PRVI PLAN ZA SPAS SEZONE

Vraćaju se avioprijevoznici, dogovoren zračni most, za kruzere se sprema poseban režim

 Zvonimir Barisin/Cropix
Ovisno o situaciji, s ‘bubble‘ grupama bismo krenuli od ožujka, kaže gradonačelnik Dubrovnika Franković

S obzirom na napore koje su u procjepljivanje svojih stanovnika uložile Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, ne treba čuditi što su europske zemlje ovisne o turizmu među prvima počele pikirati upravo na ta tržišta za koja vjeruju da bi, logično, među prvima mogla početi slati putnike.

Najdalje je otišla Grčka, destinacija koja je i inače ovisna o Britancima, koja je posljednjih dana počela najavljivati da je spremna ukinuti karantenu za sve turiste koji prilikom ulaska u zemlju mogu dokazati da su imuni na koronavirus. Prema trenutačnim grčkim najavama, karantenu za Britance spremni su ukinuti početkom svibnja, a grčka je vlada uvjerena kako će im procijepljenost upravo britanskog tržišta spasiti sezonu 2021., nakon što su prošloga ljeta prilično stradali.

Važna tržišta

Ipak, izgledno je da će svoj dio britanskih, ali i američkih putnika pokušati ugrabiti i druge mediteranske destinacije, među kojima i Dubrovnik koji se svim silama, nakon neuspješne 2020., bori spasiti ljeto 2021.

Štoviše, dubrovački gradonačelnik Mato Franković kaže kako je za Dubrovnik važno i tržište Izraela, također s visokom stopom procijepljenosti, koje je među posljednjima ukinulo avionske linije za Dubrovnik.

Više se nada polaže u Britance i Amerikance pa je Dubrovnik već dobio potvrdu da će ovu sezonu prema gradu letjeti EasyJet, British Airways i Jet2Com, a linija Philadelphia - Dubrovnik, koja je imala nesreću prometovati samo jednu sezonu, sasvim sigurno još neće biti obnovljena ove godine.

Velik interes

"S Britancima smo sve dogovorili, iako je trenutačno stvar na čekanju dok se putovanja i formalno-pravno ne obnove, a dogovor imamo i s britanskim TUI-jem koji će putnike u Dubrovnik dovoditi vlastitim zrakoplovima. Planiramo jak marketing na britanskom tržištu, ali čekamo pravi trenutak jer je to prerano činiti dok smo u lockdownu. Zasad računamo na kraj lipnja odnosno početak srpnja, a istraživanja tržišta pokazuju velik interes putnika", rekao je Franković i dodao kako su prvi poslovi s američkim tržištem već ugovoreni.

Naime, švicarska kruzer kompanija Viking Cruises organizirat će zračne mostove prema Dubrovniku kojima bi u grad dovodila američke turiste, odakle će se ukrcavati u kruzere i ploviti prema Splitu, Šibeniku, Zadru te natrag za Dubrovnik.

Tvrtka je, kaže Franković, izradila stroge zdravstvene protokole koje je već predstavila Nacionalnom stožeru i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a koji podrazumijevaju PCR testiranje putnika prije ulaska u avion, novo testiranje prije ulaska na kruzer u Dubrovniku te potom svakodnevno testiranje tijekom putovanja.

Putnici bi se dio putovanja zadržavali i u Dubrovniku, no radit će se o takozvanim bubble grupama koje neće moći slobodno razgledavati grad niti se miješati s Dubrovčanima i domaćim turistima, nego će imati organizirane zasebne posjete muzejima i ostalim kulturnim i drugim institucijama.

"Mi smo s tim grupama već planirali krenuti od veljače, no zbog situacije s virusom sve smo odgodili za ožujak pa ćemo vidjeti kakva će biti situacija", objasnio je Franković. Napomenuo je kako bi dolazak Viking Cruisesa bio veliki pomak s obzirom na to da je u Hrvatskoj već šest mjeseci na snazi zabrana uplovljavanja kruzera.

Osim za Dubrovnik, američki i britanski turisti važni su i za Split, no u načelu će Hrvatska i ove godine pokušati iskoristiti status autodestinacije, što znači oslanjanje na Nijemce, Slovence, Austrijance, Talijane, Poljake, Čehe i ostale.

Ministarstvo turizma detaljno prati epidemiološku situaciju na našim najjačim emitivnim tržištima i ona se zasad čini dobrom, no od sugovornika doznajemo kako će za organizaciju ljetne sezone trebati pričekati kakav će stav po pitanju prelaska granica zauzeti EU.

Oprezno otvaranje

"Računamo da će se to na razini Unije ujednačiti kako ne bismo i ove sezone imali situaciju kakvu su nam lani napravili Nizozemci kad su usred srpnja odlučili staviti Hrvatsku na narančastu listu. Vidimo sada da Danci najavljuju covid-putovnice, no ide se u smjeru da se to regulira na razini cijele zajednice kako ne bi bilo odskakanja. Naravno, to onda znači da će se tih pravila trebati pridržavati i Grci", kaže naš izvor.

U međuvremenu iz Nacionalnog stožera stižu najave politike lokalnog popuštanja mjera u Hrvatskoj, što bi omogućilo da se u relaksaciju ide postupno i time minimalno ugrozi turistička sezona kojoj je očito sve podređeno.

Oprezno otvaranje tako bi se moglo pokrenuti prije početka ljeta, i to samo u županijama koje bi imale dobru epidemiološku situaciju, no na značajniji priljev turista, za što je trenutak za potpuno otvaranje, ne računa se prije početka lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:35