ČLANAK U LA TIMESU

UGLEDNI AMERIČKI LIST RASPISAO SE O HRVATSKOJ Objavili veliku reportažu i servirali jednu od možda najbriljantnijih reklama za Lijepu našu dosad!

 Boris Kovačev / CROPIX

Kanadska novinarka i fotoreporterka Margo Pfeiff objavila je u LA Timesu veliku reportažu s putovanja po Hrvatskoj. Bila bi to samo još jedna turistička reportaža u nizu da Pfeiff nije na doista prekrasan i drugačiji način predstavila našu zemlju, a pritom je u potpunosti zaobišla atrakcije poput Dubrovnika i Splita.

Već u kratkom uvodu jasno je da donosi svježu i novu perspektivu, barem u odnosu na našu, zagušenu svakodnevnim životom, lošom ekonomskom situacijom, bumom filmskih franšiza snimanih u Hrvatskoj i kompleksom ‘nudimo samo prirodu’. Pfeiff to ukratko vidi ovako:

‘Tjedan dana u rujnu prošle godine lutala sam ruralnim regijama poznatim po vinogradima i toplim agroturističkim farmama, a onda sam se uputila na poluotok Istra. Njezina brdovita unutrašnjost je raj spore hrane i tartufa okružen srednjovjekovnim gradićima i brežuljastim pejzažom idealnim za vožnju biciklom. Završila sam na obali gdje se atmosfera rivijere i obalnih sela koja podsjećaju na Veneciju isprepliću s legendarnom morskom prehranom.’

Novinarka je na svom putu krenula iz Zagreba i završila u Rovinju, a u reportaži je istaknula četiri grada - Zagreb, Samobor, Jastrebarsko i Rovinj premda su je oduševila i druga mjesta poput Slunja gdje je odspavala jednu noć uz šum slapova.

Živite li u jednom od spomenutih gradova, njezina perspektiva će vam bez sumnje donijeti novi pogled na vaš grad.

Tako, primjerice, opisujući Zagreb spominje malo i povijest grada, a Donji grad opisuje kao ‘kazalište iz 19. stoljeća, četvrt restorana i butika gdje se prodaje elegantna odjeća, obuća i torbe lokalnih dizajnera i izrade’. Oduševio ju je Oktogon sagrađen oko 1900, zatim tržnica Dolac, nahvalila je štrukle u hotelu Palace, a posebno ju je oduševilo to što je grad prepun spomenika. Naravno, nije propustila spomenuti ni Gornji grad: ‘Premda do Gornjeg grada vozi uspinjača, radije sam lutala brdovitim labirintom kamenih i drvenih stepenica, prolazila kraj niza tornjeva i krovova na kojima su prozori ukrašeni crvenim cvjetovima iglica.’

Iz Zagreba se uputila u Samobor gdje je posjetila muzej, pojela kremšnite, a očarao ju je svojom pitoresknošću. ‘U Hrvatskoj lokalne specijalitete ne možete naći po cijeloj zemlji. Ljudi putuju samo da bi uživali u hrani po kojoj je određena regija ili neki grad poznat.’

Sljedeća stanica bila joj je Jastrebarsko čija ju je okolica oduševila. ‘Od Samobora do Jastrebarskog proteže se bujna, zelena regija prepuna brežuljaka i dolina obučenih u vinograde s kućicama u alpskom stilu, vinskim podrumima i obiteljskim gospodarstvima koje krase nizinu. Ovo je vinska regija Plješivica s više od 30 proizvođača vina duž službene vinske rute.’

Osim finih vina Pfeiff je ovdje uživala u gostoprimstvu obiteljskog gospodarstva i domaćoj hrani, a zatim se uputila u Rovinj.

'Povratak na autocestu, čije se ograničenje brzine na 130 km/h uvelike ignorira, bio je ujedno i povratak u 21. stoljeće. Putovanje je završila u Rovinju i drugim istarskim gradovima koje je istražila, no posebno je istaknula Buzet:

‘Hodala sam kroz labirinte kamenih kuća koje ponekad skrivaju vrhunske svjetske oaze spore hrane, poput one koju je istaknuo i New York Times, Toklarija, restorana sa 17 mjesta gdje sam provela cijelo poslijepodne uživajući u jednom od najboljih obroka u životu, a koji je pripremio samouki kuhar Nevio Sirotić u svom 600 godina starom mlinu za maslinovo ulje. Nevjerojatno, ali ispred nije bilo nikakve oznake.’

Pfeiff je na kraju teksta ubacila linkove na sve restorane, prenoćišta i druge zanimljive lokacije na kojima je bila. Jasno je iz mjesta na kojima je boravila da nije štedjela te da ovdje nije opisano putovanje s malim budžetom iako o svim cijenama govori kao niskim i pristupačnim.

Kako je i sama u uvodu napisala, rijetki su Amerikanci koji znaju nešto o Hrvatskoj koju smatra netaknutim biserom. Obzirom na široku publiku i čitanost novina kao što su LA Times, ne sumnjamo da će njezin osvrt na boravak u Hrvatskoj privući turiste, možda i one dubljeg džepa, koji nisu ni znali da se preko puta Italije, s druge strane Jadranskog mora, krije još jedna državica vrijedna posjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:52