BEZOBRAZNA PRAKSA

Ugostitelji razbjesnili turiste: ‘To je reketarenje. Imaju crnu listu gostiju, tko ne daje velike napojnice - van!‘

Brooklyn Beckham i Nicola Peltzu St Tropezu

 

 

 Eliotpress/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Eliotpress/mega/the Mega Agency/profimedia
Lokalni list također piše da je jedan ljutiti konobar vratio 500 eura napojnice skupini gostiju

Mondeni St. Tropez na Francuskoj rivijeri veliki je magnet za bogate i slavne turiste još od 1956. godine kada je redatelj Roger Vadim snimio film s Brigitte Bardot ‘I Bog stvori ženu‘.

Daily Mail otkriva zašto nije jednostavno rezervirati stol u tamošnjim najhvaljenijim restoranima.

Osoblje je sastavilo tajni popis ponajboljih restorana navodeći u kojim restoranima se najviše troši i kolike se napojnice daju. Turisti posjetitelji bi se mogli naći na crnoj listi ako osoblje procijeni da nisu dali dovoljno visoku napojnicu.

Kupci se ‘ohrabruju‘ da ostave velike ‘dodatne napojnice‘ u američkom stilu, unatoč tomu što francuski restorani automatski naplaćuju 15 posto naknade usluge za svaki obrok.

Takav potez gradonačelnica St. Tropeza Sylvie Sire je označila kao ‘iznuđivanje‘ i ‘reketarenje‘, a sinoć je pozvala na ukidanje takve prakse.

- Mora se odmah prestati s ovakvim nezakonitim praksama. Prisilne napojnice su slične organiziranom reketarenju. Ovo nema veze sa suštinom napojnice, koja bi trebala predstavljati izraz zadovoljstva gosta, izjavila je pa dodala:

- To je odvratna praksa prema posjetiteljima, ali i stanovnicima St. Tropeza, rekla je.

Daily Mail piše da je glavno jelo u jednome od jeftinijih restorana u Old Portu prošloga tjedna koštalo 63 eura. Riječ je o janjetini s grahom.

Jastog je koštao 92 eura, a puding 25 eura. Za platu sa sirom gost je morao izdvojiti 34 eura, dok je boca skupocjenog vina Château Petrus Pomerol koštala 8915 eura.

Ugostiteljski izvori diljem Francuske rivijere potvrđuju da prljavi trik s napojnicama postaje sve rašireniji trend u skupim restoranima od Cannesa do Nice.

Jedan od najpoznatijih ugostitelja iz St. Tropeza, koji nije želio biti imenovan, rekao je da voli Britance i da oni troše puno novca, ali da oni koji ne raspolažu hrpom novca ‘treba upozoriti‘.

- Sve se svodi na filozofiju noćnog kluba. Ako ste poznati po naručivanju velikih boca šampanjca, dobit ćete najbolji stol. Ako pijuckate pola piva cijelu noć, ne žele da im dođete opet, rekao je jedan izvor.

Gradonačelnica Sire, koja drži mandat već tri godine, smatra da je takva praksa ništa drugo negoli iznuda.

Rekla je da su ugostitelji birali goste sastavljanjem baze podataka s informacijama o potrošnji, što predstavlja ‘ilegalnu upotrebu podataka bez pristanka‘.

- Već smo istjerani iz naših domova zbog rasta cijena stanarine i nekretnina i uskoro više nećemo moći jesti u restoranima jer će nas istjerati, rekla je.

- St. Tropez je svake godine sve skuplji i doživjet ćete poniženje ako se ne možete natjecati s velikim igračima, objasnila je.

Lokalni list Var-Matin izvijestio je da imaju svjedočanstva ljudi koji su zvali da rezerviraju mjesto u nekim restoranima, ali da su, na temelju baze podataka, dobili odbijenicu.

- Ako pokraj njihova imena stoji niska potrošnja i slabe napojnice, rekli bi im da su puni i da pokušaju drugdje rezervirati.

List također piše da je jedan ljutiti konobar vratio 500 eura napojnice skupini gostiju, rekavši da očekuje ‘najmanje 20 posto od iznosa računa‘.

Među poznatim gostima, koji u posljednjih dana ljetovali u St. Tropezu su Leonardo DiCaprio, Elton John, Beckhamovi, Bill Gates, princeza Beatrice te Liz Hurley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:58