U staroj jezgri

U Poreču otvorena ‘Ćakula‘, konoba koja dizajnom evocira razgovore s glavom u oblacima

Konoba Ćakula

Za dizajn novog mjesta zaslužan je Sandro Užila, a koristio je kamen, mikrobeton, korten i drvo hrasta

Istarska županija poznata je po brojnim unikatnim ljepotama od kojih zastaje dah, ali i po gastro specijalitetima specifičnima za jadranski dio Hrvatske, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bogatstvo istarske kuhinje razlikuje se od godišnjih doba, a upravo zato što nudi raznolikost, omiljena je među brojnim ljubiteljima dobre hrane. Gastro entuzijasti uživaju prilikom istraživanja novih mjesta u kojima mogu doživjeti raj za svoja nepca i uživati u pravom istarskom štihu.

Jedno takvo je i konoba Ćakula, smještena u Poreču, točnije u starogradskoj jezgri uz koju se vežu brojne povijesne legende iz doba Rimskog carstva. Uređenje interijera potpisuje poznati dizajner i arhitekt Sandro Užila, koji se može pohvaliti bogatim portofoliom s brojnim projektima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Inspiraciju za ime konobe pronašao je u riječi "ćakula", koja na istarskom dijalektu označava "razgovor" ili "priču".

image

Konoba Ćakula

Kako bi lokalu dodao pravu istarsku dušu, prilikom uređenja koristio je materijale kao što su kamen, mikrobeton, korten i drvo hrasta te time upotpunio izgled prostora elegancijom i suvremenim stilom. Posebnu pažnju zaslužuje strop, jer se sastoji od 3500 drvenih cilindrića različitih dimenzija koji predstavljaju puno različitih ćakula, dizajniranih od strane mladog arhitekta i dizajnera. Lusteri predstavljaju oblake, jer kad ćakulamo i maštamo, često smo s "glavom u oblacima".

image

Konoba Ćakula

Vitrina za vina dizajnirana je po mjeri za čak 600 boca vina kako bi zadržala idealnu temperaturu, a s ugrađenim rashladnim ormarima "dry ager" omogućuje gostima izbor odležanih komada mesa. Ostali elementi su izrađeni u crnoj boji, kako bi se istaknuli glavni likovi ovog posebnog restorana: gosti koji uživaju u istarskim delicijama i ćakulama, istarski kamen, istarska i ostala vina te odležano meso koje dolazi isključivo s hrvatskih farmi i lovišta. Kuhinja je također crna i obložena rustikalnim pločicama s idejom da izrazi kuhare i jela koja pripremaju za zadovoljne goste lokala. Terasa Ćakule smještena je u ulici porečke starogradske jezgre popločene kamenom, što daje posebni istarski štih.

image

Konoba Ćakula

"Želja mi je bila uljepšati ulicu, unijeti toplinu, spojiti restoranske stolce, stolove i klupe s povijesnom kamenom ulicom. Stolce i klupe sam dizajnirao i nacrtao posebno za taj restoran, kombinirajući hrastovu konstrukciju s pločom od armiranog mikrobetona na kojoj je ugraviran logo Ćakule", ističe Sandro Užila, koji se može pohvaliti Instagram profilom, koji mnogima predstavlja nepresušni izvor inspiracije.

image

Konoba Ćakula

Što se tiče ponude hrane, na meniju konobe Ćakula mogu se pronaći tradicionalni specijaliteti pripravljeni na autentičan način uz dodatak posebnih sastojaka koji istarsku kuhinju čine unikatnom i izuzetnom. Tijekom godine u ponudi je ''fiksni'' menu, kao i jedan dodatni manji menu, koji se mijenja ovisno o dobu godine. Na trenutnom sezonskom mogu se kušati raznovrsna jela sa šparogama, koje su jedna od najcjenjenijih samoniklih biljaka na području Istre. Vrhunski istarski pršut i ovčji sir, ručno rađene tjestenine, talgliata od Boškarina, istarska skuta s pomidorima, pljukanci, okrepljujuća gusta juha – maneštra i morski specijaliteti spremljeni po vrhunskom receptu kuhara, samo su dio delikatesa od vrhunskih i svježih namirnica, koje su dostupne na adresi Ulica Vladimira Nazora 7 u Poreču. Uz ukusna domaća jela posebno su birana neka od najboljih vina i rakija, većinom od istarskih vinara s potpisom Damijanića, Tomaza, Benvenutija do Matoševića, Kabole i Veralde. Ideja konobe je sačuvati tradicionalnu hranu i reinterpretirati je na moderan način te da se uz očaravajući interijer jede fino, uživa u čarima Istre i osjeća kao doma.

image

Konoba Ćakula, kuhar Dejan Premužić i voditelj Mario Margan

Ana Knežević
image

Konoba Ćakula

Sebastian Vojvoda
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 22:04