SVJETLOSNE INSTALACIJE

U Sarajevu otvoren Festival svjetla koji će trajati sve do ožujka iduće godine

Festival svjetla Sarajevo

 Enis Avdic/
Cilj je da se građanima Sarajeva, ali i turistima tijekom zimske turističke sezone, pruži potpuno drugačije iskustvo noćnog izlaska

U Zemaljskom muzeju BiH za Dan državnosti Bosne i Hercegovine - 25. studenog otvoreno je prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo, koji će trajati sve do Dana nezavisnosti BiH, 1. ožujka 2024.

Priliku da prvi vide svjetlosne postavke u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH dobili su sarajevski influenceri, odnosno ljudi koji već godinama predano, bez ikakvog drugog interesa, osim da u najboljem svjetlu prikažu svoj grad, promoviraju destinaciju Sarajevo.

image

Festival svjetla Sarajevo

Enis Avdic/

Turistička zajednica Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo im se na tome zahvalila prigodnim poklonima i karticama „Ambasador Festivala svjetla Sarajevo“.

Potom je Festival svjetla Sarajevo ugostio i grupu djece iz SOS Kinderdorf, te dio onih koji su pomogli realizaciju Festivala.

Svi posjetitelji Festivala su uz svoje pozivnice/ulaznice dobili na poklon narukvicu Festivala svjetla Sarajevo kao uspomenu na posjetu. I u naredna tri mjeseca posjetitelji će uz kupljene ulaznice dobiti istovjetne suvenire na ulazu u Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH.

image

Festival svjetla Sarajevo

Enis Avdic/

Goste je pozdravio prof. dr. Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, koji je istakao zadovoljstvo činjenicom da je nakon nekoliko mjeseci predanog Festival svjetla Sarajevo širom otvorio vrata posjetiteljima, poklanjajući Sarajevu i Bosni i Hercegovini na Dan državnosti BiH sasvim novu vrijednost.

image

Festival svjetla Sarajevo

Enis Avdic/

Ispred austrijske firme MK Illumination, koja je je u saradnji sa stručnjacima iz Zemaljskog muzeja BiH realizirala značajan dio svjetlosnih elemenata postavljenih u sklopu Festivala svjetla Sarajevo, obratio se Damjan Zalokar. On je naglasio da se MK Illumination stavlja na raspolaganje gradovima, institucijama i kreativcima u Bosni i Hercegovini, kako bi skupa realizirali nezaboravna svjetlosna iskustva svjetske klase.

U noći otvorenja Festival svjetla Sarajevo posjetili su i najpoznatiji travel influenceri u regiji - Kristijan i Andrea Iličič, kojima su, također, ispred Festivala svjetla Sarajevo i Visit Sarajeva uručene kartice „Ambasadora Festivala svjetla Sarajevo“ i čija nesebična podrška će zasigurno doprinijeti promociji Festivala svjetla Sarajevo u regiji i privlačenju posjetitelja u Zemaljski muzej BiH, ali i turista u Sarajevo.

image

Festival svjetla Sarajevo

Enis Avdic/

Festival svjetla Sarajevo podržali su Ministarstvo turizma i okoliša Federacije BiH i Općina Centar Sarajevo.

Ipak, najznačajnija podrška očekuje se od građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, koji će svojom posjetom i širenjem glasa o ovoj novoj atrakciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine biti najznačajniji donatori i promotori Festivala svjetla Sarajevo i Zemaljskog muzeja BiH, najznačajnije kulturno-naučne institucije u BiH.

image

Festival svjetla Sarajevo

Enis Avdic/

Od četvrtka 29. novembra Zemaljski muzej BiH u saradnji sa partnerima započinje akciju „Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH“, kada će u vrijeme održavanja Festivala svjetla Sarajevo, od 18:30 do 22:00, ulaz biti otvoren ne samo u Botanički vrt, nego i u ostatak Muzeja.

Cilj ove akcije je da se, posebno mladim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i turistima tijekom zimske turističke sezone, pruži potpuno drugačije iskustvo noćnog izlaska, pa će uz kupljenu ulaznicu za Festival svjetla Sarajevo satima moći istraživati sva ona bogatstva koja čuva Zemaljski muzej BiH i bogate svjetlosne postavke u Botaničkom vrt Zemaljskog muzeja BiH.

Više informacija o Festivalu svjetla Sarajevo može se pronaći na Festivalsvjetlasarajevo.ba.

image

Festival svjetla Sarajevo

Enis Avdic/
image

Festival svjetla Sarajevo

Enis Avdic/
image

Festival svjetla Sarajevo

Enis Avdic/
image

Festival svjetla Sarajevo

Enis Avdic/
image

Festival svjetla Sarajevo

Enis Avdic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:31