NEZABORAVNA AVANANTURA

Zipline: let iznad najljepših krajeva Hrvatske

Adrenalinski park Zipline Omiš
 Jakov Prkic / Cropix
Hrvatska je mala zemlja za fenomenalan adrenalinski odmor. Poletite pod stručnim vodstvom iznad Plitvica, kanjona Cetine poviše Omiša, gledajte s visine ljepote Istre...

Svaka čast kupanju i sunčanju, ali postoje doživljaji na godišnjem odmoru koje pamtimo i prepričavamo još godinama. Ruku na srce, to su rijetko priče o tome koliko je toplo bilo more. Aktivni odmor sve je važniji dio hrvatske turističke ponude i sadržaja je sve više i iz godine u godinu je sve bolji i raznolikiji. Tako se već neko vrijeme prekrasna hrvatska priroda može razgledati iz zraka, s visine, uz nalet pozitivnog adrenalina. Otkrivamo vam pet uzbudljivih hrvatskih zipline sustava u različitim regijama.

LIKA

Otkako je otvoren prije dvije godine, zipline Pazi medo oduševljava domaće i strane turiste koji ga posjete. Dužinom od 1700 metara i brzinom spuštanja većom od 12 kilometara na sat spada među najduže i najbrže zipline u Europi. Polazna točka nalazi se u mjestu Vrhovine, na zapadnoj granici Nacionalnog parka Plitvička jezera, 20 kilometara od autoceste A1. Blizina Plitvica, Sjevernog Velebita i rijeke Gacke čine ovaj kraj jedinstvenim i zanimljivim i za dulji aktivni odmor!

Vrhovine, 240417.
Zipline je projekt udruge Rudopolje moje smjestenom u blizini Vrhovina. Udruga se bavi adrenalinskim sportovima, a zavrsena je prva staza od predvidjenih tri i najduza je u Evropi (1700 m).
Na fotografiji: Novinar Jutarnjeg Mario Pusic isprobava Zipline.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Rudopolje

Na stranici ziplineplitvice.com rezervirajte željeni termin, dođite na polaznu točku gdje se kupuje karta i gdje možete dobiti sve potrebne informacije i pripremu za spust. Važno je da se prilikom spusta opustite, s rukama uz tijelo, a da na sebi imate zatvorenu obuću (japanske i sandale iz sigurnosnih razloga nisu dopuštene) te da ispraznite džepove. Prepustite se timu koji vodi zipline, slijedite njihove upute, a onda se opustite i uživajte u prekrasnom pogledu s visine na ličko zelenilo!

Od početka lipnja do kraja kolovoza spust za odrasle stoji 280 kuna, za djecu 140 kuna, zipline u tandemu stoji 500 kuna, a za još 35 kuna dobit ćete goPro snimku svoje avanture kao uspomenu na dobar provod!

Split, 220613.
Adrenalinski park Zipline Omis nova je turisticka atrakcija u kanjonu Cetine. Klizeci niz sajlu pruza se prekrasan pogled na Cetinu i brda oko nje.
Foto : Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix
Adrenalinski park Zipline Omiš

OMIŠ

Kanjon Cetine pravo je čudo prirode, a vidjeti ga s visine jedinstveno je iskustvo koje se pamti cijeli život. Upravo je to moguće na adrenalinskom pogonu Zipline koji se nalazi tri kilometra od Omiša i sastoji se od osam čeličnih sajli preko kojih se sudionici, sjedeći u pojasu, spuštaju niz kanjon dok se pred njima otvaraju nevjerojatni prizori divne cetinske prirode.

Ukupna dužina sajli je 2100 metara, od kojih je najduža dugačka 700 metara i nalazi se 150 metara iznad zemlje. Za prelazak cijelog poligona, uz pratnju dvaju vodiča, treba oko dva i pol sata.

Split, 220613.
Adrenalinski park Zipline Omis nova je turisticka atrakcija u kanjonu Cetine. Klizeci niz sajlu pruza se prekrasan pogled na Cetinu i brda oko nje.
Foto : Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix
Adrenalinski park Zipline Omiš

Do početka spusta i natrag organiziran je prijevoz vozilima agencije. Prije početka grupa odlazi do poligona za obuku gdje svaki sudionik dobije opremu i upute za siguran i ugodan spust. Na kraju spusta goste ponovo dočekuje vozilo i vraća ih u grad.

Spust stoji 400 kuna po osobi, a sve se informacije mogu pronaći na stranici zipline-croatia.com/hr.

Split, 220613.
Adrenalinski park Zipline Omis nova je turisticka atrakcija u kanjonu Cetine. Klizeci niz sajlu pruza se prekrasan pogled na Cetinu i brda oko nje.
Na fotografiji: voditelj kroz park Zoran Vrandecic.
Foto : Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix
Adrenalinski park Zipline Omiš

ISTRA

Zipline let iznad Pazinske jame bit će nezaboravna uspomena s vašeg odmora u Istri. Adrenalinski doživljaj kreće sa Zelene terase ispod hotela Lovac u Pazinu i podijeljen je u četiri dijela. Prve dvije linije dugačke su 80 metara i manje su visine, a one pripremaju goste za glavni prelazak kanjona. Treća linija dugačka je 220 metara i omogućuje postizanje brzine od oko 50 kilometara na sat. Vožnjom po ovoj liniji postiže se i maksimalna visina od 100 metara, a prelazi se i iznad samog ulaska u podzemlje Pazinske jame. Iz dvorišta Kuće za pisce kreće posljednja i najduža linija, od 280 metara, koja pruža dovoljno vremena za uživanje u čarima grandioznog ponora i srednjovjekovnog kaštela na njegovim liticama. Ovo prekrasno iskustvo traje od 30 do 50 minuta, ovisno o veličini grupe, a stoji 160 kuna po osobi. Više informacija i kontakte moguće je pronaći na ww.facebook.com/zipline.pazin.

Pazin, 070717. 
Iznad Pazinske jame supruznici Romina i Luka Labinjan rastegli su cetiri zip-line sajle te turistina nude nezaboravne adrenalinske uzitke.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
Pazinska jama

ŽUMBERAK

U blizini Zagreba, u Eko selu Žumberak, krije se kraći, ali uzbudljiv spust koji će vam uzburkati krv taman toliko da vidite o čemu se radi i poželite letjeti na nekom od većih spustova. Nalazi se u sklopu adrenalinskog parka koji se sastoji od 2 nivoa s ukupno 14 vježbi i stijenom za penjanje, te zipline sustavom dugačkim 130 metara. Cijena ove avanture, adrenalinskog parka i ziplinea, je 150 kuna za odrasle, te 75 kuna za djecu do 10 godina. Više informacija možete pronaći na www.avantura-teambuilding.hr.

KRK

"Šetnja među krošnjama" moto je uzbudljivog spusta na otoku Krku. Zipline Edison je smješten na prijevoju Treskavac u neposrednoj blizini poznate staze glagoljice - točnije na vidikovcu kod slova A. Početna točka je ujedno i najviša točka ziplinea na kojoj je i najljepši pogled - s nje se vidi sam jug otoka Krka, Baška i otok Prvić. Vožnja traje oko dva sata, prolazi se osam sajli ukupne duljine više od dva kilometra, a maksimalna dužina koja se postiže jest 80 kilometara na sat. Avantura počinje upoznavanjem sa sigurnosnom opremom, oblačenjem i provjerom iste. Nakon toga posjetitelji prolaze kratku obuku te se terenskim vozilom prevoze na dva i pol kilometra udaljeni start. Nakon dodatnih uputa i kratke vježbe na "baby sajli" gosti su spremni za avanturu života! Cijena spusta je 390 kuna, a dodatne informacije mogu se pronaći na zipline-edison-krk.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 16:25