OBARAJU SE REKORDI

Procvat zimskog turizma u Istri: ‘Nekad su nam turisti dolazili samo za doček, a sada je gužva cijeli mjesec‘

Rovinj

 Dusko Marusic/Cropix
U istarskim destinacijama očekuje se realizacija oko 140 tisuća noćenja

Istra ove godine od ovog božićnog vikenda pa sve do 7. siječnja očekuje nešto više turista nego lani. Prema procjenama Turističke zajednice Istre to će biti oko pet posto više, što bi značilo da će Istru za božićne blagdane i doček Nove godine odabrati oko 40.000 posjetitelja. Očekuje se realizacija oko 140 tisuća noćenja. Najveći broj njih očekuje se zadnja tri dana stare godine.

- Najviše očekujemo domaćih gostiju, Slovenaca, Talijana i Austrijanaca te Nijemaca. Za predstojeće blagdane bit će otvoreno oko 50 hotela što u sastavu velikih hotelijerskih kuća, što obiteljskih hotela, 6 kampova, te pozamašan broj vila kako u priobalju, tako i u unutrašnjosti. Najposjećenije destinacije bit će Rovinj, Poreč, Pula i Umag, ističe direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

U dva najveća turistička središta u Istri – Rovinju i Poreču - živo je čitavih mjesec dana prije Nove godine za razliku od prije desetak godina kada su se organizirali samo dočeci. Tako i Rovinj i Poreč, koji očekuju velik broj posjetitelja za doček, nude na svojim adventskim događanjima pregršt događanja koji mame posjetitelje, posebno vikendom.

- Za razliku od prije 15 godina osjetimo veću živost u gradu tijekom adventa. Promet se udeseterostručio. Prije je Božić bio u Poreču isključivo obiteljska fešta, a sada se to promijenilo. Ima dana kada ne možete naći slobodno mjesto u restoranima. Adventska događanja i koncerti definitivno su donijeli veću potrošnju u centar grada u periodu prije Božića i Nove godine. A za same blagdane očekujemo između 3500 do 4000 tisuće gostiju i oko 15 tisuća noćenja. To je otprilike promet na razini lanjske godine. Većina gostiju će doći na tri dana, no očekujemo i nešto veći broj gostiju iz regije na koncertu Petra Graše, ističe direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik.

I u Rovinju koji organizira specifičan advent na moru je živo zadnjih dana prosinca, a oni očekuju zadnjih dana ove godine i početkom iduće godine četiri tisuće noćenja dnevno.

- Bit će otvoreno pet većih hotela i nekoliko manjih koji će primiti goste za doček Nove godine. I prije samog dočeka vidimo veći promet zbog Adventa, posebno vikendom kada imamo mnoštvo programa, posebno za djecu, ističu u tamošnjoj turističkoj zajednici.

Inače, Istra se svake godine može pohvaliti sve većim brojem programa i događanja u prosincu. Gotovo da nema mjesta i grada koji ne organiziraju niz adventskih događanja, bilo da se radi o programima koji traju mjesec dana, ili onima koji su samo za vikend i uoči Božića. Posebna i najmasovnija adventska događanja već godinama se organiziraju u Puli, Poreču i Rovinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:10