoj hrvatskoj kulturi. Ako radite turneju po otocima, morate ga posjetiti."

Hvar

Hvar, 120813.
Porezni inspektori zatvorili su danas popularni hvarski klub Carpe Diem Beach.
Ministar financija Slavko Linic izjavio je kako je do zatvaranja doslo zbog 120.00 kuna viska u blagajni kluba.
Na fotografiji: gosti u klubu nedugo prije njegovog zatvaranja.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

"Poput svih drugih otoka u Dalmaciji, Hvar ima idilično plavo more i pješčane plaže", rekao je Leon Sicilliano, producent videa u Business Insideru i Insideru. "Preporučio bih vam da unajmite moped i tako pokušate obići nepristupačne plaže i zabačena sela. Sam grad Hvar po noći živne, svježu ribu možete jesti u mnogim restoranima, a na ponudi su i odlični kafići. Željni življeg noćnijeg života svakako trebaju posjetiti klub Venerandu koji se nalazi u venecijanskoj tvrđavi. Ima čak i bazen."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:13