ČAROBNA ISTRA

Zabavna povijest, bajke i legende iz istarske škrinjice

Pazin u Istri
 Julien Duval/TZ Istre
Da povijest ne mora biti tek dosadan niz godina i činjenica, doznali smo u našim bezbrižnim šetnjama kroz Istru

Da povijest ne mora biti tek dosadan niz godina i činjenica, doznali smo u našim bezbrižnim šetnjama kroz Istru!

Na autentičnoj povijesnoj lokaciji u Medulinu posjetitelji mogu kroz Rimsku šetnju na poluotoku Vižula (09.09.) doznati zanimljive činjenice o životu Rimljana u jednom od najstarijih ljetnikovaca Rimskog Carstva, nekadašnjoj vili s predivnim mozaicima, ili pak sudjelovati u pravoj drami o Crispu (19.08.), rimskom ratniku i sinu Konstantina Velikog u čiji život se uplela njegova zla maćeha Fausta. A uz antičku dramu ili šetnju, u ovom Arheološkom parku na otvorenom svi će jednako uživati i u jedinstvenom zalasku sunca na jugu Istre.

image
Rimska šetnja Vižulom
Istra In Spirit/TZ Istre

Dvigrad, uz impozantne ostatke dva gradića poharane ratovima i kugom i odista burnu prošlost, pod svojim imenom krije i brojne legende, dio kojih je inspiracija za šetnju ovim 'gradom duhova' (20.08.).

image
Dvigrad u Istri
Igor Zirojević/TZ Istre

U pohode Pazinu možete 25.08. Fascinantna slika njegovog Kaštela smještenog iznad 130 metara dubokog ponora u kojem rijeka Pazinčica utječe u Pazinsku jamu inspirirala je i poznatog francuskog pisca Julesa Vernea da dio radnje svog romana 'Mathias Sandorf' iz 1885. godine smjesti upravo u ovaj ambijent!

image
Pazin u Istri
Julien Duval/TZ Istre

Prošetate li gradićem čije slike svakodnevno obilaze svijet, ne propustite ovjekovječiti svoju šetnju zidinama - jamčimo vam značajan broj likeova! Doživjeti Motovun u pratnji mletačkog podestata Marca moguće je 16.08., 30.08. i 13.09. Ovaj srednjovjekovni dragulj iznimno bogate povijesti s najočuvanijim fortifikacijskim sustavom u Istri, današnju vizuru duguje Mletačkoj Republici koja je ovdje vladala više od 500 godina.

image
Motovun u Istri
TZ Istre

Šetnja čarobnim Balama (18.08./25.08.) nudi povratak u doba Mlečana u period 15. stoljeća kad je na snazi bio venecijanski statut. Uz priče iz svakodnevnog života ondašnjih stanovnika i zanimljivosti vezane uz Bale, program Istra Inspirit vodi posjetitelje uskim uličicama gradića koje odišu posebnom atmosferom, oživljavajući povijesne crtice i zanimljivosti iz prošlih vremena.

image
Šetnja čarobnim Balama
Robert Maric/Istra In Spirit/TZ Istre

I Rovinj ima svoju priču kojoj se možete pridružiti svakog utorka sve do 6. listopada, a za ljubitelje pedaliranja tu je i razgledavanje na biciklama!

image
Rovinj u Istri
Ivan Lackovic/klp Photo/TZ Istre

Ako su vas ove priče zainteresirale za posjet. ali nemate vremena ili niste uspjeli rezervirati željeni termin - prošetajte virtualno i pogledajte kako to radi slavni avanturist Casanova! Vjerujemo da će i vas razveseliti njegovo viđenje Vrsara, uz napomenu - samo za odrasle!

image
Vrsar/ Casanova Tour
TZ Istre

Dio istarskih programa je besplatan, ali je najava obavezna. I naravno - izvedbe se realiziraju uz provođenje svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pa molimo da poštujete mjere organizatora.

Detaljne informacije potražite u kalendaru Turističke zajednice Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:58