PRILIKA U ZAGREBU

Upišite školarce u planinarsku školu: ‘Djecu sve učimo u prirodi, nema klasičnih predavanja‘

Znanje na djecu prenose iskusni planinarski vodiči, a škola će početi 14. rujna i trajati do sredine studenoga

Planinarsko društvo Medvednica ove jeseni organizira planinarsku školu za osnovnoškolce. Znanje na djecu prenose iskusni planinarski vodiči, a škola će početi 14. rujna i trajati do sredine studenoga. Iza PD Medvednica već su tri planinarske škole za odrasle, dok je ovo druga godina da organiziraju i dječju planinarsku školu.

- Dječja planinarska škola bazira se na izletima i odlascima u prirodu gdje se kroz igru s djecom uči o osnovama planinarenja i ponašanja u prirodi. Prošle godine smo imali devetnaestero djece u dobi od 7 do 15 godina, a ove godine planiramo upisati dvadeset i pet polaznika, rekla je voditeljica dječje planinarske škole Irena Hustić.

Djecu na izlete vode iskusni vodiči s licencom Komisije za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza, a ujedno su i pedagozi i odgajatelji educirani za rad s djecom. Teme koje se na izletima obrađuju su: kretanje, ponašanje i opasnosti na planini, planinarski putevi, HGSS, prva pomoć, orijentacija uz pomoć kompasa i karte i brojne druge.

- Nema klasičnih predavanja, djecu sve učimo u prirodi uz što više primjera. Nije sve ni u učenju, često se s djecom igramo pa smo tako na Zavižanu igrali graničara i nogomet. Druže se i stječu nova prijateljstva, kaže Hustić.

Nakon igre ipak je uslijedila edukacija. Popeli su se na Zavižansku kosu s koje se vidi more i otoci, primili su zemljopisne karte i kompase u ruke. Zadatak im je bio odrediti gdje se nalaze, koje vrhove vide, odrediti strane svijeta i pročitati kako se zovu otoci koje vide.

- Radili smo bivak, odnosno improvizirano sklonište u slučaju nevremena. Djeca su skupljala granje, zatim smo napravili konstrukciju. Vrh smo zaštitili s kabanicama i naokolo postavili granje s lišćem. Za kraj smo ušli unutra da vidimo ima li mjesta i kako to uopće izgleda, prepričava voditeljica.

Organizirali su i dvodnevne izlete sa spavanjem u Caritasovoj kući na Žumberku. Voditeljica Irena dodaje da je organizacija prilično zahtjevna jer treba okupiti dosta vodiča i ljudi koji su stručni za rad s djecom.

- S obzirom na to da djeca idu bez roditelja, treba na njih i paziti. Starija djeca prenose svoje znanje i iskustvo na mlađu djecu. Kada slažemo kolonu za planinarenje, velika djeca paze na malu i mala na veliku. Jako dobro to funkcionira, kaže Irena.

Kada završe školu, svi polaznici dobivaju diplome Hrvatskog planinarskog saveza što djecu posebno veseli. Ove godine PD Medvednica u sklopu dječje škole planira posjetiti Zagrebačku goru, Veternicu, Zavižan, Učku, Krk, Risnjak, Strahinjčicu i Petehovac. Školarina iznosi 250 kuna, a uključuje majicu, planinarski dnevnik i zamku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:30