SVE SE OKRENULO

VELIKI ZAOKRET MEDITERANSKE TURISTIČKE DESTINACIJE POZNATE PO RAZUZDANIM TULUMIMA Izglasano niz zakona koji će do temelja promijeniti imidž otoka

 zixia / Alamy / Alamy / Profimedia
 

Premda slove kao destinacija za tulume par excellence, španjolski se Baleari pokušavaju riješiti te reputacije, piše CNN. Naime, tamošnja regionalna vlada izglasala je niz zakona koji bi trebali ograničiti alkoholom motivirane ekscese u turističkim resortovima Magaluf i Playa de Palma na otoku Mallorci te San Antoniju na otoku Ibizi.

Plovila za tulume više neće smjeti promovirati opijanje na pučini, zabranit će se institut "happy houra", odnosno vremena u danu kada se alkohol može kupiti po povoljnijim cijenama, a trgovine od 21:30 do 8:00 sati idućeg dana neće smjeti prodavati alkoholna pića. Obilaženje kafića s ciljem opijanja te skakanje s balkona pod utjecajem alkohola, tzv. "balkoniranje", bit će strogo zabranjeni.

"Baleari će postati vodeća destinacija za borbu protiv turizma ekscesa", stoji u objavi za medije koju je odaslala vlada.

Svatko tko se ne pridržava novih pravila bit će novčano kažnjen. Neke od najgorih kazni platit će trgovci koje se uhvati u prodavanju alkoholnih pića za vrijeme zabrane. Ta će kazna iznositi 60 tisuća eura (446 tisuća kuna). Novi režim bit će na snazi najmanje pet godina.

Ti će propisi jamačno šokirati svakoga tko je navikao ljeti u, primjerice, Magalufu, na ulicama gledati horde mladih turista iz Europe, koji su tamo došli zahvaljujući jeftinim avionskim letovima i obećanjima o dekadentnima tulumima.

Novi bi zakoni Balearima trebali pomoći u tranziciji na "održiv turizam temeljen na poštovanju". Cilj im je promijeniti kako takve destinacije funkcioniraju. Baleari imaju ugodnu klimu, pješčane plaže i puno skrivenih prirodnih ljepota te nipošto nisu "samo" mjesto za razuzdane tulume.

Direktor turističke agencije Responsible Travel Justin Francis rekao je za CNN da se reputacija Mallorce i Ibize može promijeniti samo ako se novom usmjerenju da prava šansa. "Vlasti na Balearima sada moraju potaknuti kulturni turizam i turizam prirodnih ljepota kako bi privukli turiste koji će destinaciju više poštivati. Trebali bi ih usmjeravati na lokacije koje su daleko od tradicionalnih hit mjesta", rekao je Francis i ukazao da se Barcelona posljednjih godina na sličan način transformirala.

Londončanka Kate Chan, 19-godišnjakinja koja je prethodno radila za turističku agenciju koja je organizirala putovanja na Ibizu, rekla je za CNN da je "happy hour" kultura krucijalna za opstanak ekonomije otoka. "Bit će jako čudno ako nema posebnih ponuda prije samih tuluma. Tko ide na Ibizu biti civiliziran?", dodala je. "Stroža pravila oko alkohola mogla bi pomoći da se smanje incidenti kao što su skokovi s balkona ili tučnjave, no mislim da se otok ne može preko noći pretvoriti u nešto sasvim drukčije."

Dvadesetčetverogodišnji Britanac Jack Painter podržava ovakvu promjenu. "Ibiza je dom nekima od najvažnijih klubova na svijetu i tamo sviraju neki od najvažnijih umjetnika elektronske glazbe. Oni privlače prave ljubitelje glazbe. Oni ne dolaze tamo da bi se samo napili", rekao je Painter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:39