DUBOKO PLAVETNILO

VIDEO, FOTO: MJESTO GDJE SKAKANJE U MORE IZGLEDA KAO ULAZAK U OGROMNU LUBANJU Pogledajte prirodnu senzaciju koja je zaludila ljubitelje podmorja

 Profimedia, Alamy

Ljubitelji ronjenja u tom ekstremnom sportu pronalaze bezbroj dobrih razloga za baviti se njime. Predivni plićaci, briljantni koraljni grebeni i prekrasne podvodne hridi samo su neki od prizora na koje nailaze i ne zaboravljaju ih brzo.

Novinarka Silvia Marchetti za portal Ozy iznijela je svoje iskustvo u kojem je opisala fascinantnu lokaciju za ronjenje, Plavu rupu kod otoka Goza na Malti. Taj otočki dragulj omiljena je destinacija ljubitelja adrenalina, a Silvia je pojasnila što je toliko privlačno u toj lokaciji.

- Skakanje u more tamo je poput skakanja ravno u tamno oko ogromne lubanje koja izlazi iz stijene. I da, može biti podjednako zastrašujuće kao što zvuči – napisala je.

DWEJRA, GOZO - MAY 20:  The natural arch 'The Azure Window' is seen at Dwejra Bay on May 20, 2014 in Dwejra/Gozo, Malta.  (Photo by Sascha Steinbach/Getty Images)
Getty Images

Lokacija zapravo djeluje kao široki bazen u unutrašnjosti mora koji vodi do velike pukotine prema otvorenom moru. Voda je kristalno čista, no što se dublje roni, more je tamnije. Dubine na tom mjestu dosežu i do 35 metara. Dubina je to koja zahtjeva izuzetnu ronilačku sposobnost i visoku pripremljenost te se zato preporučuje samo iskusnim roniocima.

, Image: 49318643, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Morska flora i fauna na tom je mjestu jednako zanimljiva. Hobotnice proviruju iza kamenja, jastozi na morskom dnu čest su prizor, a stijene su obojene u najdivnije boje.

- Nakon fascinantnog zarona, očekuje vas zapanjujuć podvodni krajolik koji donosi nevjerojatan mir – opisala je novinarka i upozorila da vam, ako patite od klaustrofobije, Plava rupa može predstavljati problem.

- Najprije plivate vodeći se prirodnim kamenim lukom uz savršenu vidljivost. No, tada dolazi problematičan dio jer se provlačite kroz tunelsku pećinu. Tad je uslijedio moj omiljeni dio, izlazak na koraljni vrt na dubini od 4 metra na kojoj predivne svjetlucave svjetlosne zrake prodiru kroz vodu koja vas okružuje – živopisno je opisala.

DWEJRA, GOZO - MAY 20:  Divers are seen in front of the natural arch 'The Azure Window' at Dwejra Bay on May 20, 2014 in Dwejra/Gozo, Malta.  (Photo by Sascha Steinbach/Getty Images)
Getty Images

DWEJRA, GOZO - MAY 20:  Divers are seen in front of the natural arch 'The Azure Window' at Dwejra Bay on May 20, 2014 in Dwejra/Gozo, Malta.  (Photo by Sascha Steinbach/Getty Images)
Getty Images

Ako vas ronjenje privlači, a Plava rupa vas je zaintrigirala, budite svjesni da je to lokacija na kojoj ne možete roniti samostalno. Nužno je biti u profesionalnoj ronilačkoj skupini, a najbolje vrijeme za putovanje je u ljetnim mjesecima kad je voda toplija.

Nedostaje li vam malo adrenalina u životu, a imate potrebu saživjeti se s prirodom i iskušati svoje granice, pogledajte video ove atraktivne lokacije i razmislite o novom ljetnom hobiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:18