PUTOPIS

SLAVNA BLOGERICA SE ZALJUBILA U GRADIĆ NA OBALI KUPI 'Samo čeka da ga otkriju Amerikanci, budite brži od njih!'

 

Prošlog vikenda poduzetnici iz cijele Hrvatske okupili su se kako bi razgovarali o konceptu “Branding Hrvatske”, na konferenciji koja se već četvrti put održava u Ozlju.

Bila sam jedan od govornika i podijelila svoju priču o tome kako sam vidjela potencijal u Hrvatskoj, kako sam brendirala svoje ime i kako je Hrvatska postala turistička destinacija i za Amerikance. Moja teorija je da Amerikanci kada putuju u Hrvatsku nemaju nikakva očekivanja jer nemaju pojma o tome što mogu očekivati. Najbolji dio je to što ja i dalje imam isti osjećaj, čak i sada kada sam je nazivam svojim domom, a baš sudjelovanje na konferenciji u Ozlju omogućilo mi je da upoznam novo mjesto i zaljubim se iznova u Hrvatsku.

Dvorac uz kupu Smješten na kamenoj litici, samo sat vremena vožnje od Zagreba, Ozalj se smatra jednom od najboljih utvrda koje su služile kao zajednički dvorac Frankopana i Zrinskih. Nije ni čudo što je dvorac Ozalj sagrađen uz rijeku Kupu koja ima plavo-zelenu boju koja sjaji pomoću dodira sunca. Poznat kao zeleno srce Hrvatske, u to blago u Karlovačkoj županiji lako se zaljubiti. Uz proljetni zrak, brda s vinogradima, šarene crkve i dvorce, Ozalj je skrivena bajka za koju nisam mogla vjerovati da sam je tek sada otkrila, nakon toliko posjeta Zagrebu.

Baština Ozlja i okolice mogu se vidjeti u muzeju koji se nalazi u starom gradu i prikazuje njihovu 6000 godina staru povijest. Daleko u povijest, u kameno doba, mnoge su se kulture naselile u Ozlju sa svojim savršenim položajem na rijeci Kupi. Također, u muzeju se može vidjeti zbirka oružja koje se koristilo u borbi Turaka i Zrinskih. Zbirka akvarel slika poznate ozaljske slikarice Slave Raškaj, žene koja nikada neće biti zaboravljena u Ozlju što je ponosan zvati je svojom, također su u ponudi muzeja.

Dok boravite u Ozlju možete doživjeti mnoge vinske ceste gdje je tradicija vinarstva provedena kroz generacije. Od Ozlja do Vivodina vinska cesta duga je 30 kilometara. Nakon degustacije vina možete kušati med od jednog od prvih ekoloških pčelara u Hrvatskoj. Naravno da to nije pravo hrvatsko iskustvo bez jedenja mesa. Stoga, možete posjetiti lokalni restoran Žganjer u selu Jaškovo koji nudi specijalitete poput janjetine ili drugog mesa, krumpira i domaćeg povrća. Međutim, to nije sve što selo nudi. Tu je i štrudla koja je uvrštena u Guinnessove svjetske rekorde kao najveća štrudla na svijetu. Ova štrudla služi kao simbol naroda Ozlja. U rujnu je “Štrudla fest” koji se ne može propustiti. Osim štrudli, ljubitelji slatkoga također mogu kušati barokni kolač Katarine Zrinski - kao savršen suvenir iz Ozlja.

Vidikovac Lović Prekriški nudi pogled s kojeg možete vidjeti velik dio kontinentalne Hrvatske što će vam oduzeti dah. To je idealno mjesto za piknik i shvaćanje koliko ste sretni zvati Hrvatsku svojim domom.

Vlakom na izlet

Za sve one koji žele naći potpuni mir za vikend ili čak i samo jedan dan, Ozalj ima veliku ponudu. Sutra se održava obilazak Ozlja, okupljanje oldtimera i “Sprang vikend” - izložba čipke u Ozlju. Zadnji vikend u travnju posjetite Ozalj i sudjelujte u bogatom programu. Osmo okupljanje ljubitelja oldtimera održat će se na Gradskom kupalištu uz predstavljanje lokalnih OPG-ovaca. “Sprang vikend” predstavlja 4. izložbu čipke i kreativne radionice u Zavičajnom muzeju Ozalj. Svečano otvorenje je u 18 sati. Moguć je obilazak Zavičajnog muzeja Ozalj i razgledavanje Staroga grada Ozlja. Polazak iz Zagreba je redovitim vlakom u 11.40, a dolazak u Karlovac u 12.30 sati. Više informacija možete pronaći na www.ozalj-tz.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:37