ŠTO I GDJE JESTI

Što probati u Zagrebu: Ovdje se isprepliće ono najbolje s juga, zapada, istoka i sjevera

Kuhani štrukli sa sirom
 Boris Kovacev/Cropix
Danas se “najdomaćijom” hranom smatra ona od namirnica iz obližnjih sela i Zagorja, poput ajngemahteca, štrukli, purice, mlinaca...
Danas se “najdomaćijom” hranom smatra ona od namirnica iz obližnjih sela i Zagorja, poput ajngemahteca, štrukli, purice, mlinaca...

Od njegova nastanka, pa kroz povijest, Zagreb je bio pod utjecajem mnogih kultura, a svaka je donosila i svoja jela. Stoga, mnoga omiljena jela koja su se udomaćila u zagrebačkim kuhinjama i po restoranima zapravo nisu izvorno zagrebačka. Međutim, fina su i prihvaćena pa su ulice grada, primjerice, pune pečenjara koje nude ćevapčiće, pljeskavice i ostale divote s roštilja zapravo pristigle s istoka. Iako kontinentalan, Zagreb je po jelovniku donekle i mediteranski grad, pa su specijaliteti od ribe (Jadransko je more vrlo blizu, a ponekad su zagrebačke ribarnice i bolje opskrbljene svježom ribom od onih na obali) uobičajeni i popularni, a nude se u mnogim restoranima.

Veliki je utjecaj na zagrebačku kuhinju imala i ondašnja Austrougarska od koje su Zagrepčani ne samo preuzeli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 09:56