SUKOB ZBOG PROMETA

UNESCO upozorio britansku vladu: ‘Vaš tunel će uništiti Stonehenge, već je sada ugrožen‘

 Adrian Dennis
Iz ove organizacije strahuju da će izgradnja prometnice ispod ovog zdanja svrstati Stonehenge na njihovu listu ugrožene baštine

UNESCO upozorava da bi Stonehenge uskoro mogao dospjeti na njihovu listu ugrožene baštine, piše The Art Newspaper.

Razlog tome je plan da se ispod prahistorijskog zdanja u Wiltshireu sagradi 3,3 kilometra dug tunel, čiju je gradnju odobrila Vlada Velike Britanije, a čiji legitimitet ovih dana treba potvrditi i tamošnji Vrhovni sud. Projekt je, inače, vrijedan 1,7 milijardi funti, a već je nekoliko puta odgađan zato jer su u blizini ove drevne atrakcije pronađena arheološka nalazišta. Upravo je važnost cijeloga područja oko Stonehengea jedan od glavnih argumenata zbog kojih je dio javnosti protiv gradnje ove nove prometnice.

- Predložena duljina tunela neadekvatna je da se održi vanredna vrijednost ovoga zdanja – napisali su u svojem priopćenju iz UNESCO-a, a i njihovo će se mišljenje uzeti u obzir pri kreiranju sudske odluke.

Za ovu su novu prometnicu već najavljivani prosvjedi diljem svijeta, još otkada je u studenom prošle godine organizacija Vlade Velike Britanije Highways Agency najavila da nastavlja s planovima o gradnji ovog tunela, koji bi zapravo, prema njihovoj ideji, trebao maknuti promet iz blizine Stonehengea; na njega bi se preusmjerila trenutno postojeća cesta A303, a ona bi bila pretvorena u pločnik.

Iz UNESCO-a ipak smatraju da bi benefiti takvog poteza bili puno manji od njegovih loših posljedica te najavljuju da će u svojoj 45. procjeni Stonehengea, koja će se dogoditi iduće godine, ukoliko se tunel napravi, proglasiti ovo zdanje ugroženim. Od britanske Vlade traže modifikaciju plana za gradnju, i to do veljače iduće godine.

Robert Jenrick, član britanskog parlamenta, tweetao je da ga je ovaj potez UNESCO-a razočarao te da bi oni trebali podržavati "urbanu regeneraciju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:59