Črnomelj

U Beloj krajini vrijeme stane, a duša se napuni

Krenite na pješačenje najjužnijom slovenskom pješačkom stazom

 Jan Kocjan/
U jugoistočnom dijelu Slovenije, na granici s Hrvatskom, pronaći ćete krški krajolik, dah blage mediteranske klime te miješanje kultura

Črnomelj, najveće mjesto u Beloj krajini, prometno je raskrižje regije koje se u obliku zvijezde povezuje s prometnicama iz Ljubljane, Novog Mesta, Zagreba i Rijeke. Područje grada naseljeno je više od 3000 godina, a njegova je prošlost bogata i opsežna te puna priča. Stara gradska jezgra okružena je rijekama Lahinjom i Dobličicom.

Šetnja kroz povijest

U sklopu iskustvene ture Kultura možete razgledati Gradsku muzejsku zbirku Črnomelj u rodnoj kući pjesnika i književnika Mirana Jarca, u Pastoralnom centru obići arheološke slojeve antičkog grada, u Crkvi sv. Duha razgledati kasnoantički mozaik, jedan od rijetkih kontinentalnih mozaika u Sloveniji. U Crkvi sv. Petra divit ćete se mozaiku koji prikazuje Isusovo preobraženje na gori.

image

Tradicionalna uskrsna jaja

Jan Kocjan/

Poseban doživljaj očekuje vas pri posjetu muzeju rudnika mrkog ugljena Kanižarica. Doživite šetnju s rudarom kroz povijest, geološki dio i tunel. Posjetite Spomen-kuću Otona Župančiča u Vinici, rodnom mjestu jednog od najvećih slovenskih književnika. U mjestu Žuniči možete razgledati Šokčev dvor – uskočko domaćinstvo u kojem se isplati pogledati izložbu domaće radinosti.

U zagrljaju čarobne rijeke Kupe

Na području općine Črnomelj postoje dva krajobrazna parka bogata prirodnom i kulturnom baštinom - park Lahinja u središtu općine i park Kolpa (Kupa), koji se nalazi uz granicu s Hrvatskom. Posebnost općine je i jedinstveno globalno nalazište crne čovječje ribice, špiljskog vodozemca, endema koji živi samo u podzemnim vodama oko Črnomlja.

Povežite se s prirodom i otvorite vrata najljepšem jutarnjem pogledu u glamping-kućici, kampu ili na lokalnim imanjima. Provedite aktivno jutro na planinarskim stazama uz Kupu, među karekterističnim steljnicima ili uz Lahinju. Od lipnja do rujna popularna je vožnja čamcem po Kupi, a nađa se mjesto i za ribolov, kampiranje i druge aktivnosti na otvorenom. Doživite prirodni wellness u rijeci Kupi. Izmasirajte se ispod slapova i osluškujte njihovu huku, lezite na oblutke, klizite na supu po mirnoj površini ili krenite u rafting avanturu na divlji gornji tok rijeke.

image

Folklorni festival

Jani Pavlin/

Najjužnije slovensko selo je Kot pri Damlju. Ondje možete krenuti na u avanturu najjužnijom slovenskom pješačkom stazom po slikovitom kanjonu Kupe.

Toplo sunce i odlična hrana

U usporedbi s ostatkom Slovenije, Bela krajina smatra se jednim od toplijih područja – ondje je sunčanih dana više nego prosječno u zemlji, što povoljno utječe na proizvodnju hrane. Kvalitetnu, prirodno proizvedenu hranu i vrhunska lokalna vina možete kušati na seoskim imanjima, u obližnjim restoranima te na raznim događanjima.

Osjetite puls općine Črnomelj iz prve ruke: u bogatoj i raznolikoj ponudi svatko će zasigurno pronaći i nešto po svom ukusu. U zemlji gostoljubivih i srdačnih Belokranjaca vrijeme na trenutak stane, a duša se napuni.

Najstariji folklorni festival u Sloveniji! "Dođite! Dođite k nama na Jurjevanje!”

Ove godine Bela krajina slavi 60 godina Jurjevanja, najstarije smotre folklora u Sloveniji. Festival je član Svjetske federacije folklornih festivala i tradicijskih skupina (CIOFF), a na velikoj je pozornici ugostio folklorne skupine iz cijeloga svijeta. Uz glavno folklorno događanje vrijedi pogledati i susret dječjih folklornih skupina Pastirče mlado, sportsku manifestaciju Goni bicikl, pobrini se za ugodnu obiteljsku vožnju biciklom po Beli krajini, tržnicu delicija i rukotvorina, likovne izložbe, koncerte i kreativne radionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 16:18