PUTOPIS ASHLEY COLBURN

SVJETSKI POZNATA BLOGERICA OTKRILA 'NAJBOLJE ČUVANU TAJNU JADRANA' Ovaj gradić dočekat će vas otvorenih ruku i u pamćenje vam se urezati zauvijek

 

S nekim mjestima u Hrvatskoj osjećam posebnu vezu. To je onaj osjećaj kad ušetaš u grad i preplavi te osjećaj uzbuđenosti i stavi ti osmijeh na lice. Točno ovako se osjećam svaki put kad dođem u Skradin, mali obalni gradić na ušću Krke, na mjestu gdje se more sudara sa svježom rijekom.

Skradin je grad s dugom povijesti, mjesto blagoslovljeno prirodom, nadomak nacionalnih parkova Krka i Kornati.

Kao takav idealna je baza za turiste koji planiraju istraživati dalmatinsku obalu.

Ima 470 stanovnika i 550 prijavljenih kreveta za turiste, i uvijek je, baš uvijek živ. Ako vas zanimaju njegovi neolitički počeci, u gradskom muzeju izloženi su artefakti iz tog doba, a nakon šetnje Turinom, koja će vas vratiti u srednji vijek, možete se spustiti na rivu u čijoj su blizini često privezane neke od najluksuznijih svjetskih jahti.

Skradin doista na malom prostoru nudi sadržaje za sve vrste gostiju i šteta je kad pokraj njega samo prođete u busu ili na brodu i na nekom proputovanju ne zastanete kako biste doživjeli neiskvareno iskustvo Jadrana iz prošlosti.

Znate ovaj tip gradića - gostoljubivi domaćini, uske i živopisne ulice, šarmantne terase kafića i mediteranska atmosfera.

Tražite li jedinstveno gastro iskustvo u Skradinu, preporučujem lokalne rakije kao aperitiv pa skradinski rižoto u kojem (uglavnom) muški kuhari teletinu kuhaju punih 12 sati.

To je sjajan početak prije nego što se bacite na ulov lokalnih ribara. Zadnji put kad sam jela ribu s gradela u Skradinu bila je toliko svježa da mi se učinilo da mogu okusiti more na njima. A uz to sjajno ide domaće bijelo vino.

Ah, da, i desert - morate probati skradinsku tortu, kombinaciju čokolade i lješnjaka. Samo za odvažne - kušajte jegulje, po tome je Skradin poznat.

Od stvari koje biste trebali obići preporučujem baroknu katoličku crkvu Porođenja Blažene Djevice Marije iz 18. stoljeća pa ako su joj otvorena vrata, svakako zavirite, interijer je pun fantastičnih murala. Na kraju glavne ulice je i pravoslavna crkva sv. Spiridona iz 19. stoljeća.

Naravno, nećemo zaobići Krku, nacionalni park sa sedam divnih vodopada, dva samostana, nevjerojatnim stazama za planinarenje, ostacima iz rimskog doba i još toliko toga. U Skradinu možete rentati bicikle i krenuti prema gornjim jezerima i otkrivati lokacije koje ostali propuštaju jer dolaze pješice.

Ljubitelje prirode oduševit će flora i fauna posebno na Prokljanskom jezeru, a najbolje plaže uglavnom su sve nadohvat jedne šetnje pa osvježenje u jedinstvenom miksu slane i slatke vode čeka na svakom koraku.Skradinski buk jedini je hotel u Skradinu, lani je obnovljen, ima tri zvjezdice i na sjajnoj je lokaciji. Odličan je za održavanje manjih događaja i festivala.

Kao stranac osjećam da bi Skradin doista mogao profitirati kad govorimo o turističkom boomu. Turisti dolaze, ali rijetko ostaju preko noći, a čak i da ostaju, ne bi se našlo mjesta za sve njih. Dakle, treba investirati u hotele jer Skradin je daleko više od destinacije za jednu noć. Ovo je gradić u kojem bi gost mogao ostati i tjedan dana i pošteno se odmoriti, trenutno najbolje čuvana tajna na Jadranu. Dočekat će vas otvorenih ruku i u pamćenje vam urezati sjećanja za cijeli život.

Za više informacija posjetite:

http://www.skradin.hr/en/

http://www.ashleycolburnscroatia.com/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 23:12