TAKO SE POTIČE NATALITET

Radić svakoj trudnici u IGH daje 20.000 kuna

Buduća mama Žana Banić, zaposlena u IGH, koja će roditi blizanke, dobit će 40.000 kuna
 Bernard Čović/CROPIX

Čak 40.000 kuna bruto dobit će buduća majka blizanki Žana Banić, inženjerka građevine, zaposlena u Institutu za građevinarstvo Hrvatske (IGH). Ta bogata tvrtka u zadnje dvije godine apsolutni je hrvatski rekorder po visini isplaćene nagrade za novorođenu bebu, bilo da je riječ o majci ili ocu zaposlenom u IGH.

Ne zamjeraju trudnoću

- S obzirom na to da očekujemo blizanke, a troškovi opreme za novorođenčad su visoki, ta vrsta naknade uistinu je dobrodošla. Kad sam saznala da nosim dvojke, laknulo mi je kad sam shvatila da u našoj tvrtki postoji naknada od 20 tisuća kuna po djetetu. Još radim i uskoro odlazim na porodiljni. Računala sam da mi za opremu svakog djeteta treba po 10.000 kuna, a ostatak novca itekako će mi trebati za pelene i ostale potrepštine za dvojčeke - rekla je buduća mama Žana Banić, koja u IGH radi kao voditeljica Odjela za mostove 2.

Inicijativu za basnoslovni bonus za svako rođeno dijete dao je direktor Instituta IGH prof. Jure Radić, koji je tu praksu uveo u srpnju 2008. i od tada se provodi. U IGH navode da se od tada do danas, dakle više od dvije godine, ta nagrada isplaćuje u prosjeku za troje do četvero djece mjesečno. To bi značilo da je ta tvrtka, koja ima oko 1200 zaposlenika, do sada 72 zaposlenika, odnosno njihovoj djeci darovala po 20.000 kuna bruto.

Jure Radić, koji i sam ima petero djece, na taj se korak odlučio početkom krize:

- Budući da smo svjesni da nema budućnosti, ni graditeljstva, ni IGH ni Hrvatske bez djece, nastojimo u okviru mogućnosti pomoći onima koji se u ovim kriznim vremenima odluče donijeti na svijet novo biće. Ne spadamo među one tvrtke u kojima se zamjera majci kad se pojavi kao trudnica, nego se svi zajedno radujemo tom događaju. Nažalost, sustav je takav da rađanje djece ne stimulira jednako kao mi u IGH, pa nas prisiljava da isti iznos kojim nagrađujemo svako novorođeno dijete dajemo za poreze i doprinose - kaže Radić.

Krevetići, sjedalice, krstitke

U samo par sati u IGH se našlo nekoliko ljudi koji su dobili primamljiv bonus za novorođeno dijete, pa se čini da je Jure Radić očito potaknuo natalitet u svojoj tvrtki. Među “sretnim dobitnicima” su Ksenija Kušen, ekonomistica zaposlena u Odjelu za financije, Iva Perica, tajnica u Odjelu za ljudske potencijale, i Željko Štromar, zamjenik direktora IGH.

- Presretna sam što sam dobila pomoć za novorođeno dijete. Puno mi je to pomoglo jer sa 2600 kuna naknade, koliko se dobije na porodiljnom dopustu, zasigurno ne mogu podmiriti ni najosnovnije potrepštine. Dobivenim sam novcem uredila prostorije za bebu i kupila svu potrebnu opremu. Nadam se da će i drugo dijete, jer sada sam opet trudna, dobiti ovu hvalevrijednu nagradu - kaže ekonomistica Kušen.

Obitelj tajnice Ive Perice, dobivenom nagradom podmirila je sve troškove za opremu svoga sina, a platili su i krstitke.

Oduševljen je i zamjenik direktora IGH.

- Pohvalna je ta inicijativa kako za stimuliranje nataliteta u našoj tvrtki tako i u cijeloj državi. Kad bi u državi bilo više ovakvih primjera, bilo bi vjerojatno i više djece. Svoj sam bonus za drugo dijete iskoristio za kupnju opreme, od dječjeg kreveta do auto-sjedalice. Kolege s kojima sam okružen u IGH i danas zadovoljno odlaze na porodiljni dopust znajući da će ih dočekati više nego pristojan bonus za novorođeno dijete. Nadam se da će se ta praksa nastaviti i da kriza neće poljuljati izvrsnu ideju stimuliranja roditeljstva! Recimo, čuo sam da tvrtke danas otvaraju i vrtiće, no za primjere isplate nagrada za novorođeno dijete nisam čuo - kaže Željko Štromar.

Naravno da je ideja o pozamašnom bonusu kod zaposlenika naišla na oduševljenje, a na opasku da je IGH bogata tvrtka, koja dobro zarađuje na građevinskim poslovima, zaposlenici odgovaraju da brojne druge dobrostojeće hrvatske tvrtke nemaju takvu praksu. I djelomično su u pravu. Očekivalo bi se, recimo bilo, da jaka farmaceutska tvrtka Pliva ima barem nekakvu nagradicu za novorođeno dijete, ali u toj tvrtki ne daju ništa. Jednostavno to kod njih, kažu, ne postoji.

Bogatstvo tvrtke nije bitno

Situacija je ipak bolja u Ini i Podravki, gdje je kolektivnim ugovorom određena potpora za svako rođeno dijete, i to u obje tvrtke identična - 3326 kuna neto. U Podravki se to isplaćuje od 1. siječnja 2008.

Hrvatski Telekom d.d. pak prema kolektivnom ugovoru isplaćuje potporu roditeljima za rođenje i, interesantno, posvojenje djeteta, u iznosu od jedne prosječne neto plaće isplaćene u svojoj tvrtki u prethodnom mjesecu. Kolika je pak ta prosječna plaća, nisu naveli, a otprilike iznosi oko 6000 kuna.

Uspješni Atlantic Emila Tedeschija nije baš široke ruke prema svojim zapsolenicima koji dobiju djecu. Svatko dobije poklon-paket Atlanticovih prozivoda u vrijednosti oko 1500 kuna. U paketu su uglavnom proizvodi za njegu djeteta i kozmetički prozivodi.

Iz bogate Adris grupe nismo uspjeli dobiti odgovor, a u Agrokoru od petka do utorka nisu mogli odgovoriti na jedno pitanje postoji li bonus za rođenje djeteta ili ne.

Dvije godine zaredom najbolja tvrtka za zaposlenike Drogerie Markt, popularni DM, nije mogao pronaći nikoga tko bi nam odgovorio na to pitanje, jer su obje osobe zadužene za PR bile na službenom putu. Može se zaključiti da bogatstvo tvrtke definitivno nije jedini uvjet za donošenje ovakve “uredbe” koja je usrećila jednu skupinu zaposlenika i koja vjerojatno proizlazi iz osobnog stava direktora ili vlasnika.

Pliva - 0 kuna

INA - 3326 kn neto

Atlantic grupa - 1500 kn u proizvodima

Podravka - 3326 kn neto

T-HT - oko 6000 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:31