UMJESTO GRČKE

Srbi otkrili novu hit-destinaciju: ‘More tirkizno, cijene smiješne, a korona kao da ne postoji!‘

Ksamil u Albaniji
 Yuriy Brykaylo/Alamy/Alamy/Profimedia
Velika pizza od koje se mogu najesti tri osobe stoji 700 leka ili tek 5,7 eura. Turska kava može se popiti za manje od jednog eura

Uslijed pandemije koronavirusa i ograničenja u putovanjima, srpski turisti otkrili su novu ljetnu destinaciju.

- Kod mene je sve zauzeto do 25. rujna su rezervirali gosti iz Srbiji, zadovoljna je Ana Miri, vlasnica pansiona u Ksamilu na samom jugu Albanije. Ljetovalištem na Jonskom moru, prekoputa grčkog Krfa, odjekuje srpski jezik, a na predivnim pješčanim plažama s tirkiznim morem čuju se i srpski narodnjački hitovi. Albanija definitivno otkriva turizam i sve podređuje njemu, piše portal nova.rs u velikoj reportaži iz Albanije.

Na svakom koraku niču novi hoteli i vile spremni da ugoste turiste. Kao i prošlog ljeta i ove sezone turisti su dobrodošli bez ikakvih testova ili potvrda o cijepljenju. To je jedan od važnijih razloga zbog kojega su brojni Srbe odabrali Albaniju za ljetni odmor.

- Nema maltretiranja, nema testiranja, zato smo ovdje. Sljedeće godine, kada se, dao Bog, riješi sve oko korone, eto nas opet u Grčkoj. Još ove sezone će za Albaniju vladati veliki interes, a već sljedeće godine će svi opet u Grčku, uvjeren je Milinko koji je na ljetovanje u Ksamil s obitelji došao iz Novog Sada.

Inače, Albanija se ponaša kao da korona više ne postoji, piše nova.rs. Na ulazu u dućane stoje obavijesti koji vas upozoravaju da bi trebali nositi zaštitnu masku, ali to u praksi, pišu, nitko ne poštuje, čak ni trgovci.

Ističu da je Albanija veliko gradilište te se u šetnji mogu promatrati novoizgrađeni hoteli i vile.

image
Ksamil u Albaniji
Nick St.oegger/Zuma Press/Profimedia

Za bračni par iz Beograda Aleksandru i Zorana povoljna cijena smještaja presudila je da dođu u Albaniju. Djeca i studiraju u inozemstvu, pa su sada sami krenuli na ljetovanje.

Albanija im se učinila kao dobra i još uvijek neispitana avantura.

- Godinama nismo odlazili na more, imali smo neke druge prioritete. Sada smo izračunali da za relativno malo novca možemo provesti 20 dana na moru, odlučili smo da se baš dobro odmorimo. Nije samo stvar u povoljnom smještaju, nego i u cijeni hrane. Nikada više ribe i morskih plodova nisam pojela, kroz osmijeh priča Aleksandra.

Kaže da su albanski ugostitelji vrlo ljubazni i susretljivi, a srpski turisti se osjećaju sigurno uz toplu dobrodošlicu.

Osim srpskih turista, u Albaniju su stigli i brojni Makedonci, a čuje se i bosanski naglasak. Tirkizno plavo more, prelazak granice bez većih kovid procedura te pristupačne cijene samo su neki od razloga koji privlače srpske turiste u osvajanju suncobrana i ležaljki na albanskim plažama.

image
Ksamil u Albaniji
Kristina Chernikova/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako sezona bude odmicala cijene će rasti, objašnjavaju zaposleni u ugostiteljstvu i turističkom sektoru. U prvoj polovici srpnja smještaj u apartmanu uz kupaonu i malu kuhinju može se pronaći za oko 30 eura po danu. U mjenjačnici se primjenjuje tečaj prema kojemu jedan euro vrijedi 120 leka. Na plažama se naplaćuju suncobrani i ležaljke. Jedan suncobran plus dvije ležaljke stoji između 1.000 ili 1.500 leka, ovisno o plaži. Turska kava može se popiti za 80 leka, što znači manje od jednog eura, a za hladan frape na plaži treba izdvojiti 250 leka ili dva eura.

Velika pizza od koje se mogu najesti tri osobe stoji 700 leka ili tek 5,7 eura. Rižoto s morskim plodovima stoji između 900 ili 1.000 leka ili 7,4 eura, musaka se može pojesti za 700 leka, a punjene paprike za 400 ili 3,2 eura.

Imaju odličnu ponudu morskih plodova i raznih vrsta ribe. Jeftin i vrlo ukusan obrok može se dobiti u ribarnicama koje za turiste po narudžbi peku tek ulovljenu ribu, pripremaju lignje ili škampe. Za oko 1.000 leka ili 8 eura može se naručiti kilogram orade, brancina ili drugih morskih plodova. Uz ribu tu je i bijelo vino, a čaša stoji oko 1,5 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 03:31