StoryEditor
NESTVARNE BROJKE

Znate li koliko je turista trenutačno u Hvaru? ‘Nisam mogao vjerovati svojim očima!‘

‘Brojke su katastrofalne, nikada u povijesti hvarskog turizma Grad Hvar nije imao ovako loše rezultate, u ovo doba godine‘
Pustoš u Hvaru
 Danijel Soldo/Cropix

Koliko je koronavirus naštetio hrvatskom turizmu, najbolje pokazuje primjer Hvara.

- Brojke su katastrofalne, nikada u povijesti hvarskog turizma Grad Hvar nije imao ovako loše rezultate, u ovo doba godine. Sada se u Hvaru odmara, brojkom i slovom 66 stranih turista, dok je prošle godine u ovo vrijeme u Hvaru bilo 4588 gostiju. Ovo su poražavajuće brojke i kada sam ih ja u petak dobio, nisam mogao vjerovati svojim očima, iako sam znao da je stanje katastrofalno - za Slobodnu Dalmaciju priča Teo Jeličić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Hvara i čovjek koji se na sljedećim parlamentarnim izborima nalazi na šestom mjestu "Restart koalicije" u 10. izbornoj jedinici. Član je HSS-a od 1997. godine.

Dakle, Grad Hvar, za sada ove godine, bilježi pad od 96 posto dolazaka turista, a u isto vrijeme bilježi pad od 91 posto u noćenjima.

- Od ovih 66 turista, koji su usprkos svemu došli u Hvar, nešto je Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca i Čeha. Da bi vam približio kakva je situacija u Hvaru, najbolje govori podatak da je trenutačno u Gradu otvoreno, najviše između 20 i 30 posto svih ugostiteljskih objekata, a od 14 hotela otvorena su njih tri - kazuje Jeličić koji ističe kako nema optimizma ni za iduća dva mjeseca jer se rezervacije otkazuju.

Jeličić je široj hrvatskoj javnosti postao poznat, kao čovjek koji je, od koronavirusa "spasio dalmatinske i hrvatske škoje". Naime, on se još 18. ožujka javio redakciji Slobodne Dalmacije sa zamolbom da učinimo nešto jer da u Grad Hvar i na otok Hvar, dolaze oni koji u gradu i na otoku imaju u vlasništvu nekretnine, a koji bježe iz kontinentalnih dijelova Hrvatske i okolnih država, kako bi pobjegli od koronavirusa.

Njegova reakcija bila je pravovremena jer je Krizni stožer iz Zagreba, tek dva dana nakon objave teksta u "Slobodnoj" odlučio "zatvoriti" sve otoke i zabranio, ljudima koji nisu domicilno stanovništvo, dolazak na njih.

- Mora vam biti jasno da mi na Hvaru imamo puno lošiju medicinsku skrb, negoli ljudi na kopnu. Zbog toga sam reagirao jer sam se pobojao da bi koronavirus mogao biti prenešen na otok, a onda bi to bila katastrofa. U Kriznom stožeru u Zagrebu, nitko o tome nije mislio i da mi s otoka Hvara nismo reagirali, vjerujem da bi u Grad Hvar i na otok došlo još više ljudi.

Vidjeli smo svi što se dogodilo na Murteru, koji se kasno "zatvorio". Ovako, mi na Hvaru uspjeli smo ostati gotovo netaknuti koronavirusom i smatram da smo uradili dobar posao - kazuje Jeličić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2020 10:40