#HeadOnEastCroatia

Zeleni hedonizam je na istoku!

 Nenad Milić
 

Nakon ovih nezdravih vremena razmišljaš o suživotu s prirodom, pustolovini na dohvat ruke, o neočekivanom putovanju koje počinje iza ugla, o iskustvu za kakvim mnogi tragaju tisućama kilometara i ne uspiju ga naći? Dopusti da te upoznamo s rješenjem svih putoholičarskih nedoumica! Slavonija i Baranja destinacija su koja bi i najtvrđeg Spartanca pretvorila u razigranog hedonista. Stoga put pod noge, smjer ka istoku Hrvatske u susret hedonizmu!

Svega desetak kilometara od Osijeka, na krajnjem jugoistoku Baranje, nalazi se zelena oaza Parka prirode Kopački rit. Poplavne šume, vlažni travnjaci, riječni rukavci, meandri i sprudovi čine splet magičnog područja jedne od posljednjih netaknutih europskih močvara. Ne treba čuditi da je, osim za ljubitelje prirode, Kopački rit i odredište iz snova za sve ljubitelje fotografije. Ukratko, vaša doza antistres terapije vas čeka, dostupna i bez recepta, u neograničenim količinama.

Varja Guttert, Park prirode Kopački rit

Za početak nove turističke sezone u Baranji Kopački rit i Vina Belje pripremili su novu ponudu “2 u 1” koja posjetiteljima omogućuje povoljniju kupnju dvije atraktivne turističke usluge - uživanje u ljepotama Parka prirode i obilasku podruma Belje uz kušanje vina.

Vjeran Vidaković
Park prirode Kopački rit

Ovdje se nalaze neke od posljednjih netaknutih močvara Europe, nepregledna žitna polja, bogati vinogradi te stoljetne hrastove šume. Nizinu Osječko-baranjske županije omeđuju dvije velike panonske rijeke, hirovita Drava i moćni Dunav. Na jugu se ravnica izdiže prema brdima Krndije, Papuka i Dilja, dok se na sjeveru jedva primjetno prelijeva u Erdutski brijeg te Bansko brdo, poznato i kao baranjska „Planina“

Uvjerite se kako nije sve ravno u Slavoniji i Baranji, doživite Planinu sa samo 200 metara nadmorske visine! Početkom svakog godišnjeg doba, održava se “Lessing” - landranje baranjskom Planinom, šetnja surducima, zlatnim poljima, zelenim vinogradima i prtenim putevima koje su stoljećima tabali baranjski vinogradari.

Slavonija i Baranja isprepletene su cestama kojima biciklisti i ciklo-turisti putuju prema omiljenim odredištima: u parkove prirode, izletišta ili na subotnje ručkove na selu, a njima se pridružuje i sve veći broj trkača diljem slavonsko-baranjskih ravnica, brda i dolina.

Jasmin Sadiković, Eko centar Zlatna Greda

Na rubu Kopačkog rita smjestio se i Eko centar Zlatna greda koji posjetiteljima nudi niz sadržaja, poput jahanja, bicikliranja, promatranja ptica i životinja, veslanja. Ovdje se nalazi i adrenalinski park, prvi u istočnoj Hrvatskoj, te vrlo zanimljiva škola u prirodi, posvećena temama bioraznolikosti, ekologije i održivog razvoja.

Marin Topić
Eko centar Zlatna greda

Slavonci i Baranjci su oduvijek živjeli uz plemenite životinje, konje. Nekoć su u seoskim dvorištima živjeli i ratarima pomagali radni konji, a danas se njima bave ljubitelji rekreativnog i sportskog jahanja. Na brojnim seoskim gospodarstvima konji se uzgajaju iz ljubavi. Posjetitelji ih mogu uzjahati ili pak prošetati utabanim šumskim stazama.

Putujete li u srce Slavonije autocestom „Slavonikom“, pred vama će se otvoriti idilični vidici usidreni u ravnicu, nadsvođeni nepreglednim obzorom. Negdje na mističnoj granici ravnice i neba smjestio se i Ivandvor. Ovdje, u pitoresknom krajoliku, galopira krdo lipicanaca, nesputano uživajući u slobodi. Nakon što stasaju, svoju će raskoš pokazati i u obližnjem Đakovu, u velikom manježu Državne ergele, jedne od najstarijih u Europi.

Tomislav Žajdlik - Državna ergela Đakovo

Denis Despot
Državna ergela Đakovo

Budi osoba koja uživa u životnim radostima, prirodnim ljepotama, bogatoj tradiciji i običajima, avanturama pod vedrim nebom, ugodnom razgovoru s domaćinom uz zdravicu, domaću kuhinju i s osmijehom na licu! Budi HEDONIST, kreni prema istoku!

OPG Mario Romulić / #HeadOnEastCroatia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:50