AVANTURA ŽIVOTA

VLASNIK LUKSUZNOG SPLITSKOG HOTELA NA NEOBIČAN NAČIN PROMOVIRA LJEPOTE HRVATSKE Na putovanje dugo 1200 kilometara krenuo biciklom

 Privatni album
 

Mike Saran, investitor, filantrop i osnivač zaklade Sport2Life, avanturist te vlasnik hotela Le Meridien LAV u Splitu u nedjelju 7. lipnja biciklom se iz Praga zaputio do svojeg splitskog hotela Le Meridien kako bi, u ovoj turbulentnoj godini, promovirao ljepote Hrvatske. Do Splita bi trebao stići u ponedjeljak u večernjim satima, a s Jutarnjim listom je u međuvremenu podijelio nekoliko dojmova s putovanja.

Na put biciklom od Praga do Hrvatske krenuli ste kako biste dokazali da su Hrvatska i Europa sigurne za putovanje. Je li se to potvrdilo i u praksi?

Namjera mog putovanja prvenstveno je bila svima predstaviti koliko je Hrvatska lijepa zemlja i koliko je jednostavno doći do Hrvatske u ova izazovna post pandemijska vremena. Dođite u Hrvatsku, ovdje je sigurno i prelijepo - to je moja poruka i cilj ovog mog izazova.Prije putovanja sam proučio razne mogućnosti i odabrao onu rutu za koju sam mislio da će biti najinteresantnija i najsigurnija. Za sada je sve proteklo po planu osim vremena, većinu puta pratila nas je kiša i loše vrijeme no s dolaskom u Hrvatsku pojavilo se sunce. Užitak je sada voziti. Kao što sam rekao, Hrvatska je prelijepa.

Kojim tempom putujete? Koliko kilometara prelazite dnevno, gdje spavate, što ste sve ponijeli sa sobom na put?

Moje putovanje dugo je oko 1200 kilometara i moj plan je proći ga u osam dana. Veliki je ovo napor. Sigurno da je fizički iscrpljujuće biciklirati 8 do 9 sati dnevno. Ovisno o danu, dnevno vozim oko 130 do 200 kilometara uz brzinu od oko 20 do 30 kilometara na sat. U nedjelju 7. lipnja sam krenuo s Praškog dvorca, jučer ujutro sam ušao u Hrvatsku, danas sam u Zagrebu, a u Split točnije na plažu svog hotela Le Meridien Lav planiram stići u ponedjeljak u ranim večernjim satima. Na cijelom putovanju mi se pridružio moj dragi prijatelj Tomaš Grim, inače profesionalni češki biciklist. Prvotni plan je bio kako će biciklirati uz mene do češko-austrijske granice no toliko mu se svidjelo da je odlučio voziti uz mene do Splita. Uz nas putuje i jedan kamper, to je naše tehničko vozilo s kojim se nalazimo na dogovorenim točkama susreta. U njemu ručamo, spavamo i s njim transportiramo bicikle koje smo ponijeli. Imamo tri različita bicikla – onaj za vožnju po cesti i po ravnom te dva brdska bicikla, jedan mekši i jedan tvrđi recimo to tako. U kamperu imamo dovoljno namirnica za dva dana odnosno da bismo stigli od jedne do druge točke.

Privatni album

Koje hrvatske destinacije planirate promovirati?

Želja mi je svima predstaviti koliko je Hrvatska lijepa zemlja. Plan mi je posjetiti razne destinacije i lijepa mjesta u Hrvatskoj koje još nisam, a o kojima sam toliko čitao i slušao. Radujem se i gostoljubivosti lokalnih ljudi koje ću sresti na putovanju. Naravno, moguće je kako će rutu iz nekih razloga biti potrebno promijeniti, eventualno zbog nekih vremenskih ili tehničkih uvjeta, no neću odustati od posjete destinacijama koje sam si zacrtao. Prije polaska sam isplanirao posjetiti dvorac Trakošćan odmah nakon ulaza u Hrvatsku, a zatim se sjevernom Hrvatskom provesti do Zagreba. U Zagrebu ću se zadržati kratko, njega već poznajem, tu ću sresti drage prijatelje među njima i odbojkašicu Sennu Ušić Jogunicu, ambasadoricu moje humanitarne zaklade Sport2Life, te nastaviti put Splita. Ucrtao sam u mapi posjetiti slapove u Rastokama, provesti se kroz Liku i dolinu Gacke, zatim posjetiti Plitvička jezera i Krku, Šibenik, Trogir i doći do Splita. Napravit ću krug po Splitu, preko Marjana, Rive, Bačvica, Žnjana preko Stobreča do Podstrane gdje se nalazi moj hotel Le Meridien LAV. Posebno se radujem posjetiti Plitvička jezera. To je čudo prirode koje, možda malo zvuči i čudno za nekoga tko aktivno posluje u Hrvatskoj, još nisam uspio posjetiti. Naravno, imam osjećaj kako će najbolje destinacije na kraju biti one koje nisam planirao prije puta već ih jednostavno otkrio na svom putu.

Privatni album

Kako je izgledao prelazak hrvatsko – slovenske granice? Imali ste kakvih problema?

Jednostavan. Bio sam na biciklu, nije bilo čekanja. Granična policija me pitala odakle idem, gdje idem, ispričao sam im što radim - moja priča im je bila zanimljiva. Prije putovanja sam prijavio svoj dolazak u Hrvatsku kroz službeni portal Enter Croatia, što je odlična stvar za goste koji dolaze.

Privatni album

Treba li Hrvatska prema vama koronu iskoristiti za promociju malo drugačijeg tipa turizma? Povratka prirodi, avanturizma, biciklizma... ? Ima li to dovoljno tržišnog interesa?

Nakon uspješnog suočavanja s epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj svjedočimo otvaranju granica i opuštenijim mjerama. Iz tog se razloga nadamo pozitivnom ishodu u ovoj zahtjevnoj sezoni. Hrvatska Vlada također je obavila nevjerojatan posao donoseći ispravne odluke u pravo vrijeme sprječavajući širenje koronavirusne bolesti, očuvavši Hrvatsku kao sigurno mjesto za posjetiti i boraviti. Sve će to pomoći u promociji Hrvatske kao sigurnog odredišta za putovanja i odmor.Turisti uglavnom Hrvatsku doživljavaju kao ljetnu destinaciju za odmor na moru s prekrasnim otocima i plažama, ali ne smijemo zaboraviti da ova zemlja nudi i mnogo drugih prekrasnih kontinentalnih destinacija kao i adrenalinskih prilika - za biciklizam, planinarenje i alpinizam, kajakaštvo, rafting, trekking, čak i izvan glavne sezone. Nadam se da će moje kratko putovanje pomoći i u promociji tih destinacija i takvog oblika turizma. Kad sam prvi put došao u Hrvatsku vidio sam koliko je prekrasna zemlja, s mnogo prirodnih ljepota, s divnim, toplim i gostoljubivim ljudima. Također sam shvatio kako je obećavajuća zemlja u pogledu potencijalnih gospodarskih ulaganja u obliku dugoročnih investicija. I to pokušavam uvijek podijeliti s drugima, prenijeti im svoja lijepa I ugodna iskustva, nagovoriti ih da dođu u Hrvatsku.

Privatni album

Je li hrvatska diplomacija po vama napravila dovoljno za promociju Hrvatske kao sigurne destinacije? Je li trebalo više i bolje?

Hrvatska veleposlanica u Pragu i direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Češkoj, kao i centralni ured HTZ-a u Zagrebu, pokazali su veliko zanimanje za projekt. Veleposlanica i direktor češkog predstavništva HTZ-a bili su na mom startu u Pragu i podijelili poruke o mom putovanju sa svojim partnerima, suradnicima i češkim medijima. Zahvalan sam na tome i vjerujem da će u budućnosti biti još lijepih prilika za suradnju. Sigurno je kako je Hrvatska predstavljena medijima i gostima kao najljepše, najbolje i najsigurnije odredište dijelom i zbog svojih službenih aktivnosti.

Privatni album

Česi su pokazali veliki interes za dolaskom u Hrvatsku, evo, uspostavlja se i prvi direktni vlak Prag - Zagreb s dosta jeftinim kartama, a prvi su se javili i s idejama za stvaranje koridora. Mislite li da bi oni mogli biti gosti koji će iznijeti ovu sezonu ili je to tek početni zanos?

Česi su među top 10 stranih gostiju koji najviše posjećuju Hrvatsku i vjerujem da će tako ostati i ove godine. Početni brojevi govore kako će ići na sve bolje.

Privatni album

Što vam pokazuje buking za vaš hotel, Le Meridien? Ima li interesa, koliko računate da ćete prometa ove godine napraviti u odnosu na lani?

Ovo će biti vrlo izazovna i sezona i godina, ali poduzeli smo odgovarajuće i odgovorne korake u našem poslu. Važno je reći kako ovdje imamo odličan tim i vrhunske zaposlenike koji su zajedno s nama u ovim izazovnim vremenima. Bili mali ili veliki, izazovi su neizbježan dio našeg svakodnevnog posla stoga nam ne preostaje ništa doli biti spreman pravilno i brzo reagirati na njih.

Privatni album

Naš prekrasni Le Meridien Lav resort ćemo otvoriti u ponedjeljak 15. lipnja, tako sam I tempirao svoj dolazak. Naš tim u hotelu odradio je nevjerojatan posao usvojivši sve nove postupke kroz dodatnu obuku, a kako bismo što uspješnije prilagodili naše zaposlenike i naše gosta novoj-normalnoj situaciji nakon koronavirusne bolesti.

Još je prerano za procjenu kako će se sezona razvijati jer to uključuje mnoge čimbenike na koje mi u hotelu Lav ne možemo utjecati poput letova, ograničenja na granicama i slično. Vjerujemo da će nam krajem lipnja situacija biti nešto jasnija, da ćemo vidjeti pozitivne pomake.

Privatni album

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 14:09