CITY BREAK

Vodimo vas u deset gradova na kopnu i obali koje morate posjetiti ove jeseni

Tržnica Dolac
 iStock
Vrućine su popustile, gužvi na ulicama nema. Idealno je vrijeme za kratki odmor u gradovima koji su inače dupkom puni

Zagreb: Upoznajte metropolu - grad muzeja, kulture, znamenitosti i parkova

Što posjetiti?

Slikovita crkva Sv. Marka jedna je od najstarijih građevina u Zagrebu i jedan od njegovih simbola, a prepoznatljiva je po svom krovu sastavljenom od šarenih crepova. Crkva postoji od 13. stoljeća, no njezin poznati krov puno je mlađi - dobila ga je tijekom posljednjeg renoviranja u drugoj polovici 19. stoljeća. Krov prikazuje grbove hrvatskih regija, Dalmacije i Slavonije na lijevoj strani te grb grada Zagreba na desnoj. U interijeru su tri oltara kipara Ivana Meštrovića, Kljakovićeva sakristija oslikana od poda do stropa, a u njoj se često održavaju i orguljaški koncerti. U neposrednoj blizini crkve Sv. Marka nalazi se crkva Svete Katarine, najpoznatija je hrvatska barokna crkva.

image
Trg Svetog Marka
Phant

Kada ste na Gornjem gradu ne propustite posjet kuli Lotrščak. Kula je sagrađena sredinom 13. stoljeća kako bi se štitila južna gradska vrata, a tijekom povijesti je bila i stambeni prostor, i skladište, i kavana… Turisti mogu uživati u spektakularnom pogledu na grad s vrha kule, posjetiti izložbu ili u suvenirnici kupiti lokalne proizvode. Na četvrtom katu je grički top koji se javlja Zagrepčanima svaki dan točno u podne. U centar grada možete se spustiti Uspinjačom, najstarijim prijevoznim sredstvom organiziranog javnog prijevoza putnika u Zagrebu.

image
Kamenita vrata u Zagrebu
Damir Krajac/Cropix

Donji grad s Gornjim uspinjača povezuje svaki dan od 6.30 do 21.50 sati. Polazak je svakih deset minuta, a cijena jedne vožnje je 5 kuna. Nikako nemojte zaboraviti posjetiti tržnicu Dolac, ali ni zagrebačku katedralu. Nažalost, katedralu ćete moći vidjeti samo izvana jer je teško stradala u potresu te je zatvorena za javnost. Prošetajte Lenucijevom potkovom koju krase Zrinjevac, Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava, Botanički vrt i mnoge druge znamenitosti.

Zaštitnica grada

Jedan od najbolje očuvanih spomenika starog Zagreba jedina su sačuvana gradska vrata starog obrambenog sustava. Sagrađena su u 13. stoljeću, a svoj današnji oblik dobila su 1760. godine. U prolazu vrata smještena je kapela sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada, koja je prema legendi neokrnjena preživjela veliki požar 1731. godine

Parkovi

Zagreb se ponosi svojim parkovima. Jedan od najljepših “zelenih” gradskih trgova, Zrinjevac, nalazi se u samom srcu zelene ili Lenucijeve potkove. Trg Zrinjevac poznat je po glazbenom paviljonu koji je na tome mjestu postavljen 1891. godine. Još je jedan park u centru grada omiljen Zagrepčanima, park Ribnjak koji se proteže uz istočne zidine Kaptola. No, najpoznatiji je park Maksimir, nastao krajem 18., početkom 19. stoljeća, te je u to doba bio na rubnim dijelovima Zagreba. Danas je pak okružen gradskim naseljima.

image
Botanički vrt
Srdjan Vrancic/Cropix

Najdraža lokacija zagrebačkih rekreativaca je športsko-rekreacijski centar Jarun. Čine ga dva jezera, Veliko jezero i Malo jezero, te šest otoka, a pješačko-rekreativna staza oko njih dugačka je 6300 metara te je savršena za sve vrste sportova poput pješačenja, rolanja, biciklizma i trčanja. Između dva zagrebačka mosta što premošćuju Savu, mosta Slobode i mosta Mladosti, u novije je vrijeme uređen park Bundek. Mjesto je gdje se na nekoliko kilometara šetnice koja ide uz jezero susreću šetači, trkači i roleri.

Tu su i park-šuma Grmoščica, spomen-park Dotrščina, ali i prekrasan Dubravkin put koji se smjestio, iako oku nevidljiv, samom centru grada. Dva kilometra dugačak Dubravkin put ide uz potok Tuškanac, povezuje Cmrok sa središtem grada. Idealno je mjesto za skloniti se od ljetnih vrućina ili u svako doba godine osjetiti mir prirode.

Medvednica

Sljeme (1033 metra) je najviši vrh Parka prirode Medvednica koji se prostire na više od 22 tisuće hektara, a zbog blizine metropole najposjećeniji je park prirode u Hrvatskoj. Međutim, ako čujete nekoga u Zagrebu da ide na Sljeme ili vam predloži izlet na Sljeme, to se odnosi na cijelu planinu, a ne samo na vrh - ime Medvednica rijetko se koristi u razgovorima.

image
Park prirode Medvednica
Boris Kovacev/Cropix

Na Medvednici je više od 70 uređenih planinarskih staza koje prema vrhu ili nekom od planinarskih domova vode iz različitih smjerova: s istočnog dijela grada, naselja na zapadu, glavnog ulaza u podsljemenskoj zoni ili pak sa zagorske strane iz Stubice. Nekada davno do vrha je vodila žičara, a sada se nakon 15 godina napokon dovršava nova. No do njezina otvorenja, za posjet Sljemenu postoje tri opcije: autobus, automobil ili vlastite noge.

Gastronomija

Jedno od najpoznatijih zagrebačkih jela je pečena purica s mlincima, a kao prilog ponekad se poslužuju i krpice sa zeljem. Omiljen prilog u zagrebačkoj kuhinji su trganci s vrhnjem, potom žganci s lukom u koje se dodaje i prženi špek. Domaća pečena guska ili patka ne zaostaju za puricom. Zagrebački su kuhari bečki odrezak malo obogatili, pa je nastao zagrebački: tanko istučena teletina, punjena sirom i šunkom, pa uvaljana u mrvice i pržena u dubokoj masnoći.

image
Purica s mlincima
iStock

Ne smijemo zaboraviti i buncek koji se poslužuje uz dinstano kiselo zelje ili kuhani krumpir. Što se tiče variva, sinonim zagrebačke kuhinje su špek-fileki koji su i mnogima drag zagrebački gablec, a osim njih, u zagrebačkoj se kuhinji često krčkaju gulaši i paprikaši koji su pak došli iz mađarske kuhinje. Dakako u Zagrebu su mnogo blaži, s manje začina. Od povrtnih variva, odavna se u Zagrebu pripremaju “čušpajzi” od buče ili krastavaca uz koje se, prema običaju, poslužuju faširanci.

Zoološki vrt

Zoološki vrt posljednjih je godina jedna od najposjećenijih zagrebačkih atrakcija, pogotovo onih najmlađih. Najstariji Zoološki vrt u ovom dijelu Europe nalazi se u Parku Maksimir, a posjetitelji mogu vidjeti gotovo 400 vrsta životinja koje su smještene na prostoru od sedam hektara.

U tijeku je druga faza modernizacije Zoološkog vrta, što će dodatno obogatiti vrt i privući nove posjetitelje, baš kao što je bilo i nakon završetka prve faze modernizacije u kojoj je napravljena najpopularnija nastamba, ona za afričke lavove.

Mirogoj

Najpoznatije i najveće zagrebačko groblje Mirogoj spomen je hrvatske prošlosti, ali je Mirogoj ujedno i predivan park i umjetnička galerija na otvorenom. Mirogoj je oduvijek bio zanimljiv turistima zbog velikog broja znamenitih osoba hrvatske povijesti koje su pokopane upravo na ovom groblju poput Marije Jurić Zagorke, Ljudevita Gaja, Augusta Šenoe, Stjepana Radića, Dražena Petrovića i mnogih drugih, ali i zbog vjerske tolerancije, mjestu na kojem su se oduvijek poštivale sve religije.

image
Groblje Mirogoj
iStock

Najpoznatija slika Mirogoja definitivno su veličanstvene arkade. Njihov autor je Herman Bollé, koji je uvelike utjecao na izgled grada, ali i Mirogoja. Groblje Mirogoj otvoreno je 1879. godine, a graditelj Bollé ubrzo nakon toga počeo je raditi na arkadama. Gradnja arkada dovršena je 1917. godine, iako je prvotna zamisao graditelja bila da se arkade protežu oko cijeloga groblja, no završeno je samo 20 kupola.

image
Zoološki vrt grada Zagreba
Marko Todorov/Cropix

Kultura

Zagreb je grad s najvećim brojem muzeja po glavi stanovnika, podaci su to Turističke zajednice grada Zagreba. Od onih tradicionalnih, poput Muzeja suvremene umjetnosti, Arheološkog muzeja i Muzeja umjetnosti i obrta, pa do onih neobičnih koji se posljednjih nekoliko godina sve više otvaraju, poput Muzeja prekinutih veza, Muzeja iluzija ili Muzeja mamurluka, muzeji su jedan od glavnih aduta zagrebačke turističke ponude.

Usprkos potresu i koronavirusu, zagrebačka kultura se ne predaje i većina muzeja sa stalnim postavima je otvorena do daljnjega, no jedan dio muzeja, oni koji se nalaze u samom središtu grada, dosta su oštećeni u potresu te su do daljnjega zatvoreni.

Split: Prošetajte opjevanom rivom i otkrijte zašto se svi vraćaju ovim ulicama

O Splitu

Split je najveći dalmatinski grad i drugi po veličini grad u Hrvatskoj, gospodarsko i kulturno središte Dalmacije. Taj živopisan grad mnogo je puta opjevan u pjesmama velikih glazbenika. Velika je trajektna luka te s kopnom povezuje otoke srednje Dalmacije. Smješten je na splitskom poluotoku, a okružuju ga planine Mosor i Kozjak i brdo Perun s kopnene strane te otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo s morske strane. Smjestio se u zaleđu brda Marjan, koje je omiljeno mjesto za rekreaciju i opuštanje Splićana te se s njega također pruža prekrasan pogled na Split.

Tu je i Riva, žila kucavica grada koju je pokojni Oliver Dragojević opisao kao najljepšom rivom na svijetu. Nezaobilazni su splitski Pazar i Peškarija, tržnica i ribarnica, koji su jedni od centralnih punktova u gradu. Marmontova ulica najživopisnija je ulica u Splitu, luka za brodice Matejuška mjesto je okupljanja Splićana, kao i turista, Zapadna obala mjesto je za druženje... sve je to Split i obavezno morate proći tim mjestima kako biste osjetili pravi duh ovoga dalmatinskog grada.

Savjet

Pusti me proć’ je najmanja (najuža) ulica u Splitu. Zove se tako jer je, da bi se prošlo tom uličicom, potrebno (čitaj: nužno) viknuti “pusti me proć!” kako osoba s druge strane ne bi kroz nju krenula u isto vrijeme.

Gastronomija

Split je doista grad gastronomije. Bilo da se odlučite za neko od ribljih specijaliteta u čijoj pripremi su Splićani pravi majstori ili ste ipak raspoloženi za pašticadu s njokima. Diljem grada nalaze se vrhunski restorani koji nude bogate i kvalitetne jelovnike. Na splitsku kuhinju, prije svega mediteransku, utjecali su i Rimljani i Mletačka Republika te Austro-Ugarska Monarhija, ali i Turci. Probajte već spomenutu pašticadu, ali i raštiku s kaštradinom, tripice, ribu u tisno ili na gradele, a za prilog nemojte zaboraviti blitvu s krumpirom. Ovo je samo vrh bogate ponude koju Split nudi, a što god probali na kraju se zasladite kroštulama ili rožatom. Dalmatinsko podneblje savršeno je za uzgoj vinskih sorti kojih ne manjka. Bilo da se odlučite za crna autohtona vina Dingač, Postup, Faros i Babić ili bijela poput Pošipa Maraštine, Grka ili Bogdanuše, sigurno nećete pogriješiti.

Što vidjeti

Što god čuli i pročitali o Marjanu, nemojte da vas to odvrati od barem jedne šetnje tom divnom gradskom šumom. Ako ste zagriženi sportaš - sigurni smo da će vam Marjan postati najdraži dio grada. U kamenom labirintu, u srcu Dioklecijanove palače - svaki pogled je pogled na protekla tisućljeća. Nije palača pusta kako bi neki možda i željeli, nisu Splićani dopustili da se pretvori u mrtav muzej - palača je živo bilo grada. A tako će i ostati. Popnite se na kampanel svetoga Duje, garantiramo vam pogled od milijun dolara. Prošetajte Rivom, prođite sve preko Zapadne obale, svratite i na drugu stranu, preko Bačvica, preko Firula do Žnjana. Ta je šetnja lijek za dušu, a ne samo tijelo.

image
Panorama Splita
Xbrchx

Katedrala Sv. Duje

Najprepoznatljivija vizura grada Splita definitivno je katedrala Sv. Duje, odnosno njezin zvonik koji je sagrađen u 13. stoljeću. Zvonik je temeljito obnovljen i danas ponosno stoji, a s njega se pruža pogled na cijeli Split. Sama katedrala datira još iz 7. stoljeća kada su u nekadašnji mauzolej cara Dioklecijana postavljeni oltari s relikvijama Svetog Dujma i Svetog Staša, mučenika koji su pogubljeni u Solinu. Jedan od najistaknutijih dijelova katedrale zasigurno su vratnice od orahovine na kojima je Andrija Budvina izrezbario prizore iz Evanđelja.

Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača jest Split, sve se vrti oko palače. Palača koju je dao graditi car Dioklecijan danas je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva u svijetu. Split se gradio oko same palače te je od 1979. godine povijesna jezgra Splita i Dioklecijanova palača na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Palača je građena pravokutno, s četiri kule na kutovima te vratima sa svake strane. Zlatna vrata, Srebrena vrata, Željezna vrata i Mjedena vrata uvest će vas u prekrasnu palaču koja i danas oduzima dah svakom tko kroči u nju. U palači je smješten Peristil, glavni trg velebnog zdanja, ali i nezaobilazni Jupiterov hram i Vestibul.

Grgur Ninski

Jedan od simbola grada Splita je kip Grgura Ninskog postavljen nedaleko od Zlatnih vrata Dioklecijanove palače. Već svi turisti znaju kako za sreću u životu treba potrljati palac ovom biskupu. Kip je djelo velikog umjetnika Ivana Meštrovića koji je gradu, nakon otkrivanja kipa Marku Maruliću 1925. godine, obećao još jedno djelo. Meštrović je model napravio 1927. godine, a dvije godine kasnije izrađen je brončani odljev.

Brončani Grgur Ninski postavljen je na Peristil, no tijekom talijanske okupacije je demontiran da bio ponovo bio sastavljen 1954. godine od kada se nalazi na lokaciji kod Zlatnih vrata Dioklecijanove palače. Već je nekoliko puta spomenik bio saniran jer se zbog velikog broja turista koji žele sreću, nokat ovog biskupa već izlizao.

Dubrovnik: Idealno je vrijeme da upoznate Grad kao pravi lokalac

O Dubrovniku

Dubrovnik je najjužniji hrvatski grad čije se središte, okruženo očuvanim zidinama iz 13. stoljeća, nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Grad duge povijesti i tradicije, simbol slobode, Grad s velikim G. Povijest grada seže daleko, no Zlatno doba Dubrovačke Republike bilo je u 16. stoljeću, kada su se Dubrovčani odvojili od Mletačke vlasti i postali jednom od najvažnijih luka na Jadranu.

image
Panorama Dubrovnika
Bluejayphoto

Zlatno doba Dubrovačke Republike, koju je Napoleon ukinuo 1808., prestaje razornim potresom 1667., nakon kojeg se grad dugo oporavljao. Dubrovnik se smjestio podno brda Srđ, na kojem se danas nalazi tvrđava Imperial u kojoj je smješten Muzej Domovinskog rata, ali i vidikovac do kojeg vodi žičara s Ploča iza grada. Definitivno najimpresivniji dio Dubrovnika je starogradska jezgra unutar zidina koja se najbolje vidi sa Srđa.

Što vidjeti?

Kada dođete u Dubrovnik, morate prošetati centralnom ulicom u gradu, Stradunom, koji je dugačak 298 metara. U Stari grad možete ući kroz najpoznatija Vrata na Pilama i Vrata na Pločama, ali i kroz Vrata od Buže, Vrata od Ribarnice i Vrata od Ponte. Na Stradunu su se smjestile dvije turističke atrakcije, Velika Onofrijeva česma na zapadu i Mala Onofrijeva česma na istočnoj strani grada.

image
Onofrijeva fontana u Dubrovniku
Leighcol

Na Stradunu se nalazi i gradski zvonik sa satom, visok 31 metar, koji je izgrađen 1444. godine. Također, uz Stradun, na Trgu od Luže se nalazi crkva sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, a ispred crkve se smjestio i prepoznatljiv Orlandov stup. Na tom trgu nalazi se i poznati Knežev dvor, ali i gotičko-renesansna palača Sponza. Kada izađete kroz Vrata na Pločama naići ćete na poznate lazarete, prvu karantenu u Europi koju su Dubrovčani izgradili kako bi se zaštitili od kuge.

image
Panorama Dubrovnika
Dreamer4787

Gradske zidine

Dubrovačke zidine su jedan od najočuvanijih fortifikacijskih sustava u Europi. Dugačke su gotovo dva kilometra (1940 metara), a uključuju pet tvrđava te šesnaest kula i bastiona. Zidine su građene od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane grada, a visoke su čak 25 metara. Gradske zidine su otvorene za javnost, a imaju tri ulaza - kod crkve sv. Luke, kod crkve sv. Spasa i kod tvrđave sv. Ivan. Tvrđava sv. Ivan ujedno je jedna od najpoznatijih dubrovačkih tvrđava, a uz tvrđave Minčeta i Bokar čini sastavni dio zidina. Dvije tvrđave, Lovrjenac i Revelin, iako dio gradskih zidina, su samostojeće tvrđave. Tvrđava Lovrjenac većini je poznata kao velika pozornica za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara.

image
Stradun u Dubrovniku
Ogphoto

Lokrum i Elafitski otoci

Popularno izletište Dubrovčana, otok Lokrum, i danas je jedna od najposjećenijih lokacija u Dubrovniku. Na otok se može doći brodicom za samo 10 minuta od Dubrovnika, a kada stignete tamo, bit će vam jasno zašto Dubrovčani u ljetnim mjesecima iz grada vole pobjeći na otok. Lokrum je 1963. proglašen prirodnim rezervatom, a 1976. Specijalnim rezervatom šumske vegetacije. Ima malo jezero koje se naziva Mrtvo more. Na Lokrumu se smjestila francuska tvrđava Fort Royal, s koje se pruža prekrasan pogled na Dubrovnik i okolicu.

Iako službeno nije dio tog otočja, mnogi ljudi smatraju da Lokrum spada pod Elafitsko otočje. Elafiti su skupina otoka smještenih zapadno od Dubrovnika i odličan su izbor za izlet. Skupinu čine otoci Šipan, Koločep, Lopud, Daksa, Sv. Andrija, Ruda, Mišnjak, Jakljan, Kosmeč, Goleč, Crkvina, Tajan, Olipa i mnogi manji otočići.

Pula: Dom amfiteatra koji će vas ugodno iznenaditi

O Puli

Svaki će vam lokalac reći da upoznavanje Pule počinje i završava amfiteatrom, koji je ujedno i najprepoznatljivija znamenitost u Puli. Amfiteatar u Puli šesti je po veličini u svijetu, a sagrađen je u doba vladavine cara Vespazijana, u I. st. poslije Krista. No, nije samo amfiteatar rimska ostavština u Puli. Tu su i Augustov hram i forum, Slavoluk Sergijevaca, Herkulova i Dvojna vrata te još pregršt znamenitosti koje obavezno treba posjetiti kada ste u Puli. Pula je danas jedna od najvažnijih hrvatskih luka i najveći grad Istarske županije i ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma.

image
Rimski amfiteatar u Puli
Spanic

Što posjetiti?

Pula je uistinu grad s mnogo mogućnosti. Dakle, uvijek vam je na usluzi neki od turističkih vodiča koji će vam pokazati osnovne znamenitosti, a ako želite širu sliku, a da ne hodate, preporučujemo obilazak grada u turističkom autobusu sa stajalištem ispred Arene, iz kojeg ćete vidjeti i neke znamenitosti koje vam nisu nadohvat ruke, primjerice Mornaričko groblje na Stoji. Ljubitelji povijesti obavezno moraju posjetiti galeriju Sveta srca na De Villeovu usponu, gdje je uvijek neka zanimljiva izložba, a nakon toga preporučujemo posjet obližnjem kaštelu.

image
Središte Pule
Rocky89

Ako se tijekom obilaska grada želite rashladiti, obavezno posjetite podzemlje pulskog amfiteatra ili Zerostrasse, podzemne tunele ispod staroga grada. U centru, točnije u Prolazu svetog Teodora, nalazi se i muzej maslinova ulja Museum Olei Histriae, gdje možete pogledati izložbu o razvoju maslinarstva u Istri, ali i kušati najbolja svjetska maslinova ulja koja potječu upravo s Poluotoka. Između razgledavanja opustite se u kafićima uz gradsku tržnicu koja je najvibrantniji dio grada do 13 sati.

Gastronomija

Pripremite svoja osjetila jer se u Puli odlično jede i pije. Raznovrsna ponuda jela u restoranima oduševit će svakoga, posebno one koji žele probati prave istarske, riblje specijalitete. Svakako probajte jela od grdobine i brancina, nezaobilazne kvarnerske škampe na buzaru, ali i školjke poput dondole, mušule, kapešante ili kanaštrele, ali i odlične oštrige. Kušajte i srdele na savor, pržene srdele prelivene umakom od ulja, luka, octa i začina.

image
Središte Pule
Aaron007

Tijekom godina na pulsku kuhinju utjecalo je i Austro-Ugarsko Carstvo pa je u Puli jako popularna maneštra, gusta juha od krumpira i graha kojoj se dodaje pešt, odnosno pripravak od slanine i češnjaka. Naći će se i pregršt jela od tjestenine, odnosno istarskih fuži, koje probajte i tartufima po kojima je ovaj poluotok poznat. Tu je i neizostavni istarski pršut, nakon čega najbolje sjedne kapljica dobrog, kvalitetnog vina kojeg u Istri ne manjka. Kada ste u Puli, kušajte domaću malvaziju ili teran koje su najpoznatije sorte ovog kraja. No, istarski kraj poznat je po odličnim vinima pa možete probati i chardonnay, sivi i bijeli pinot, merlot, cabernet sauvignon, a za desert uz kroštule probajte i istarski muškat.

Rijeka: Grad tolerancije i kulture svakoga dočekuje otvorenih ruku i srca

O Rijeci

Grad koji teče Europska je prijestolnica kulture. Tu je titulu Rijeka doista i zaslužila. Rijeka je uvijek bila sinonim za kulturu i toleranciju te je posjet ovom gradu koji se smjestio u kvarnerskom zaljevu obavezan. Iako važna luka, centar brodogradnje i grad na moru, Rijeka je mnogo više od toga. Položaj Rijeke gotovo je idealan - sa sjevera je grle Risnjak, Učka i cijeli Gorski kotar je nadohvat ruke, ispred nje se prostiru najljepši otoci kvarnerskog arhipelaga, a njezini su susjedi slikovita mjesta puna povijesti.

image
Trsatska gradina
HTZ

Rijetko koje mjesto na obali se može pohvaliti time da ima i skijalište. Platak, riječko izletište i jedino skijalište u blizini, s kojega se, na visini od 1363 metra, vidi more u neposrednoj je blizini grada, a Park prirode Učka i Nacionalni park Risnjak od Rijeke su udaljeni samo pola sata vožnje i pravi su planinarski raj. U Rijeci se tijekom veljače održava jedna od najvećih karnevalskih povorki u Europi i svijetu u kojoj sudjeluje stotinu tisuća ljudi.

Što posjetiti?

Istraživanje grada počnite na Korzu, najprostranijoj gradskoj šetnici s koje ćete lako obići povijesnu, kulturnu i industrijsku baštinu koju se isplati vidjeti u ovom Rječinom podijeljenom gradu. Što se tiče “sightseeinga”, Trsatska gradina nezaobilazna je lokacija, a lukobran Molo longo idealna je šetnica koja otvara Rijeku iz sasvim drugačije, morske perspektive. Lijepa šetnja uz more može se realizirati i na potezu od Kantride preko Bivija skroz do Preluka, gdje je “granica” s Opatijom.

image
Riječka tržnica
HTZ

Posjet glavnoj riječkoj tržnici, posebice ribarnici, nešto je što se ne bi trebalo propustiti, jer radi se o kulturnoj znamenitosti koja je u svakodnevnoj funkciji. Prilika za dobru zabavu su kuglanje ili carting u Tower centru, a jedna od riječkih zanimljivosti je i Astronomski centar na Svetom Križu, s “pripadajućom” šetnicom oko cijelog brda. Tunel, koji počinje kod katedrale Svetog Vida, a izlazi na Dolcu, prolazeći ispod gradskih ulica, prilika je za upoznavanje talijanske fortifikacije iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

Trsat

Kršćanskim je vjernicima Trsat najpoznatiji po Svetištu Majke Božje Trsatske uz čiji se nastanak također vezuje legenda. Prema predanju, naime, 10. svibnja 1291. na mjestu današnjeg svetišta ukazala se Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je prenijeli anđeli, ondje se zadržala do 10. prosinca 1294. kada se na isti način seli u Loreto gdje se i danas nalazi, a krčki knez Nikola I. Frankopan na njezinu je mjestu na Trsatu sagradio prvu malu crkvu. No Trsat je, osim po svetištu, jednom od najljepših groblja u Hrvatskoj i čarobnim parkovima, poznat i kao mjesto s kojeg puca najljepši pogled na Kvarnerski zaljev. Taj je pogled nekoć, prije svega, bio zaštitnički pa se Trsatski kaštel spominje već 799., a još je od prapovijesti služio kao promatračnica.

U srednjem su ga vijeku preuzeli Frankopani, tada još samo knezovi krčki, a svoj je konačni današnji izgled dobio nakon što Frankopanima opsjednuti Laval Nugent 1826. kupuje razvaline njihova kaštela i obnavlja ga, a ondje uređuje i svoj mauzolej “Mir junaka”. Kaštel, s vremenom u narodu sve poznatiji kao Trsatska gradina, danas ima kulturno-umjetničku funkciju kao poprište sve brojnijih i važnijih kulturnih događanja, a u prekrasnom pogledu sa 138 metara visokog vidikovca, uz toplo ili hladno piće, mogu uživati svi njegovi posjetitelji.

HNK Ivana pl. Zajca

Gradnja današnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca počinje 1884., nakon što se pokazuje da staro Adamićevo kazalište (današnja Palazzo Modello) ne može udovoljiti potrebama rastućega grada. U temelje je ukopano 2000 kolaca, željezo za unutarnju konstrukciju i kupolu zgrade dopremljeno je čak iz Engleske, a slikarska radionica braće Ernesta i Gustava Klimta je alegorijama na operete, ples, ljubav te koncerte religiozne i vojne glazbe oslikala strop.

image
Riječki karneval
HTZ

Pri gradnji kazališta bečka je tvrtka Kremenzky električnom energijom osvijetlila zgradu u gradu bez struje, a njezina pozornica i danas služi kao mjesto prosvjećivanja i ne uvijek nužno mirnog dijaloga. Danas je HNK Ivana pl. Zajca dom zanimljivih predstava te je jedna od prepoznatljivijih riječkih građevina. Ako ste u Rijeci, pogledajte raspored kazališta i pogledajte predstavu na repertoaru jer je doživljaj nevjerojatan.

Osijek: Prošećite obalom Drave i otkrijte slavonski biser duge povijesti i tradicije

O Osijeku

Grad koji je imao prvi električni tramvaj u jugoistočnoj Europi (1884.), prve ilustrirane novine u Hrvatskoj, u kojem je najstarija hrvatska tvornica piva - Osječka pivovara (1697.), najstarije sportsko društvo u Hrvatskoj - Građansko streljačko društvo Osijek 1847., najstarije gimnastičko društvo u Hrvatskoj - GD Osijek Žito (1865.), ovdje je i kolijevka hrvatskog rukometa (hazene). Tu su se školovali nobelovci - Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, tu je i treće sveučilište u Hrvatskoj, a iz Osijeka je potekao i jedan od najpoznatijih Hrvata u svijetu i ponajbolji hrvatski nogometaš svih vremena Davor Šuker. To je Osijek, najveći grad istočne Hrvatske, grad s dušom, grad u kojem ćete se ugodno osjećati.

image
Osijek, glavni trg
Xbrchx

Što posjetiti?

Površinom najveći zoološki vrt u Hrvatskoj osnovan je još 1955. godine. Smješten na lijevoj obali Drave, pruža savršenu lokaciju za odmak od gradske vreve i užurbanosti, gdje ćete naći 650 jedinki životinja. Dodatna atrakcija je i prijevoz kompom koja posjetitelje besplatno vozi s jedne na drugu obalu Drave kod ZOO vrta.

Nemojte propustiti šetnju centrom i obalom Drave te obavezno pogledajte osječku katedralu koja je, prema inicijativi biskupa Josipa Jurja Strossmayera, građena još 1894. godine. Crkva sv. Petra i Pavla ujedno je i konkatedrala Đakovačko-osječke nadbiskupije. Svake prve subote u mjesecu središnji trg u Tvrđi već je 14 godina mjesto koje pohode ljubitelji starina iz cijele istočne Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Mogu se tu naći fini komadi od starinskog namještaja do kakve antikne sitnice, ali i lokalne gastronomske delicije.

Tvrđa

Najstariji i najvažniji simbol Osijeka koju je 1712. godine, 25 godina od protjerivanja Osmanlija koji su Osijekom vladali 161 godinu, uz desnu obalu Drave počela graditi tadašnja austrijska vlast i za deset godina zgotovila današnji kulturni spomenik nulte kategorije, koji se nalazi na pristupnom popisu UNESCO-a i u kojem su nakon višegodišnjeg čekanja na obnovu napokon počeli opsežni radovi.

image
Osijek, Tvrđa
Zdravko Troha

Primarna namjena Tvrđe kao vojne tvrđave kroz stoljeća se mijenjala u skladu s društvenim i drugim promjenama, pa je ova stara dama i svojevrsni “grad u gradu” danas primarno ogledalo osječke mladosti. U njoj su se smjestili neki od fakulteta, pa i sam rektorat Sveučilišta J. J. Strossmayera, srednje škole i gimnazije. U Tvrđi je i sjedište Gradske uprave, ali i Muzej Slavonije, Glazbena škola, kao i Franjevački samostan, a uskoro će svoja vrata otvoriti i hostel Stara pekara. U godinama koje slijede Tvrđa bi, nakon obnove i uspostave novih sadržaja, trebala postati prava turistička meka istočne Hrvatske.

image
Osijek i rijeka Drava
Zdravko Troha

Europska avenija

U Ulici Europske avenije smjestio se jedan od najljepših secesijskih nizova u Europi, sačinjen od veličanstvenih gradskih palača, koje se posljednjih godina temeljito obnavljaju, čime im se vraća stari sjaj i dodatno uljepšava osječka razglednica. Riječ je o potezu od Ulice Stjepana Radića do Ulice kneza Trpimira . U prekrasnoj aveniji smjestila se i grada Gillming-Hengl, izgrađena još 1906. godine, u kojoj danas Gradska i sveučilišna knjižnica, Palača Neumann, u kojoj je danas Muzej likovnih umjetnosti te Palača Kraljevskog sudbenog stola u Osijeku, izgrađena 1898. godine u kojoj danas djelujue općinski i županijski sud u Osijeku.

image
Europska avenija u Osijeku
Marko Miscevic/Cropix

Karlovac: Grad na četiri rijeke oduševit će svakog gosta

O Karlovcu

Prva asocijacija na Karlovac je grad na četiri rijeke. I to je zaista tako. Četiri rijeke koje prolaze kroz grad - Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra - oblikovale su ga i Karlovac ne bi bio ovakav kakav jest da one ne teku kroz njega. Osim što se na sve četiri rijeke možete okupati i prošetati, preko njih vode prekrasni mostovi, a svaka rijeka ima svoju boju. Karlovčani su iznimno ponosni na svoje rijeke. Svaka od njih je posebna, a kaže se da svaki Karlovčanin ima svoju miljenicu. Prošetajte gradom, upoznajte sve četiri rijeke i pronađite svoju miljenicu.

image
Središte Karlovca
Dreamer4787

Što vidjeti?

Tri su lokacije koje obavezno morate posjetiti: stara gradina Dubovac s vidikovcem i prekrasnim pogledom na grad, slatkovodni akvarij Aquatika na desnoj obali Korane te Muzej Domovinskog rata Turanj-Karlovac na južnom ulazu u grad, naslonjen na samu cestu D-1. Osim glavnih karlovačkih atrakcija, posjetite i Franjevački muzej Karlovac koji čine franjevački samostan i crkva, prošetajte gradskim parkovima i perivojima, a nikako nemojte propustiti posjet Zvijezdi, najstarijem dijelu grada. Zvijezda je sam centar grada i hodajući kroz te ulice, upoznat ćete Karlovac.

image
Restoran Kaštel u starom gradu Dubovac
Robert Fajt/Cropix

Unutar Zvijezde nalazi se Gradski muzej koji je još jedna od lokacija koju morate posjetiti. Dok hodate ulicama Zvijezde, orijentirajte se po prekrasnom baroknom zvoniku crkve Presvetog Trojstva. No, još se jedan zvonik nalazi u samom centru grada, onaj crkve Svetog Nikole na Trgu bana Josipa Jelačića. Ako želite upoznati grad kao lokalac, obiđite gradsku tržnicu i obavezno prošetajte Radićevom ulicom koja je definitivno žila kucavica Karlovca.

Kupališta?

Foginovo kupalište na Korani gotovo u središtu Karlovca jedno je od najljepših riječnih kupališta u Hrvatskoj. Sa svojim sadržajima zasigurno može stati uz bok bilo kojem kupalištu na Jadranu - uz napomenu da je ovdje u potpunosti besplatno korištenje vodenih napuhanaca, tuševa i sportskih poligona, za što ćete na moru potrošiti malo bogatstvo. Za ostala kupališta valja potegnuti na periferiju ili izvan grada, a u tom slučaju toplo preporučujemo odlazak do samo deset kilometara udaljene Duge Rese gdje vas čeka mrežnička rivijera te se u uzvodnih 20-ak kilometara jedne od najljepših hrvatskih rijeka naslagalo barem deset sjajnih lokacija s vrlo dobrom ugostiteljskom ponudom.

image
Foginovo kupalište u Karlovcu na rijeci Korani
Tomislav Kristo/Cropix

Aktivni odmor

Odmor u Karlovcu možete ispuniti plivanjem i veslanjem na rijekama te trčanjem i vježbanjem na obalama. Biciklističke rute gotovo su jednako atraktivne kao i šetnice gradskim parkovima koje će vas dovesti do obale Korane i tri mosta u samo petstotinjak metara, među kojima je jedan stari i drveni, a jedan atraktivni pontonski. Kroz sam grad prolaze dvije glavne državne cikloturističke rute - od granice Slovenije do Plitvičkih jezera te od Bosiljeva do Zagreba - pa se oni s boljom kondicijom mogu okušati i u tom pothvatu. U Karlovcu možete unajmiti bicikle na nekoliko lokacija.

Lokacije za fotografiranje

Kako biste snimili najbolje fotografije za uspomenu, obavezno posjetite ove tri lokacije. Najbolje mjesto za fotografiranje je drveni most na Korani. Taj je most možda i najfotografiraniji u cijelom gradu, a najbolje ćete ga “uhvatiti” iz Vrbanićeva perivoja. Još je jedno mjesto na Korani savršeno za fotografiranje, a to je plato iznad turbine na Korani. Nezaobilazno je i fotografiranje ispred Aquatike. Osim same Aquatike, s ovog mjesta možete “uhvatiti” popularno Foginovo kupalište i rijeku, koje je nezaobilazni dio grada.

Gastronomija

U Karlovcu ćete pronaći ono najbolje iz Hrvatske: restorane koji nude nacionalna jela - od slavonskog fišpaprikaša preko zagorske purice do dalmatinskih riba, restorane internacionalne kuhinje, ali i brojne popularne fast foodove za one koji nemaju vremena za sjedenje u restoranu. Doći u Karlovac i ne popiti pivo nije opcija. Karlovac ima dugu pivsku tradiciju, čak i franjevci sami rade svoje pivo. U tijeku je i manifestacija Na pivo u Karlovac, koja traje do 4. rujna, pa najbolja domaća i strana piva možete probati u kafićima i barovima, a restorani će pripremati menije s pivskom aromom.

image
Tradicionalna štrudla
Sandra Simunovic/Cropix

Smještaj

Prije samo 25 godina u Karlovcu nije postojao doslovno nijedan krevet za noćenje, čemu su umnogome pridonijela ratna zbivanja. No, u međuvremenu se dogodio pravi bum pa će vam internetske tražilice danas ponuditi gotovo 80 prenoćišta. Toplo preporučujemo i mnoge manje smještaje jer nekadašnji brojni “cimerfraj” apartmani više nisu samo mjesta na kojima se može prenoćiti, nego se s njima može računati na kvalitetan odmor u gradu na četiri rijeke.

Varaždin: Barokni grad stvoren za istraživanje

O Varaždinu

Oko 60 kilometara od Zagreba smjestio se Barokni grad. Nosi još brojne druge nazive, kao što su Grad cvijeća i Mali Beč, a može se pohvaliti i titulom nekadašnjeg glavnog grada Hrvatske. Varaždin je poseban po svojim parkovima i šetalištima koja su skladno uklopljena u arhitekturne slojeve povijesti. Zahvaljujući tim zelenim kontinentima utkanima u gradsku geografiju, ljeto u Varaždinu svježe je i prozračno. U takvoj atmosferi vlada i pregršt kulturnog i glazbenog sadržaja, a jedna od najpoznatijih manifestacija je Špancirfest koji je, u malo drugačijem izdanju nego prošlih godina, završio 30. kolovoza. Varaždin je mjesto prepuno palača i muzeja, a posebno je prepoznatljiv po svom Starom gradu, dvorcu okruženom zidinama koji će vas vratiti u povijest. Nekadašnji glavni grad Hrvatske izgubio je tu titulu nakon velikog požara, o kojemu više možete saznati u Muzeju vatrogastva, a tu su i ostali popularni muzeji poput Muzeja anđela te muzejske zbirke oldtimera i stare tehnike.

image
Panorama Varaždina
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Što vidjeti?

Varaždinski plac, odnosno gradska tržnica mjesto je koje morate posjetiti ako želite upoznati pravi Varaždin. Na tržnici možete pronaći i prave domaće proizvode koji su istaknuti oznakom “Proizvedeno u Varaždinu”. Osim varaždinskog placa, još je jedan sajam u gradu koji ne smijete propustiti - Trg tradicijskih obrta. Na najmanjem gradskom trgu mogu se pronaći ručno rađeni predmeti varaždinskih obrtnika koje možete ponijeti kao uspomenu. Barokni grad možete upoznati i kroz Priče varaždinskih dvorišta. Riječ je o najljepšim gradskim dvorištima u koja možete slobodno ući i razgledati, ovisno o radnom vremenu koje možete saznati u Turističkoj zajednici grada Varaždina. Jeste li znali da Varaždin više od dva stoljeća čuva Varaždinska građanska garda? Ako niste znali, do 15. listopada svake subote od 11 do 12 sati ispred Gradske vijećnice možete upoznati Purgare, članove povijesne postrojbe Grada Varaždina - Varaždinska građanska garda, koji izvode ceremonijalnu izmjenu gradske straže.

image
Špancirfest u Varaždinu
Deymos

Gastronomija

Varaždin je definitivno grad koji može zadovoljiti raznolike gastrokriterije. Na varaždinsku kuhinju uvelike je utjecala Austro-Ugarska Monarhija, a Varaždinci se diče izradom varaždinskih klipića, mlinaca, štrukli i zlevanki koje morate probati kada posjetite taj grad. Također, nemojte zaobići ni jela od divljači koja su sastavni dio jelovnika varaždinskih restorana. Svakako ostavite mjesta i za domaće kolače od dizanog tijesta. Tradicija ispijanja kave duga je u Varaždinu pa u njoj možete uživati u brojnim kavanama i kafićima, ali ne propustite ni kušati neke od autohtonih sorta vina iz varaždinske okolice.

Zadar: Grad podno Velebita za savršen spoj aktivnog i opuštenog odmora

O Zadru

Grad podno Velebita u sjevernoj Dalmaciji od davnina privlači strane i domaće goste. Odlično povezan s ostatkom Hrvatske, Zadar je grad koji je uvijek živ. Grad bogate povijesti, jedan od gospodarski najrazvijenijih gradova, Zadar je također jedna od najprometnijih luka u Hrvatskoj. Povezuje otoke zadarskog arhipelaga - Kornate, Dugi Otok, Ugljan, Pag, Pašman te Molat, Olib, Silbu, Zverinac, Ravu, Iž, Sestrunj, Rivanj, Ist, Ošljak i Premudu.

image
Zadar, crkva Sv. Donata
Luka Gerlanc/Cropix

Što vidjeti?

Obavezno prošetajte ulicama Zadra, posebno Kalelargom, koja je ujedno i najpoznatija ulica u gradu i vodi do Foruma. Forum je smješten ispod temelja crkve sv. Donata, a potječe još iz 1. st. prije Krista. Uz Forum, iz rimskog doba su sačuvani i ostaci Gradskih zidina. Iz tog doba datiraju Kopnena vrata Michelea Sanmichelija iz 1543. te Morska vrata iz 1973. godine. Zadarske gradske zidine od 2017. godine nalaze se na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Crkva sv. Donata ujedno je i najprepoznatljivija razglednica iz Zadra. Ta je crkva i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog srednjeg vijeka, potječe iz 9. stoljeća, a ima vrlo zanimljiv, valjasti oblik te je 27 metara visoka i 22 metara široka. Obavezno posjetite i katedralu sv. Stošije zanimljive arhitekture s prekrasnim zvonikom koji dominira gradom.

image
Pozdrav suncu i Morske orgulje
Luka Gerlanc/Cropix

Pozdrav suncu i Morske orgulje

Posljednjih godina glavne zadarske atrakcije su Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Morske orgulje nalaze se na zadarskoj rivi, a izvedene su prema projektu arhitekta Nikole Bašića. Riječ je o nizu stepenica koje se protežu na 70-ak metara obale, ispod kojih su ugrađene cijevi na koje su postavljeni labiumi, odnosno zviždaljke koje sviraju čak sedam akorda. Orgulje u suradnji s morem proizvode nevjerojatnu melodiju koju morate čuti kada dođete u Zadar. Nedaleko od orgulja nalazi se instalacija Pozdrav Suncu koja je napravljena od staklenih ploča u obliku kruga. Ploče preko dana upijaju sunčevu energiju, a navečer rade nevjerojatnu svjetlost.

image
Zadarska riva
Luka Gerlanc/Cropix

Netaknuta priroda

Na zadarskom području nalaze se čak tri parka prirode - Telašćica, Vransko jezero i Velebit, te dva nacionalna parka - NP Kornati i NP Paklenica. Svi parkovi se nalaze na manje od sat vremena vožnje od Zadra, a preporuka je, ako ste u mogućnosti, da ih posjetite sve. Kornatski arhipelag najbolje je upoznati brodom, dok u ostale parkove možete doći automobilom i posjetiti ih pješice.

Šibenik: Posjetite jedan od najstarijih i najljepših gradova na Jadranu

O Šibeniku

Šibenik je tijekom povijesti bio jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj. Na rijeci Krki 1895. izgrađena je prva hidroelektrana u Europi, druga u svijetu, pa je Šibenik tako bio prvi grad u svijetu s izmjeničnom električnom strujom te nosi titulu prvog grada u Hrvatskoj koji je imao javnu rasvjetu. Vrlo impresivno. Šibenik je jedan od najstarijih gradova na jadranskoj obali, a danas je kulturno i gospodarsko središte Šibensko-kninske županije. Šibenik je i grad velikog Dražena Petrovića te je poznat i kao grad sporta. Smješten je u razvedenom zaljevu u koji utječe rijeka Krka i jedan je od najljepših jadranskih gradova.

image
Šibenska katedrala
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Što vidjeti?

Katedrala sv. Jakova središnja je građevina u gradu. Jedna je od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja koje datira iz 15. i 16. stoljeća te je 2000. uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine. Graditelji katedrale bili su Nikola Firentinac i Juraj Dalmatinac, čiji se spomenik nalazi pokraj katedrale. Osim katedrale, još se jedna građevina nalazi na UNESCO-voj listi, tvrđava sv. Nikole. Riječ je o renesansnoj građevini venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva, a gradnja je započela 1540. godine prema projektu arhitekta Gian Girolama Sanmichelija. Nezaobilazna je i tvrđava sv. Mihovila, koja je obnovljena 2014. godine te se s nje pruža prekrasan pogled na Šibenik i šibenski arhipelag. Posjetite i tvrđavu Barone, Kneževu palaču u kojoj se smjestio Muzej grada Šibenika te tvrđavu i spomen-park Šubićevac.

image
Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt Sv. Lovre
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Plaže

Šibenik je dobro poznat po svojim plažama. Najpoznatija gradska plaža je Jadrija, a s plaže Banj se pruža prekrasan pogled na stari grad. Od poznatih plaža nikako nemojte zaobići plažu Rezalište koja se nalazi u Brodarici, a popularna je i plaža Martinska koja se nalazi na poluotoku nasuprot stare gradske jezgre. Najljepša plaža je ona u Solarisu. Pješčana plaža tirkiznog mora privlači posjetitelje iz ostalih mjesta na Jadranu te je odlična za cjelodnevni odmor, pogotovo za obitelji s malom djecom.

Rijeka Krka

Rijeka Krka oblikovala je područje oko Šibenika te je Nacionalni park Krka obavezno izletište za sve koji posjete Šibenik. Tok rijeke Krke od Knina do Skradina proglašen je nacionalnim parkom. Na rijeci Krki nalazi se čak sedam slapišta koji su prekrasan prirodni fenomen.

Specijalno izdanje Like! putovanja preuzmite OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:52