ZNAMENITOSTI ZAGREBA

Šetnja centrom: Krenite od Gornjega grada, preko Kaptola do slavne Lenucijeve potkove

Crkva Svetog Marka
 Zeljko Puhovski/Cropix
Otkrijte šarmantan spoj austrougarske arhitekture i mediteranske atmosfere na uvijek živim ulicama glavnoga grada Hrvatske.

Otkrijte šarmantan spoj austrougarske arhitekture i mediteranske atmosfere na uvijek živim ulicama glavnoga grada Hrvatske. Za sve najvažnije znamenitosti dovoljna vam je jedna malo duža šetnja!

Pročitajte besplatno izdanje 'Like! putovanja' OVDJE!

Slikovita crkva sv. Marka jedna je od najstarijih građevina u Zagrebu i jedan od njegovih simbola, a prepoznatljiva je po svom krovu sastavljenom od šarenih crepova. Crkva postoji od 13. stoljeća, no njezin poznati krov puno je mlađi - dobila ga je za posljednje renovacije u drugoj polovici 19. stoljeća. Krov prikazuje grbove hrvatskih regija, Dalmacije i Slavonije na lijevoj strani te grb grada Zagreba na desnoj. U interijeru su tri oltara kipara Ivana Meštrovića, Kljakovićeva sakristija oslikana od poda do stropa, a u njoj se često održavaju i orguljaški koncerti.

Crkva svete Katarine

Crkva svete Katarine najpoznatija je hrvatska barokna crkva. Smještena je na Trgu Katarine Zrinske, podignuta u sklopu nekadašnjeg isusovačkog kompleksa na zagrebačkom Gornjem gradu. Gradila se od 1620. do 1632., a u njezinih šest bočnih kapela pet je drvenih baroknih oltara iz 17. stoljeća te jedan mramorni oltar iz 1732. U potresu koji je ovog ožujka pogodio grad jako je stradala i u planu je temeljita obnova.

image
Katarinin trg
Goran Mehkek/Cropix

Lotrščak

Kula je sagrađena sredinom 13. stoljeća kako bi se štitila južna gradska vrata, a tijekom povijesti je bila i stambeni prostor i skladište i kavana… Turisti mogu uživati u spektakularnom pogledu na grad s vrha kule, posjetiti izložbu ili u suvenirnici kupiti lokalne proizvode. Na četvrtom katu je grički top koji se javlja Zagrepčanima svaki dan točno u podne. Prvi se put top oglasio na Novu godinu 1877. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je zaboravljen, a oglasio se ponovo tek 1927., s južnog prozora četvrtog kata, odakle se javlja i danas točno u podne.

image
Ukrasne košarice ispred kule Lotrščak
Neja Markicevic/Cropix

Uspinjača

Uspinjača za Gornji grad najstarije je prijevozno sredstvo organiziranoga javnog prijevoza putnika u Zagrebu. Donji grad s Gornjim uspinjača povezuje svaki dan od 6.30 do 21.50 sati. Polazak je svakih deset minuta, a cijena jedne vožnje je 5 kuna. Zanimljivo je da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji 1890. godine kad je otvorena. U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara najkraća je na svijetu.

image
Simbol Zagreba, Uspinjaca
Srdjan Vrancic/Cropix

Dolac

Stotine uzgajivača hrane iz Zagreba i okolice svakodnevno na štandovima tržnice Dolac, smještene samo nekoliko koraka od glavnog gradskog trga, prodaje svježe voće, povrće, meso, sir i vrhnje, cvijeće... Dolac se naziva trbuhom grada, jer već 85 godina hrani njegovo stanovništvo. Na vrhu stepenica koje vode na Dolac s Trga bana Jelačića postavljen je kip kumice, tradicionalne prodavačice u narodnoj nošnji.

image
Zagrebačka tržnica Dolac

Hrvatsko narodno kazalište

Jedna od najimpresivnijih zgrada u Zagrebu svakako je neobarokna zgrada HNK, remek-djelo kasnog historizma austrijskog arhitekta Ferdinanda Fellnera i njemačkog arhitekta Hermanna Helmera. Otvorena je 1895. i ima kapacitet za 750 gledatelja, a posjeduje jedan željezni i sedam oslikanih zastora koji se postavljaju u različitim svečanim prigodama. U njemu djeluju tri umjetničke grane: drama, opera i balet. U potresu, srećom, nije nimalo stradala.

image
HNK
Goran Mehkek/Cropix

Zrinjevac

Jedan od najljepših “zelenih” gradskih trgova, Zrinjevac, nalazi se u samom srcu zelene ili Lenucijeve potkove. Zrinjevac je omiljeno okupljalište mladih, ali i mnogobrojnih posjetitelja grada Zagreba koji se na tom trgu žele odmoriti i uživati u njegovo ljepoti. Zrinjevac se sastoji od trga i perivoja s alejom platana. Trg Zrinjevac poznat je po glazbenom paviljonu koji je na tom mjestu postavljen 1891. godine. U ljetnim večerima na Zrinjevcu se održavaju svirke i plesnjaci.

image
Park Zrinjevac
Iascic

Umjetnički paviljon

Povijest Umjetničkog paviljona ujedno je na neki način i povijest likovne umjetnosti 20. stoljeća u Hrvatskoj. Riječ je o jednom od najstarijih izložbenih prostora u ovom dijelu Europe koji je ciljano sagrađen za velike, reprezentativne izložbe. Nalazi se između Glavnog kolodvora i Zrinjevca, a srcu zelene Lenucijeve potkove.

image
Umjetnički paviljon
Kornelija Cakarun

Ribnjak

Park se proteže uz istočne zidine Kaptola. Ime je dobio po biskupskim ribnjacima koji su se ovdje nalazili sve do 19. stoljeća, kad je prostor pretvoren u perivoj engleskog tipa, s vodopadima, egzotičnim biljkama i ukrasnim kipovima. Prostire se na gotovo 40.000 četvornih metara površine i u njemu se može vidjeti trideset godina stara tisa, stari primjerak atlaskog cedra, mnoštvo magnolija i likvidambara. Park Ribnjak u toplim je mjesecima mjesto brojnih događanja i festivala na otvorenom.

image
Park Ribnjak
Sanga Park

Kamenita vrata

Jedan od najbolje očuvanih spomenika starog Zagreba jedina su sačuvana gradska vrata starog obrambenog sustava. Sagrađena su u 13. stoljeću, a svoj današnji oblik dobila su 1760. godine. U prolazu vrata smještena je kapela sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada, koja je prema legendi neokrnjena preživjela veliki požar 1731. godine.

image
Kamenita vrata
Damir Krajac/Cropix

Botanički vrt

Na 4,7 hektara površine prostire se prava oaza zelenila i mirisa u samom centru grada koja se ponosi s više od 5000 različitog bilja, od egzotičnih do autohtonih hrvatskih biljaka, kojima se vrt posebno ponosi. Ulaz u park se ne naplaćuje, ali su pravila ponašanja stroga: zabranjeno je hodati po travi, galamiti, voziti bicikl i brati cvijeće. Vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta utemeljio je dr. Antun Heinz (1861. - 1919.). Prve su biljke, poslije obavljenih pripremnih radova, posađene 1892. godine. Najveći dio vrta čini perivoj - arboretum. Napravljen je u stilu engleskog perivoja, a cvjetni je parter, u središnjem i zapadnom dijelu vrta oblikovan u historicističkom stilu, s linijama koje su strogo simetrične. Radno vrijeme je ponedjeljkom i utorkom od 10 do 15, a od srijede do nedjelje od 10 do 18 sati. Zimi je zatvoren.

image
Botanički vrt
Srdjan Vrancic/Cropix

Zagrebačka katedrala

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava ili zagrebačka katedrala, najveća je hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Crkva na istoj lokaciji postoji od 1093. godine, a gradnja sadašnje crkve počela je u 13. stoljeću. Posljednja velika rekonstrukcija napravljena je na prijelazu 19. i 20. stoljeća. Jedan od najpotresnijih prizora potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb upravo je rušenje sjevernog tornja katedrale, a zbog sigurnosti je kasnije skinut i drugi. Teško je oštećena i unutrašnjost, koja je inače bila otvorena za turiste. Sanacija je počela, ali bit će duga, teška i skupa.

image
Katedrala
Sonatali

Strossmayerovo šetalište

Smješteno je podno same Kule Lotrščak, naslonjeno na južne zidine starog grada i bogato zasjenjeno gustim krošnjama kestena. Sa 400 metara dugog šetališta pružaju se prekrasni vidici na grad, a ljeti i u vrijeme Adventa mjesto je i za koncerte, festivale i zabavna događanja. Krajem 19. stoljeća šetalište je uređeno dobrovoljnim prilozima građana, a nazvano je po biskupu, prosvjetitelju, političaru i najutjecajnijoj ličnosti društvene i političke scene u Hrvatskoj, J. J. Strossmayeru.

image
Strossmayerovo setaliste
Neja Markicevic/Cropix

Koliko vremena imate?

Evo kako najbolje iskoristiti 24, 48 i 72 sata u gradu

Zagreb je grad po mjeri čovjeka pa je s njegova jednog na drugi kraj moguće stići unutar jednog sata, a i sve su gradske znamenitosti lako dostupne. Na vama je jedino da odlučite koje vas zanimaju, a vodič Turističke zajednice grada Zagreba u tome će vam pomoći. Ako ste u grad došli tek na jedan dan, ne očajavajte, iskoristite ga najbolje što možete, a ono što ne stignete vidjeti sada - ostavite za idući put.

9 - 10.30 h Obilazak je najbolje početi s Trga bana Jelačića. Sa sjeverne strane Trga nalazi se glavna gradska tržnica, Dolac, a blizu je i gradska katedrala. Ne brinite da ćete je promašiti, njezini visoki zvonici sigurno će vam upasti u oči. Sjeverno od katedrale red je od čak 25 kanoničkih kurija, većinom sagrađenih u 18. stoljeću 10.30 - 12 h Prošećite se Opatovinom, šarmantnom ulicom u kojoj se možete odmoriti uz kavu ili lokalno craft pivo te se dalje, niza Skalinsku, spustite do popularne Tkalčićeve. Pronađite Felbingerove stube koje spajaju Tkalčićevu i Radićevu i naići ćete na mali terasasti vinograd. Stube će vas odvesti do Kamenitih vrata, jednog od simbola grada te ulaza u Gornji grad.

12 - 14 h Gornji grad fascinantan je bez obzira na to s koje ga strane obilazili, ali pokušajte točno u podne biti kod kule Lotrščak s koje će se tada oglasiti poznati Grički top. Središte je Gornjega grada Markov trg, ali poseban čar ovom dijelu Zagreba daju šarmantne uličice koje se stoljećima nisu promijenile. Obratite pozornost na plemićke palače te zavirite u njihova prelijepa dvorišta.

14 - 16.30 h Do Donjega grada vodi Uspinjača, koja će vas spustiti na Ilicu, najdulju zagrebačku ulicu. Osim bogatstva trgovačkih i ugostiteljskih sadržaja, ovaj je dio grada poznat i po svojoj lijepoj i uravnoteženoj arhitekturi, ponajviše iz 19. stoljeća. Tu se nalaze Trg Petra Preradovića (poznatiji kao Cvjetni trg) koji djeluje kao velik dnevni boravak grada, te Teslina i Masarykova ulica, prepune trgovina, kafića i restorana u kojima možete predahnuti.

16.30 - 19 h Hrvatsko narodno kazalište te kulturne i znanstvene institucije oko njega idealna su početna točka za obilazak znamenite Lenucijeve potkove koja se nastavlja dalje prema jugu preko Mažuranićeva i Marulićeva trga, sve do Botaničkog vrta. Uz vrt (ili kroz njega) krenite prema istoku i Glavnome željezničkom kolodvoru koji se nalazi na Trgu kralja Tomislava i koji je još jedan od reprezentativnih trgova Potkove. Sljedeći je Strossmayerov, a zatim slijedi po mnogima najljepši zagrebački trg te ujedno i park - popularni Zrinjevac, sa svojim prekrasnim fontanama i Muzičkim paviljonom.

19 h -... Vrijeme je za odmor. Sad kad već poznajete grad možete razmisliti gdje ćete na piće i možda kakav zalogaj. Tkalčićeva, Opatovina ili možda Teslina? Turistička zajednica grada Zagreba preporučuje najmanje tri dana za uživanje u gradu i njegovu načinu života. Za to vrijeme možete vidjeti znamenitosti, pronaći omiljeni kafić i naučiti koja tramvajska linija vozi u smjeru vašeg smještaja, a možda se i uputiti u obilazak okolice. U svakom slučaju, lijepi Zagreb nudi pregršt sadržaja.

Dan prvi - ZAGREB UKRATKO

Jutro: Najbolje ga je početi ondje gdje kuca pravo gradsko srce, u samom centru grada - na tržnici Dolac. Dok promatrate živopisne prodavače, počastite se toplim pecivom i kavom u jednom od mnogih obližnjih kafića. I ne žurite, to nije zagrebački. Nakon toga vrijeme iskoristite u šetnji užim gradskim središtem, posjetite Kaptol, Opatovinu, Tkalčićevu ulicu i popnite se na Gornji grad, jutro je ondje uvijek posebno šarmantno. Podne: Vožnja uspinjačom vratit će vas u Donji grad gdje se osjeti puls užurbane metropole, ali bez brige, u Zagrebu ste, lako ćete pronaći pregršt ugodnih mjesta na kojima se možete okrijepiti uz hranu ili piće. Šetnja zagrebačkom špicom pružit će vam uvid u gradske modne trendove, ali i mogućnost izvrsne kupnje.

KAVA U GRADU: Subota je najpopularniji dan za ispijanje kave u gradu, iako ćete Zagrepčane zateći u tom ritualu gotovo uvijek - čak i u stanci za radna vremena! Poslijepodne: Ako vam je više do razgledavanja znamenitosti, šetnja trgovima Lenucijeve potkove pravi je doživljaj, posebno stoga što se na tom području nalaze i neki od najboljih gradskih muzeja. Večer: Tkalčićeva ulica, Opatovina ili Trg Petra Preradovića s okolnim ulicama dijelovi su grada prepuni kafića i restorana. Prepustite se trenutku i uživajte u svojoj prvoj zagrebačkoj večeri!

KAMO VAN?

Mnoštvo kafića, barova i klubova svakog tjedna uz pridržavanje epidemioloških mjera organizira raznovrstan glazbeni program, koji je najlakše pratiti putem društvenih mreža.

Dan drugi - IZVAN CENTRA

Jutro: Započnite ga kavom u neposrednoj blizini vašeg smještaja. Svaki zagrebački kvart ima nekoliko zanimljivih mjesta na kojima možete uživati u ovome omiljenom jutarnjem ritualu. Podne: Iskoristite ga za šetnju ili unajmite bicikl. Posjetite neki od gradskih parkova. Bez obzira na to gdje se nalazite, park vam je uvijek blizu: Maksimir, Jarun, Tuškanac ili neki od mnogih drugih.

Poslijepodne: Prijeđite preko nekog od gradskih mostova u Novi Zagreb i upoznajte i taj dio grada. Posjetite veliki Muzej suvremene umjetnosti, a nakon njega prošetajte Bundekom, prostranim novozagrebačkim parkom ili posjetite nedaleki golf-klub s prekrasnim golf-terenom smještenim uza samu obalu rijeke Save. Nasuprot Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sagrađen je monumentalan niz od čak pet fontana koje svojim vodenim igrama danju, a i svjetlosnima noću, sadržajno i vizualno obogaćuju ovaj dio Zagreba. Večer: Okrunite dan ukusnom večerom. Izbor je golem: od brojnih zalogajnica do restorana visoke kuhinje, Zagreb vas neće razočarati.

Dan treći - MUZEJI I NAJBOLJE IZ OKOLICE

Nakon jutarnje kave (to je sad već postala vaša mala zagrebačka tradicija) možete se zaputiti u istraživanje okolice grada, ili ostati u centru još dan više. Zasigurno još niste vidjeli sve u gradu - sigurno još ima niz muzeja koje niste uspjeli posjetiti - nekoliko stranica dalje dajemo vam ideju za desetke njih. Možda želite aktivan dan u prirodi ili na bazenima - i za to imamo preporuke, samo listajte dalje ovaj vodič. A ako odlučite istražiti okolicu, možete odabrati neko bliže odredište, poput odlaska na Sljeme ili u Samobor, ili uživati u jadranskom plavetnilu na samo sat i pol vožnje od Zagreba. Nadohvat ruke nalaze vam se šarmantni povijesni gradići, dvorci i perivoji, arheološki ostaci, parkovi prirode te svjetska prirodna baština liste UNESCO-a. Uživajte!

Obiđite grad jednostavnije i udobnije

City tour Zagreb

Popularni turistički autobusi putnike čekaju svakog dana u Bakačevoj ulici. Ako želite upoznati grad, a ne želite trošiti vrijeme na hodanje obilazak turističkim autobusima najbolja je opcija. Turistički autobusi voe na dvije linije, Crvenoj i Zelenoj. Crvena linija voze po središtu grada, dok Zelena linija putnike vodi do jezera Jarun i Bundek te parka Maksimir. Cijena karte je 70 kuna za odrasle, a za djecu od 7 do 18 godina 35 kuna te vrijedi za neograničen broj vožnji na obje linije tijekom 24 sata. Crvena linija polazi u 10, 12, 14 i 16 sati, a Zelena u 12 i 15 sati, a polazno stajalište nalazi se ispod Kaptola, u već spomenutoj Bakačevoj ulici.

Segway City Tour Zagreb

Jedan od najboljih načina za obilazak grada su Segway ture. Posebnost ovakvog načina razgleda grada je vožnja u malim grupama uz vodiča. Među nekoliko tura koje nude, najpopularnije su Zagreb All Around tura namijenjena grupama do 10 osoba u kojoj se tijekom 130 minuta vožnje obilaze sve važne znamenitosti Gornjeg i Donjeg grada. Tu je i popularna Zagreb Leisure tura koja traje 180 minuta, a osim centra grada vozi se i do Mirogoja. Polasci su svakog dana po dogovoru, a rezervacije se primaju svakog dana od 9 do 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:21