PIŠE ASHLEY COLBURN

VIDEO: Jedan vikend u Rijeci, gradu kulture, hrane i sjajnih plaža

 

Ljeto se zahuktalo i svi sanjamo odlazak na more u svakoj prilici koju dobijemo, pa makar i na jedan dan. A Rijeka je uvijek dobra ideja, samo sat vremena autoputom od Zagreba, nema gužvi, nema velikih udaljenosti.

A s obzirom na bogat program manifestacija ovog ljeta, Rijeka je idealan miks za savršen vikend, pun kulture, mora, sunca i sjajne hrane.

I jednom kad ste tamo preporučujem ranojutarnji odlazak na riječku tržnicu ribom, gdje ćete se uvjeriti koliko svježa zapravo riba može biti, uhvaćena tu u uvali i donesena na tezgu odmah s brodica.

Sljedeći korak je Korzo, kavica nakon kupnje i ono što mi Amerikanci najviše volimo - promatranje ljudi, prolaznika i života koji se odvija spontano pred vašim očima. Sve to uokvireno je austrougarskom arhitekturom koja je protkana kroz cijelo središte grada koje odaje kraljevski dojam.

Treba vam prijedlog za marendu? Rijeka ima brdo mjesta na kojima ležerno možete uživati u svježim škampima, lokalno uzgojenom povrću i svemu sezonskom.

Riječka katedrala sv. Vida nezaobilazna je stanica za one željne obilaska grada, kao i Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja koji je jedan od najboljih u zemlji. Osobno sam najviše uživala učeći o RMS Carpathiji, putničkom brodu koji je plovio redovito na liniji od Rijeke do New Yorka prevozeći migrante u potrazi za boljim životom. Osjetila sam posebnu povezanost s tom pričom, s obzirom na to da sam ja kao Amerikanka učinila obrnuto - u Hrvatsku sam došla u potrazi za boljim životom - i u tome sam uspjela.

Muzej inače ima izložen i originalni prsluk s Titanica, jedini u Europi. Rijeka se ponosi i činjenicom da je to grad u kojem je izmišljen torpedo. Izum Roberta Whiteheada je imao ogroman utjecaj na svijet, a ovdje možete naučiti sve o procesu u kojem je torpedo nastao. Prvo lansiranje izvedeno je upravo ovdje, u riječkom zaljevu, 1866. godine.

Osim toga, Rijeka je odličan grad za učenje o astronomiji, a iskustvo možete doživjeti u Astronomskom centru i Planetariju gdje možete pogledati film SEEING (“Putovanje fotona kroz prostor, vrijeme i um”).

Film se na engleskom prikazuje svake srijede u 20 sati.

Možda će vas iznenaditi, a možda i ne, ali Rijeka ima sjajne plaže, uključujući Ploče, najbolju urbanu plažu u Hrvatskoj, ali i Grčevo s Pajola barom i odličnim kulturnim programom. Ono što već znate je da je dragulj Rijeke Trsat, stari grad s utvrdom na brdu iz koje možete imati najbolji pogled na cijeli grad, ali i okolni krajolik.

Na Trsatu se odvija i “Ljeto na Gradini”, event s čak 18 različitih programa koji uključuju 253 izvođača iz sedam zemalja i nastupe uživo od Bože Vreće, Frajli i Chelsea Wolf. Glazbeni program uključuje nastupe estonskog Popsida, Vivien Gallette i Natka Štiglića, a gitarist Ivan Pešut održat će tribute koncert za Erica Claptona. Kompletni program možete pronaći na web stranici visitrijeka.eu, a na mojoj YouTube stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:28