SVEČANOST U FRANCUSKOJ

Veliko priznanje za Ekomuzej Međimurje: Ušli u top 100 green destinacija

Ekomuzej Međimurje

 Nikola Zoko/
‘To je interaktivno mjesto gdje se tradicija i suvremenost susreću na način koji pruža pravi doživljaj života u Međimurju‘
‘To je interaktivno mjesto gdje se tradicija i suvremenost susreću na način koji pruža pravi doživljaj života u Međimurju‘

Ekomuzej Međimurje, smješten u Palači turizma u Čakovcu, nedavno je uvršten među Top 100 Green Destination na međunarodnoj konferenciji Green Destinations održanoj u francuskom Montpeilleru.

- Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, kaže: "Ekomuzej Međimurje je daleko od klasičnih muzeja. To je interaktivno mjesto gdje se tradicija i suvremenost susreću na način koji pruža pravi doživljaj života u Međimurju", dodajući kako ovaj muzej kroz radionice, glazbu, zanate i običaje oživljava duh ovog kraja. Posjetitelji mogu izravno sudjelovati u aktivnostima, kušati domaće delicije i upoznati se s autohtonim običajima koji se brižno prenose s generacije na generaciju. Tijekom jeseni, za sve one koji planiraju jednodnevni ili višednevni vikend-bijeg, upravo Ekomuzej je divan vodič kroz destinaciju, ali i bogatstvo koje Međimurje nudi.

- Spadamo u vikend destinaciju na kojoj se u prosjeku suvremeni putnici zadržavaju dva do tri dana, 146 eura je prosjek dnevne potrošnje, a u protekloj godini imali smo čak 100.000 dolazaka i oko 250.000 noćenja. Destinacija smo na kojoj borave individualni gosti kojima ne smeta ni kiša, ni hladnoća, ali ni prejako sunce kad su u Međimurju. Uz to, spadamo u najnaseljeniji dio Hrvatske, ali i destinaciju koja desetljećima ulaže u održivost, zaštitu okoliša i kulturu - ističe Grula ne krijući zadovoljstvo što je predan rad destinacije prepoznat i lokalno i globalno.

Centar za posjetitelje Ekomuzej nalazi se u Palači međimurskog turizma i na interaktivan način priča priču o povijesti Međimurja, o tradicionalnim zanatima (tkanje, keramika, drvorezbarstvo, zlatarstvo) koji se i danas mogu isprobati kroz interaktivne programe na destinaciji, o divnim običajima, prirodnoj baštini i raznolikoj flori i fauni, životu i radu Rudolfa Steinera, svjetski poznatog Međimurca, začetnika waldorfske filozofije i biodinamike, legendama o Pozoju - zmaju koji bdije nad bedemima grada. Tu je i međimurska popevka, autentični melodijski izraz regije, ali i zvukovi cimbala koji se u Međimurju koristio od ranog 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća kao jedna od glavnih pratnji za ples i pjesmu na lokalnim svečanostima i okupljanjima. Premda je u jednom razdoblju bio potisnut tamburicom, ulaskom u 21. stoljeće cimbal doživljava svoju renesansu zahvaljujući mlađim generacijama svirača koji žele njegovati tradiciju.

image

Ekomuzej Međimurje

Nikola Zoko/

Međimurska popevka, tradicionalni glazbeni dragulj Hrvatske, doživjet će svoj povijesni trenutak 8. studenoga 2025. godine kada će se predstaviti na svjetskoj pozornici u Beču, u čuvenoj Zlatnoj dvorani Musikvereina. Rođena Međimurka, sopranistica Marija Vidović, koja je inicirala i vodila projekt orkestracije popevki, zajedno će s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom izvesti koncert "Homage - Posveta međimurskoj popevki", čime će ova jedinstvena baština dobiti zasluženi međunarodni dignitet, a nama biti poticaj za nove projekte s dominacijom popevke za iduću godinu - zaključio je Rudi Grula dodajući kako u ovoj jedinstvenoj promociji popevke mogu sudjelovati i svi oni koji žele putovati u Beč početkom studenoga.

Uz tradiciju, Međimurje svakog godišnjeg doba priča i svoju priču o gastronomiji i vinogradarstvu. Tijekom jeseni, kad završavaju berbe i nastaju prepoznatljiva međimurska vina, kad se organizira Međimurje wine and walk, kad mirišu jabuke, ali i domaći pekmezi, pripremaju se mesne prerađevine, sjednite za stol domaćina i pričekajte okuse koji na poseban način vraćaju u prošlost. Uz tradicionalno meso „z tiblice“, dimljeno i pečeno meso spremljeno u vlastitoj masti, zamirisat će vam svježe pečeni kukuruzni kruh, pretepena okrepljujuća juha, piletina pečena u kukuruznom brašnu. Slatka točka na ‘i‘ svakako je međimurska gibanica, poznata diljem Hrvatske, ali i izvan države, kao vrhunski kolač složen od sira, oraha, maka i jabuka.

Ova je destinacija poznata po blagorodnim vinogradima, ali i pušipelu, jedinstvenoj autohtonoj vinskoj sorti o kojoj ćete puno naučiti krenete li u vinsku avanturu iz Svjetskog centra Pušipela u Štrigovi. U Domu kulture, u centru ove općine, na moderan i interaktivan način čut ćete sve o ovoj sorti, naučiti puno o načinu na koji se ovo vino kuša, prepoznatljivoj boci u koju ga svi vinari toče, ali i jedinstvenoj staklenoj ‘pušipel‘ čaši u koju se vino servira. Upravo to ćete prepoznati i osjetiti samo par kilometara dalje od ovog centra, u Vinariji Kocijan. Riječ je o vinariji čija priča počinje 1980., kada je Vladimir Kocijan započeo prvu sadnju vinograda. Vinogradi se danas prostiru na oko 10 hektara u najpoznatijim međimurskim položajima od Štrigove prema Železnoj Gori, gdje se uzgajaju autohtone sorte poput pušipela, graševine, zelenog silvanca, sauvignona i rajnskog rizlinga, ali i crvene sorte poput cabernet sauvignona i syraha. Za modernu promociju vina, uključujući i pušipela, zaslužni su mlađi članovi obitelji - Petar Kocijan sa suprugom Andrejom, koji su prije pet godina dovršili izgradnju suvremenog podruma i kušaonice s 50 sjedećih mjesta u zatvorenom prostoru i dodatnih 20 na terasi, pružajući ugodan ambijent za degustacije i druženja. U ugodnoj atmosferi, tijekom degustacije možete kušati i višestruko nagrađene etikete među kojima posebno mjesto zauzima sauvignon nagrađen Decanterom.

image

Ekomuzej Međimurje

Nikola Zoko/

Kad je o eno-gastro doživljaju Međimurja riječ, mnogima će prva asocijacija biti Terbotz. Prekrasno imanje skriveno u srcu vinograda Železne Gore, na kojem se nalazi kultni restoran i odnedavno heritage hotel, važno je mjesto na gastronomskoj mapi Međimurja i Hrvatske. Restoran Terbotz izgrađen je 2002. godine na obiteljskom imanju Jakopić, koje ima dugogodišnju tradiciju vinogradarstva i proizvodnje vina. U Terbotzu se koriste isključivo svježi, sezonski sastojci iz vlastitih vrtova, domaćih OPG-ova te okolnih šuma i rijeka. Jela su tradicionalna, ali s modernim zaokretom - od bogatih mesnih specijaliteta poput mesa "z tiblice" i piletine u kukuruznom brašnu, do delikatnih salata i deserta.

Sva tijesta i zimnice izrađuju se ručno, po recepturama koje čuvaju okuse prošlih vremena, ali su prilagođene suvremenim standardima. Podrum restorana smješten je u jednoj od najstarijih kurija u regiji, iz 1803. godine, gdje vinoljupci mogu kušati širok spektar vina od autohtonog pušipela, graševine, sauvignona, rajnskog rizlinga, muškatnog žutog do crnih sorti poput cabernet sauvignona i syraha. Posebno su ponosni na pjenušac Terbotz čija je baza upravo pušipel, koji je osvojio niz priznanja i na domaćim i na međunarodnim natjecanjima. Jesen 2025. za Terbotz je iznimna - na imanju je sve spremno za otvaranje heritage hotela Terbotz smještenog u nekadašnjem prostoru štale, ali i mjesne škole. Uz hotel otvara se i wellness centar s još jednom posebnošću - saunom s pogledom (i izlazom) na vinograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 15:09