MASOVNI TURIZAM

Pronašao je raj na zemlji, nacrtao kartu i lokaciju podijelio s curom: ‘Kakva greška, sve je uništeno!‘

 Profimedia/
Odgovornost koju je Costas osjećao zbog otkrivanja plaže Hat Rin inspirirao ga je da postane zagovornik odgovornog putovanja

Prvi turist koji je posjetio Koh Phangan na Tajlandu progovorio je o svojoj krivnji zbog toga što je podijelio informaciju o postojanju ovog netaknutog dragulja s ostatkom svijeta. Njegova spoznaja na kraju je dovela do propasti i gomilanja smeća na nekadašnjoj tajnoj lokaciji rezerviranoj samo za lokalce, piše Daily Mail.

Costas Christ 1979. godine bio je tek dvadesetogodišnjak iz SAD-a koji je nagovorio ribara da ga odvede na tajno mjesto. Ondje ga je ostavio nekoliko tjedana, dok je mladić tragao za avanturama.

- Nakon nekoliko sati hodanja uz obalu i probijanja kroz grmlje, prolazio sam uz ribarske kolibe i naišao na plažu Hat Rin. Mislio sam da sam pronašao raj. Odsjeo sam kod tajlandskog para Somboon i Chom u improviziranoj kolibi. Bio sam prvi zapadni turist kojeg su ikad vidjeli, rekao je Costas.

image
Kp Asia Stock/Alamy/Alamy/Profimedia/Kp Asia Stock/alamy/alamy/profimedia

U dokumentarcu The Last Tourist koji govori o problemima s masovnim turizmom, Costas je otkrio da je podijelio lokaciju plaže s djevojkom što se na kraju pokazalo kao velika pogreška. Djevojku je upoznao u Bangkoku nakon što je prekinula s dečkom, zajedno su posjetili Koh Phangan i odsjeli kod Somboona i Choma te je nacrtao kartu za dolazak na skrivenu plažu. Kad je završila njihova veza, nikad više nije vidio ni djevojku ni kartu.

Sve više ljudi čulo je za Costasovo rajsko mjesto i ribarske kolibe postale su barovi, a pješčane staze pretvorene su u asfaltirane ceste. Dvije godine kasnije avanturist se vratio na Koh Phangan, Somboon i Chom izbačeni su iz svog doma te se razvio brodski promet. Najgore je tek dolazilo, krajem 80-ih pokrenute su legendarni tulumi pod nazivom ‘Full Moon party‘ koje su ubrzo mamile stotine tisuća turista na obale Hat Rina.

image
Lillian Suwanrumpha/Afp/Profimedia/Lillian Suwanrumpha/afp/profimedia

Nije bio svjestan iskre koju je zapalio sve do 1993. kad je otvorio primjerak New York Timesa i ostao u šoku.

- Vidio sam fotografiju plaže na kojoj su bili techno partyji. Bilo je potpuno izvan kontrole, gomile smeća, ubijalo me to. U usporedbi s 14 godina ranije, mjesto je bilo uništeno, kaže Costas.

image
Keith Poynton/Alamy/Profimedia/Keith Poynton/alamy/profimedia

Ostao je iznenađen i sličnošću njegove priče s filmskim hitom The Beach iz 2000. godine. Film Leonarda DiCaprija izazvao je veliku ekološku štetu zato što su milijuni turista pohrlili vidjeti filmski set. Zaljev Maya na otoku Phi Phi bio je zatvoren čak tri i pol godine, dok je ranije primao oko 200 brodova i 4000 posjetitelja dnevno.

Odgovornost koju je Costas osjećao zbog otkrivanja plaže Hat Rin inspirirao ga je da postane zagovornik odgovornog putovanja te je pomogao uspostaviti UN-ove kriterije održivog turizma. U dokumentarcu je otkriveno da Tajland prima 39,8 milijuna turista godišnje.

- Nije cilj zaustaviti putovanja, već da ona budu ispravna. Postoji razlika između promjene i uništenja. Nažalost, svjetski turizam više je negativan nego pozitivan za lokalno stanovništvo i planet. Ono što mi daje nadu je da sada postoji jasan način i bolje razumijevanje o tome kako turizam učiniti pozitivnom silom koja može pomoći u očuvanju prirode, ublažiti siromaštvo i zaštititi kulturnu baštinu, zaključio je Costas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:36