IVA JERKOVIĆ (24)

RAZGOVARALI SMO S NOVOM PREDVODNICOM ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA 'Moje sestre su kao vojska, a da bih ih vodila, prošla sam 4680 sati treninga'

 
 Darko Tomas / CROPIX

Bilo joj je samo 13 godina kad je prvi puta vidjela nastup Zagrebačkih mažoretkinja.

Oduševile su je prekrasne, plave uniforme, vješti plesni pokreti, bacanje štapa... Odlučila se i sama okušati. Te se 2009. godine upisala, već 2012. upala je u elitni 1A seniorski sustav i počela se natjecati. S mažoretkinjama je obišla čitav svijet, nastupe više ne broji ni u stotinama, a u ponedjeljak joj je pripala najveća moguća čast.

Od 620 djevojaka Iva Jerković postala je nova predvodnica Zagrebačkih mažoretkinja. Na tajnoj ceremoniji inicijacije u Starogradskoj vijećnici, kojoj smije nazočiti samo 30 najelitnijih pripadnica sastava, Ivi su predani ključevi grada i poseban prsten od bijelog srebra kakav nose samo predvodnice.

Zagreb, 210120.
Koranska 2.
Iva Jerkovic, buduca fizioterapeutkinja i nova predvodnica Zagrebackih mazoretkinja.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Što je cafnšrajt

Dobila je i posebnu uniformu, s po četiri zvijezde na svakom ramenu, najviši čin u sastavu. Pritom su Zagrepčani imali priliku vidjeti posebni, noćni defile mažoretkinja, obasjan svjetlošću baklji koje su djevojke nosile ispraćajući Ivu do Vijećnice na ceremoniju inicijacije. Procedura zvana “cafnšrajt” inspirirana je starom zagrebačkom tradicijom, po kojoj su vojnici hodali gradom s bakljama kako bi obilježili postavljanje novog zapovjednika. Nikad se ne mijenja, a služi i učvršćivanju zajedništva u timu.

Prvo sve mažoretkinje pale baklje na baklju prve predvodnice, na čelu kolone su ključevi grada Zagreba, koje čuvaju Zagrebačke mažoretkinje, iza njih zastave Zagreba, a potom baklje. Mažoretkinje pred Skupštinom na bakljama pale svijeće, baklje gase, prisežu na zagrebačku zastavu i sjedaju na svoja mjesta te se gase svjetla, a svi osim seniorki moraju napustiti prostoriju.

Ostatak inicijacije je tajan i znaju ga samo mažoretkinje Seniorskog 1A sastava.

Dan poslije Iva još sređuje dojmove. Kaže kako je vrlo emotivno dočekala imenovanje, a otkriva i da su oba roditelja plakala kad su je vidjeli. Na tom će mjestu naslijediti dosadašnju predvodnicu Viktoriju Čeh, pa nam najprije kaže kako se nada da će joj biti dostojna zamjena.

Velika čast

- Iskreno se nadam da ću nastaviti njezinim putem. Da ću djevojke voditi autoritetom i savjetom, ali i prijateljstvom. To mi je velika čast i još ne mogu doći k sebi od emocija koje su me tada preplavile - kaže simpatična Iva, djevojka koja se može pohvaliti sa čak 620 stvarnih prijateljica, starih od 3 do 25 godina.

Zagreb, 210120.
Koranska 2.
Iva Jerkovic, buduca fizioterapeutkinja i nova predvodnica Zagrebackih mazoretkinja.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Zanimljivo je da ju je dosadašnja predvodnica Viktorija za tu funkciju pripremala čak pet godina. Iako je godinama znala da će postati predvodnica, jer je vodstvo sastava prepoznalo njezine kvalitete, nikome to nije smjela reći, jer se žele izbjeći nesuglasice i nedoumice među djevojkama.

Iza nje je deset godina napornog treniranja. Tako djevojke u sastavu 1A treniraju tri puta tjedno po tri sata tijekom školske godine, a kad su praznici, trosatni treninzi su svakodnevni. Organizacija, disciplina, vještina baratanja štapom i plesni pokreti samo su neki od strogih kriterija koje djevojke moraju zadovoljiti. No, prije svega, za dobru mažoretkinju, a naročito predvodnicu, najvažnija je osobnost. Lijep izgled nije naodmet, a iako se nikog ne diskriminira, postoje stroga pravila i u tom pogledu - djevojka ne smije imati piercing ili tetovažu na vidljivom mjestu, teško da će na natjecanje i mažoretkinja, primjerice, s irokezom... No, dodaje Iva, ni najzgodnija plesačica neće moći napredovati ako nema neke od ključnih kvaliteta.

- Mažoretkinja mora biti uzorna, marljiva, iskrena i plemenita, motivirana za uspjeh. Mora biti dobra prijateljica, predvodnica tu mora biti najuzornija. Moja je zadaća pratiti te djevojke, pomagati im u svim životnim situacijama, predvoditi ih na putovanjima i nastupima, pa i u provodima nakon nastupa - govori nam Iva dok nas sve podsjeća na sestrinstvo, a pomalo i na vojnu hijerarhiju. Nije daleko ni od jednog ni od drugog. Elitni sastav koji ide na natjecanja tako se sastoji od jedanaest mažoretkinja koje imaju po jednu zvijezdu sa svake strane ramena. Slijede četiri razvodnice, koje imaju po dvije, te jedna zamjenica predvodnice s po tri zvijezde na uniformi. Najveći je “čin” predvodnica s četiri zvjezdice. Predvodnica ujedno u svakoj situaciji, pa i u privatnom životu, nosi pet tisuća kuna vrijedan prsten od bijelog zlata s četiri safira koji označavaju njezin čin. Taj se prsten ne skida s ruke ni kad djevojka izađe iz tima - on je do kraja života oznaka pripadnosti mažoretkinjama.

Glavna zagrebačka mažoretkinja kaže kako se u ovom sastavu steknu prijateljstva za čitav život. Njoj je nastupanje u plavoj uniformi posve izmijenilo život, i to u najvažnijim, tinejdžerskim, formativnim godinama.

- Mažoretkinje te jako promijene kao osobu, nabolje. Tu sam se naučila predanosti, lojalnosti, organizaciji vremena... Nekad je teško baratati između škole, fakulteta, stalnih treninga, putovanja i nastupa, a u to uklopiti i društveni život, ali u mažoretkinjama to naučiš. Prsten koji sam dobila i koji ću sigurno nositi do kraja života nije samo nakit, nego je simbolična uspomena na te prekrasne godine provedene u sastavu - kaže Iva, koja je s mažoretkinjama nastupala uistinu diljem svijeta.

Zagreb, 210120.
Koranska 2.
Iva Jerkovic, buduca fizioterapeutkinja i nova predvodnica Zagrebackih mazoretkinja.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Obišla planet

Vrlo često nastupaju u Zagrebu, na gotovo svim protokolarnim događajima - od gradskih svečanosti do dočekivanja gostiju u VIP loži maksimirskog nogometnog stadiona. Rado su viđene gošće u cijeloj Hrvatskoj, a obišle su zemaljsku kuglu.

Kako Iva kaže - od Kine do Kariba. Najljepše joj je bilo u Šangaju, kao i na cijeloj kineskoj turneji (u sklopu koje ih je vidjelo nevjerojatnih 100 milijuna ljudi) jer su Kinezi “zaluđeni zagrebačkim mažoretkinja”.

- Bilo je dovoljno samo da se pojavimo u uniformama i sa štapovima, a da ništa ne učinimo, pa da budu oduševljeni. A bili su “gotovi” kad smo počele plesati, vrtjeti i bacati štapove - smije se Iva.

Koliko dugo će biti predvodnica, zasad ne zna. To može biti mjesecima ili godinama, ovisno o vlastitim željama. Predvodnice s te pozicije uglavnom odlaze kad ih na to natjeraju životne okolnosti poput fakulteta, zaposlenja ili obitelji, pa više nemaju vremena za intenzivne treninge, putovanja i nastupe.

- Ne zamaram se time koliko ću dugo biti tu, želim samo da još više učvrstim prijateljstvo sa svojim mažoretkinjama i da na svim nastupima pokažemo kako smo najbolje u Europi - zaključuje nova predvodnica Zagrebačkih mažoretkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:16