SPAS ZA AGENCIJE

Za skijanje interes veći od očekivanog: Kupcima se jamči povrat novca, evo što moraju napraviti

Ilustracija
 Adie Bush/Cultura Rf/Profimedia
Alati u privlačenju putnika bit će popusti, ali i jamstva da putnici putovanja uz pravo povrata novca mogu otkazivati i do dan prije puta

Koliko su domaće turističke agencije ove godine zbog pandemije koronavirusa izgubile na ljetnim putovanjima, toliko računaju na skijanje: većina njih, doznajemo, usprkos postojanju ograničenja prema većini popularnih skijaških destinacija, ipak su pripremile kataloge i ponudu aranžmana, a sudeći prema interesu putnika, nešto skijanja ove bi se godine trebalo realizirati.

Glavni alati u privlačenju što većeg broja putnika bit će popusti, ali i jamstva da putnici, u slučaju da se pandemija razmaše, putovanja uz pravo povrata novca mogu otkazivati i do dan prije puta.

"Katalog smo pripremili još u lipnju, a interesa ima dosta iako je prodaja, naravno, u usporedbi s prijašnjim godinama slabija. Naša je pretpostavka da će se rezervacije koje su dosad obično stizale do kraja rujna prebaciti za kraj listopada kad ćemo imati malo bolju sliku o bookingu", pojasnio je voditelj online prodaje u Unilineu Siniša Miljević.

Otkazivanje u zadnji tren

Za putnike koji se na skijanje ove godine odluče ići preko te agencije osigurana je mogućnost doplate takozvanog ski fun jamstva koje, pojašnjava voditelj Siniša Miljević, garantira povrat novca u slučajevima proglašenja epidemije u matičnoj ili odredišnoj zemlji te svrstavanja destinacije na listu crvenih zemalja iz kojih putnici moraju u karantenu, imati svježi negativni test na covid-19 i slično, i to povrat koji se isplaćuje u roku od 15 dana od dana otkaza, a koji najkasnije može biti najavljen dan prije datuma putovanja.

I agencija Palma pobrinula se skijašima ove godine osigurati skijanje bez straha da će, u slučaju zatvaranja granica, ostati bez uplaćenog novca.

"Osigurali smo s našim partnerima posebne uvjete koji u slučaju zatvaranja granica ili stavljanja destinacija na crvenu listu garantiraju povrat novca u roku od 14 dana od dana otkaza putovanja. Putovanje je moguće otkazati najkasnije tri dana prije puta, a putnicima se vraća oko 95 posto iznosa obzirom agencija zadržava iznos administrativnih troškova", pojasnio je direktor Palma travel Robert Petrinović.

Petrinović pojašnjava kako je interes putnika dosta velik, iako je realizacija slabija, a najviše zanimanja ima prema rezervaciji privatnih apartmana ili zasebnih kuća i vila gdje gosti mogu boraviti u društvu obitelji, bez previše socijalnih kontakata.

Posebni protokoli

"Dosta ih također zanima kakvi će biti uvjeti na gondolama, hoće li ovdje vrijediti kakva ograničenja te hoće li se uvoditi neki posebni protokoli", otkriva nam Petrinović.

Prema procjeni direktora Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislava Faina, domaćim agencijama u normalnim okolnostima realizacija zimskog programa, dakle skijaških i adventskih putovanja, čini oko pet posto ukupnih prihoda, no izgledno je da bi udio zimskih aranžmana ove godine mogao biti i znatno veći obzirom su članice UHPA-e do kraja kolovoza imale pad prihoda od čak 81 posto te do zime izgubile oko 1,9 milijardu kuna.

"Sve su agencije pripremile kataloge za skijanje što pokazuje da itekako računamo na ovaj segment poslovanja, a pozitivno je i to što smo s dobavljačima uspjeli isposlovati mogućnost povratka novca što se unosi u ugovore i čime je cijela stvar za putnike sigurnija.

Olakotna okolnost kod skijaških aranžmana jest ta da 99 posto putnika putuje osobnim automobilom te odsjeda u privatnim apartmanima, što je svakako sigurnije", napomenuo je Fain. Problem za agencije trenutno je ipak činjenica da većina destinacija u koje se putuje radi skijanja imaju ograničenja za ulazak u zemlju. No Fain napominje kako agencije računaju da će se ova stvar riješiti na razini Europske unije. "O ovome se puno razgovara i pregovara, zadnji sastanak na tu temu bio je prošlog tjedna gdje je dogovoreno kako će se za zimu vjerojatno pripremati posebni protokoli, a sve kako bi se omogućio određeni protok na granicama.

Razgovara se o mogućnosti obveznih testova prije ulazaka u zemlje, no treba vidjeti što će biti konačna odluka", rekao nam je Fain.

Epidemiološka situacija

Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija (ECTAA) upozorilo je ovih dana Europsku Komisiju i na činjenicu da je što prije potrebno donijeti zajedničke preporuke za koordinaciju ograničenja putovanja s obzirom da postojeće, koje se donose neovisno od države do države, čine štetu za europsko gospodarstvo.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hvatskoj gospodraskoj komori Boris Žgomba napomenuo je kako će brzina ovogodišnjeg bookinga skijaških aranžmana u agencijama prije svega ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Dodao je kako nam u prilog ne idu izmjene s trajanjem školskih praznika koji su ove godine u siječnju skraćeni te više ne zahvaćaju onaj klasični skijaši tjedan.

Koliko je ukupna vrijednost skijaških aranžmana koje tijekom godine organiziraju domaće agencije nije poznato, ali pretpostavka je da su brojke od 230 tisuća skijaša, koji navodno odlaze na skijanje u sezoni, ipak preuveličane.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvati svake godine u inozemstvu naprave 8,7 milijuna noćenja, od čega na Sloveniju, Austriju i Italiju, kao najčešće skijaške destinacije, otpada 427 tisuća noćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:38