DIJANIN USPJEH

‘U Hrvatskoj bih imala 200 eura mjesečno. Javila sam se za posao u Dubaiju i krenula na put oko svijeta...‘

 Privatna arhiva
Prošla je Emirate, Novi Zeland, Floridu, Kinu, Nepal, Šri Lanku, Kambodžu, a sad je na Baliju

U Zagrebu je devet sati ujutro, a na Baliju četiri poslijepodne. Dok po prozorima redakcije rominja kiša, s druge strane videopoziva Dijana Divjak (36), obasjana suncem, sjedi u otočnom kafiću ispred studija za jogu i pokušava se prisjetiti svih zemalja koje je posjetila.

Tu su se našle Njemačka, Francuska, Španjolska, Portugal, Italija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Nepal, Kina, Šri Lanka, Kambodža, Zanzibar, Novi Zeland, Indonezija i, sigurna je Dijana, tu su još neke zemlje na koje je zaboravila. Za Jutarnji je podijelila uspomene s najdražih avantura.

"Moje prvo putovanje izvan Hrvatske, a da nije sa školom, bilo je s grupom prijatelja. Išli smo u posjet prijateljima koji žive u Njemačkoj, točnije Kölnu. Zatim smo produžili do Amsterdama i tamo ostali par dana", prisjeća se nasmijana Dijana.

image
Privatna arhiva

3000 eura u Dubaiju

Tri je godine živjela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, točnije u Dubaiju. Tamo se preselila 2014. godine. Nakon što je završila Veterinarski fakultet, znala je da želi postati tradicionalni kineski terapeut te životinjama pomagati pomoću rada s energijom, akupunkturom, masažom i načinom prehrane. Željela je upisati faks za to, ali ne bilo koji, već onaj najbolji na svijetu.

image

Dijana Divjak

Privatna arhiva

"Naišla sam na Chi University na Floridi, koji mi je izgledao poput bajke, ali je sve bilo užasno skupo. Malo sam razmišljala i zaključila da ako počnem raditi u Hrvatskoj kao stažistica za 200 eura mjesečno, to ću si moći priuštiti nakon otprilike deset godina štednje", podijelila je Dijana početke svoga velikog putovanja.

image

Dijana Divjak

Privatna arhiva

Nije se željela ni sa čim ograničavati te kako je odmah počela tražiti zemlje u kojima sa svojim zanimanjem može zaraditi neki veći novac. Jedan od kriterija za odabir države bio joj da je to englesko govorno područje jer je to jezik koji govori, Irska i Engleska joj nisu bile dovoljno zanimljive, a Dubai joj je odmah zapeo za oko jer tamo živi velik broj stručnjaka u raznim područjima iz cijelog svijeta.

"Sve sam ovo planirala i tražila, a već sam tada bila u drugoj zemlji, u Portugalu. Nalazila sam se na jednom imanju gdje su se konji držali tako da su slobodni, a jahači su dolazili na razne ture. Moj zadatak je bio da hranim konje i pripremam ih za jahanje. U neko je doba bilo vrlo ružno vrijeme i tada sam odlučila slati razne molbe za posao", ispričala nam je Dijana dok su je prekidali razgovori lokalaca u kafiću na Baliju.

Molbe je poslala u ordinacije koje su tražile radnike, ali i u one koje nisu.

"Tako sam došla do Blue Oasis Veterinary Clinic u Dubaiju gdje je već radio jedan Hrvat", rekla je.

image
Privatna arhiva

Preseljenje je došlo brzo. Začudilo ju je što se mogla normalno odijevati, kupati u bikiniju i ostavljati stvari na plaži bez straha da će joj netko nešto ukrasti jer su, pretpostavlja, kazne za to astronomski visoke.

"U Dubaiju ima malo lokalaca i svi znaju kako je to biti stranac pa su me lijepo dočekali. Klinika mi je pripremila stan na mjesec dana dok se sama ne snađem, ekipa na poslu je bila super, radila sam s ljudima iz raznih dijelova svijeta i bilo mi je baš zanimljivo", podijelila je iskustvo Dijana. Kao mladoj veterinarki plaća joj je bila oko tri tisuće eura, a stan je plaćala tisuću pa je uspjela uštedjeti novac da bi upisala akupunkturu na željenoj školi.

"Prvi dio sam slušala u Kini, a drugi dio i ispite sam riješila u Indoneziji. Kad putujem, volim to iskombinirati s edukacijom, volim se povezati s drugim ljudima koji se bave istim stvarima kao i ja, nadograditi znanje i isprobati nove stvari. Bitno mi je da nije samo turistički, nego da je i rad na sebi", pojasnila je Dijana.

image
Privatna arhiva

Brige u kamperu

Putovanja ne planira detaljno.

"Otprilike znam uvijek gdje ću živjeti, biram ili Airbnb ili kamper. Namjera mi je educirati se, saznati nešto novo, nekad se i umiriti, i pročitati neke knjige koje nisam stigla", pojasnila je Dijana.

Nakon avanture u Dubaiju, vratila se u Hrvatsku i zaposlila u veterinarskoj ambulanti Goldi u Zagrebu. Sviđalo joj se isprobati život u centru Zagreba, no ubrzo se opet upustila u nove pothvate.

"Otvorila sam svoj obrt, jer sam uz posao željela malo više posjećivati ljubimce doma. Kako sam završila terapiju hranom, željela sam vlasnicima ljubimaca pružati konzultacije i izrađivati medicinske planove prehrane za njihove pse kao online dio posla.

image
Privatna arhiva

Razmišljala sam da nađem svoj prostor i napravim čajanu za pse i njihove vlasnike jer postoje razni pripravci na biljnim bazama koji im mogu pomoći", objašnjava nam Dijana. Prostor za čajanu u centru Zagreba, koji bi bio lijep i pristupačan, nije mogla naći, no našla je partnera koji je nomad i već godinama putuje svijetom.

"On je već imao plan za Novi Zeland i ja sam shvatila da bih i ja mogla popratiti taj plan i upoznati ljude koji se bave akupunkturom na Novom Zelandu. Radim online konzultacije i u mogućnosti sam putovati i volontirati, jer tamo ne mogu raditi kao veterinar zato što mi ne priznaju licencu", kaže.

Na Novi Zeland se uputila prije godinu dana. Nakon što je u ambulanti dala otkaz, avionom su otputovali na otok. Imali su dva leta koji su trajali svaki po 11 sati i još jedan od pet sati, kupili su kamper koji je već bio namješten za njih dvoje i krenuli u istraživanje. Ona je imala turističku, a partner work and travel vizu.

"Jedan od najvećih izazova bio mi je život u kamperu, premda oni na otocima imaju besplatna kamperska mjesta u kojima su WC ili tuševi. Često je padala kiša i puhao vjetar pa nam je bilo teško napraviti si bazu, odnosno kamp da tamo boravimo par dana, nego smo stalno bili u pokretu", prisjeća se tog iskustva.

image
Privatna arhiva

Kad živiš u kamperu ne možeš nikada baš odahnuti jer stalno razmišljaš gdje ćeš kuhati ručak, gdje ćeš se okupati, ići na WC ili gdje ćeš prenoćiti. Kako kaže, u sjećanju joj je posebno ostala jedna hipi žena, u čijem su dvorištu proveli tjedan dana. Ona se bavila bioenergijom i prirodnim liječenjem, a oni su joj pomagali uređivati okućnicu. Zanimljivo je što je to bio mali dio zemlje usred jednog od najopasnijih gradova na Novom Zelandu koji se zove Murupara, a ima jako puno bandi.

"Kad bismo izašli iz tog dvorišta, na primjer prošetati se do dućana, sve oko nas su bile kuće u kojima žive bande, svi su na motorima, čak se i djeca voze na motoru bez kacige, vježbaju dizanje na stražnji kotač. To je mjesto u kojem u vrijeme covida nije bilo mjera jer policija nije mogla doći do tamo", prisjeća se uz osmijeh.

Kaže kako se stalno čula pucnjava i razni zvukovi, ali njima nitko nije ništa napravio i bili su sigurni.

"Od vlasnice zemlje koju smo uređivali i na kojoj smo spavali prijatelj je starješina bande. On je odličan lik koji u gangsterskom gradu nosi roza bradu. Osjećali smo se kao da smo pod staklenim zvonom usred svog tog kaosa", kaže.

Dijana i njezin partner bili su oduševljeni Maorima i njihovom lokalnom kulturom.

"Prijateljica mi je iz Australije, a muž joj je Maor pa smo došli vidjeti gdje oni žive na otoku i upoznali smo pse i konje koje imaju. Sa psima idu u lov na veprove, psi napadaju životinju, puni su ožiljaka, pokazao mi je baš jednu kuju za koju je rekao da je nahranila cijeli sprovod", još je pod dojmom Dijana.

image
Privatna arhiva

Mrežnica kao cilj

Između avantura, upoznavanja novih ljudi Dijana je radila i na izgradnji prisutnosti na društvenim mrežama kako bi promovirala svoj novootvoreni obrt. Svoju je pozornost usmjerila na liječenje pasa terapijom hranom koja funkcionira na temelju tradicionalnih kineskih principa Yin i Yang energije i pet elemenata.

"Svaka namirnica spada u jedan ili više elemenata i radi određenu akciju u tom elementu, na primjer hladi ili grije. Zapadna medicina gleda stvari dosta drukčije pa, recimo, za gastritis postoji par lijekova, a prema kineskoj medicini mogu postojati razne vrste samoga gastritisa te on može biti uzrokovan disbalansom na raznim organima. Liječenje ulazi i u osobnost neke životinje, što je posebno zanimljivo", pojasnila je Dijana što je razumljivije mogla.

Pred kraj putovanja na južnom otoku im je netko noću provalio u kamper i ukrao stvari. "Kamper je bio osiguran pa smo dobili naknadu kojom smo si ponovno kupili neke stvari koje su nam ukrali", pojasnila je situaciju.

image
Privatna arhiva

Svoj su dom na četiri kotača nakon devetomjesečne avanture prodali, i to za više novca nego što su ga kupili, ukrcali se na avion i poletjeli za Hrvatsku. No prije mjesec dana uputili su se na još jedno putovanje, i to na Bali u Indoneziji, gdje je Dijana bila jedina europska govornica na kongresu Chi Universityja.

"Vrijeme iskorištavam za istraživanje osobnih praksi meditacije. Tu smo do kraja mjeseca, zatim idemo na Tajland. U Hrvatsku se vraćamo. Uređujemo staru hrastovu kuću na Mrežnici. Želim urediti prostor za akupunkturu, čajanu, terapiju hranom i masažom", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:47